Quantcast

Медия без
политическа реклама

Първият обвинител на Кевин Спейси иска $40 млн. в ново дело

Антъни Рап продължава да съди актьора за сексуално посегателство преди 36 години

06 Окт. 2022
ЕРА/БГНЕС
Кевин Спейси пристига във Федералния съд в Ню Йорк днес.

Кевин Спейси се изправя пред съда в Ню Йорк по граждански иск, предявен от 51-годишния Антъни Рап, който обвинява известния холивудски актьор за сексуално насилие, извършено преди 36 години. Тогава Рап е бил едва на 14. Двукратният носител на "Оскар" Спейси изчезна от общественото полезрение, след като през октомври 2017 г. стана една от първите знаменитости, уличени в сексуални злоупотреби от наскоро зародилото се движение #MeToo. Първият от многобройните му обвинители бе именно Антъни Рап. Нито един от исковете засега не е потвърден от съд. 

Рап, който също е актьор и в момента се снима в сериала "Стар Трек: Откритие", през септември 2020 г. подаде жалба срещу Спейси за намеци, "неуместно докосване" и предполагаемо сексуално посегателство на парти в апартамента му в Манхатън през 1986 г. По онова време 63-годишният днес Спейси е бил почти два пъти по-възрастен от него. Ищецът настоява за обезщетение от 40 милиона долара, съобщава Би Би Си. Кевин Спейси, който постигна световна слава през 90-те години на миналия век с участието си във филми като "Обичайните заподозрени" и "Американски прелести", а след това и в хита на Netflix "Къща от карти", винаги е отричал обвиненията в сексуално насилие. 

Преди 5 години Антъни Рап за първи път разказа за посегателствата на Спейси в подробно интервю за BuzzFeed News. На следващия ден Спейси поднесе в Туитър "най-искрените си извинения" на Рап за всяко "дълбоко неуместно пиянско поведение", като заяви обаче, че не си спомня за инцидента. Във видео показания, които засне с адвокати през януари, Спейси отрече инцидентът да се е случил, предава новинарският сайт Law & Crime. "Разказът на г-н Рап не може да е верен, защото не се интересувам от момчета и не докосвам хората неуместно", коментира актьорът.

След като наказателното обвинение за сексуално посегателство беше отхвърлено от съдия през 2020 г., Рап заведе граждански иск, заради който Спейси ще трябва да се яви в съдебната зала в Манхатън по дело, което ще бъде разгледано от жури и председателствано от съдия Люис Каплан. Каплан оттегли първоначалното обвинение на Рап в сексуално посегателство, като подчерта, че то е повдигнато твърде късно и не попада в обхвата на закона на щата Ню Йорк за защита на децата, въведен през 2019 г. Съдията обаче потвърди, че по време на въпросното парти през 1986 г. Спейси е опипал задните части на 14-годишното момче, вдигнал го е на леглото и е легнал частично върху него, докато е бил напълно облечен. По време на показанията си 35 години след инцидента Рап се е съгласил, че не е имало "целувки, събличане, пъхане на ръка под дрехите, нито сексуални изявления или намеци" по време на инцидент, който е продължил не повече от две минути. 

 

ОБВИНЕНИЯ

Срещу Спейси са повдигнати и други обвинения в САЩ и Великобритания. През август калифорнийски съд постанови актьорът да изплати почти 31 млн. долара на продуцентите на "Къща от карти", от който той беше уволнен, когато се появиха обвиненията за сексуален тормоз. В Лондон срещу него се води съдебно преследване за сексуално посегателство над трима мъже в периода март 2005 г.-април 2013 г., когато е бил театрален режисьор, и по което той през юли пледира невинен. Този процес трябва да започне през юни 2023 г. В Нантъкет, Масачузетс, пък Спейси бе обвинен в непристойно поведение и сексуално посегателство срещу 18-годишен през юли 2016 г. Обвиненията по него бяха свалени през юли 2019 г., след като адвокатите на актьора доказаха, че обвинителят е манипулирал текстови съобщения на телефона си.

Според филмовата база данни IMDB до края на т.г. предстои да излязат на екран първите два филма, които Спейси е снимал от пет години насам (откак започнаха обвиненията): "Имало едно време в Хърватия", където играе първия хърватски президент Франьо Туджман, и италианският "Човекът, който нарисува бог" с режисьор Франко Неро. За Холивуд той остава персона нон грата. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?