Quantcast

Медия без
политическа реклама

Обвиняемите по делото за парите в чували от "Хемус" вече са девет

25 Окт. 2022
Фейсбук профил на Мая Манолова
Строителството на АМ "Хемус"

Обвиняемите по делото за източените милиони от строителството на АМ "Хемус" вече са станали 9, съобщиха БНР и bTV, които се позовават на свои източници. До момента нито от прокуратурата, нито от МВР потвърждават информацията. Част от хората, които вече са привлечени към наказателна отговорност, днес са били извикани в ГДБОП , където са им повдигнати обвиненията.

"Сега" припомня, че заради делото за източените милиони от строителството на АМ "Хемус" се стигна до сблъсък между прокуратурата и МВР. Държавното обвинение привлече към наказателна отговорност шефа на ГДБОП Калин Стоянов за натиск върху магистрати. Според прокуратурата той си е позволил с "неподходящ тон" да иска от наблюдаващите прокурори да разпитат обвиняемия Борислав Колев, който заявил, че е готов да съдейства срещу споразумение. 

Борислав Колев беше обвинен през декември м.г. за пране на 53 млн. лева от строителството на "Хемус". Първоначално мъжът беше оставен в ареста, където е поискал да съдейства на разследването, като посочи имена. „Искам да предам съобщение от името на брат ми. Той би желал лична среща с вътрешния министър Бойко Рашко и, ако прецени, Иван Гешев, тъй като брат ми разполага с информация от съществено значение по повод разследването. Смятам, че никой не мисли, че брат ми е крайният получател на тези 53 млн. лева.  Отговорете си, след като става дума за такива мащаби. Дайте си сметка за хората, интересите и влиянията, които са замесени. Няма да бъда по-точен”, заяви пред медиите Иво Колев, който е брат на обвиняемия.

След конфликта на наблюдаващите прокурори по делото "Хемус" с разследващите полицаи от ГДБОП и техния началник Калин Стоянов, двама от тримата магистрати си направиха отводи. Те обаче не бяха приети от Софийската апелативна прокуратура. Оттам обясниха пред "Сега", че след като са се запознали "с изложените в самоотвода факти и мотиви, както и с материалите, съдържащи се в преписката", не са установили да има законово основание за отвод. НПК казва, че по едно дело не може да работи прокурор, който "може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото". 

Събраните доказателства по делото за пране на пари от строителството на АМ "Хемус" сочат, че е налице добре организирана и планирана схема, в която са взели участие и хора на високи държавни позиции. До това заключение достигна Софийският градски съд. "От наличните и проверени доказателства може да се направи извод за съпричастност на обвиняемия към престъплението. Не са налице нови доказателства, които да оборват този извод, дори са събрани още доказателства, че е налице добре организирана и планирана схема за пране на пари, в която са взели участие и хора на високи държавни позиции", казва съдът. 

Събраните доказателства по делото за пране на пари от строителството на АМ "Хемус" сочат, че е налице добре организирана и планирана схема, в която са взели участие и хора на високи държавни позиции.
Делото за източените милиони от строителството на АМ "Хемус" предизвика поредния зрелищен сблъсък между прокуратурата и Министерството на вътрешните работи. От месец насам ГДБОП осветява грандиозна корупционна схема, в която са потънали близо 60 млн. лева.
Делото за източването на милиони от строителството на АМ "Хемус" претърпя неочакван обрат, след като единственият обвиняем Борислав Колев поиска да разкаже лично на вътрешния министър Бойко Рашков и на главния прокурор Иван Гешев на кого е предал милионите от схемата.

 

Още по темата