Quantcast

Медия без
политическа реклама

Обвиненият по аферата “Хемус“ разкри имена пред Рашков и Гешев

Борислав Колев разказа за схемата пред вътрешния министър и главния прокурор

21 Дек. 2021Обновена
Булфото
Борислав Колев беше разпитан в Софийската градска прокуратура

Делото за източването на милиони от строителството на АМ "Хемус" претърпя неочакван обрат, след като единственият обвиняем Борислав Колев поиска да разкаже лично на вътрешния министър Бойко Рашков и на главния прокурор Иван Гешев на кого е предал милионите от схемата.

Разпитът на Колев в Софийската градска прокуратура се състоя в присъствието на Гешев след разрешение на наблюдаващите прокурори. "Наблюдаващите прокурори лично ще проведат разпита на обвиняемия при спазване на всички законови изисквания в сградата на Софийската градска прокуратура. Главният прокурор устно е уведомил наблюдаващите прокурори, че има готовност да присъства при провеждането на разпита. За същото вече е информиран и защитник на обвиняемото лице", пише в съобщението на държавното обвинение. 

Преди да бъде проведен разпитът Гешев заяви пред журналисти, че от служители на МВР е било поискано да не бъде протестирана мярката „домашен арест", наложена на обвиняемия. „Ако това се беше случило, а то не се случи, той нямаше да бъде задържан. Ако беше изпълнено искането му да пътува в чужбина, може би съществуваше реална опасност лицето да се укрие", коментира главният прокурор, цитиран от БГНЕС.

По-рано вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че вече се е срещнал с Колев, но не пожела да влезе в подробности за дадените обяснения, освен че е чул имена. "ГДБОП ще имат много работа днес", уточни единствено той.

По време на разпита му обвиняемият е даде дълги и подробни обяснения, като е изложил своята версия, включително е посочил конкретни лица, които имат отношение към евентуално извършеното престъпление, имената на които лица не са публично известни, съобщиха впоследствие от прокуратурата. Колев е изразил желание наказателното производство спрямо него да бъде прекратено, да отпадне процесуалното му качество на обвиняем и да не му бъде търсена наказателна отговорност. По преценка на наблюдаващите прокурори ще бъде направено искане за провеждане на разпит на обвиняемия и пред съдия.

АРЕСТ

Днес Софийския апелативен съд остави 42-годишният Борисов Колев, който е обвинен за пране на 53 млн. лева от строителството на "Хемус", за постоянно в ареста. Тричленният състав отмени мярката за неотклонение "домашен арест" на обвиняемия и я измени в по-тежката "задържане под стража" с мотива, че към момента има обосновано предположение, че той е съпричастен към престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Мъжът е бил е част от предварително обмислена схема за злоупотреба със сериозни финансови средства. Всички фирми, получатели на тези средства, са били представлявани от лица, пряко свързани с него или регистрирани с негово съдействие, констатира САС.

Освен това, предвид факта, че на Колев не е наложена забрана за напускане на страната, съществува реална опасност той да се укрие, въпреки че има постоянен адрес, смята съдът. Не на последно място съществува опасност той да извърши друго престъпление и да повлияе на разследването по случая, предвид големите суми, които са предмет на обвинението и към които той има отношение.

„Искам да предам съобщение от името на брат ми. Той би желал лична среща с вътрешния министър Бойко Рашко и, ако прецени, Иван Гешев, тъй като брат ми разполага с информация от съществено значение по повод разследването. Смятам, че никой не мисли, че брат ми е крайният получател на тези 53 млн. лева.  Отговорете си, след като става дума за такива мащаби. Дайте си сметка за хората, интересите и влиянията, които са замесени. Няма да бъда по-точен”, заяви братът на обвиняемия Иво Колев пред медиите, цитиран от Нова тв.

"СЕГА" припомня,

че делото "Хемус" предизвика пореден сблъсък между прокуратурата и МВР. Беше започнато разследване срещу шефа на ГДБОП Калин Стоянов и негови служители за оказан натиск върху магистрати. Стоянов пък обвини прокуратурата, че не желае да си свърши работата, защото не иска да вземе обяснения от единствения обвиняем.

Стигна се дотам, че наблюдаващите прокурори, които работят по разследването на схемата с "Хемус", си направиха отвод. "В резултат на безпрецедентния неправомерен натиск спрямо прокурорите по делото да извършат действия извън кръга на закона като не протестират мярката за неотклонение на обвиняемия, като му разрешат да пътува в чужбина и да направят така, че да не носи наказателна отговорност, те са счели, че пряко е въздействано върху вътрешното им убеждение", обясни зам.-градския прокурор на София Иво Илиев.

Още по темата:

Обвиненият за пране на 53 млн. лева от строителството на АМ "Хемус" Борислав Колев припадна в съдебна зала. Това стана точно преди Софийският апелативен съд да обяви решението си дали мъжът остава за постоянно в ареста, предаде bTV.
Делото за източените милиони от строителството на АМ "Хемус" предизвика поредния зрелищен сблъсък между прокуратурата и Министерството на вътрешните работи. От месец насам ГДБОП осветява грандиозна корупционна схема, в която са потънали близо 60 млн. лева.

 

Още по темата