Медия без
политическа реклама

Пласидо Доминго отново е обвинен в сексуален тормоз

Този път от испанска певица

16 Яну. 2023
ЕРА/БГНЕС
83-годишният Пласидо Доминго през октомври 2022 г. в Будапеща

Срещу испанската оперна звезда Пласидо Доминго е повдигнато ново обвинение в сексуален тормоз, съобщиха световните агенции. Това се случва три години след като предишни твърдения за посегателства го принудиха да се извини и редуцираха кариерата му, особено в САЩ.

Обвиненията този път са отправени от испанска певеца, чиято самоличност не се разкрива. По време на предаване на телевизионния канал La Sexta в неделя тя бе показана на екран като тъмен силует. Според предполагаемата жертва единият от тримата тенори, а именно Пласидо Доминго, веднъж се опитал да я целуне, а при друг случай поискал от нея разрешение да пъхне ръцете си в задните джобове на панталоните й. 

„Едно от първите неща, които ти казват, е да не се качваш сама в асансьор с Пласидо Доминго“, казва жената и добавя: „Първия път, когато се почувствах неспокойна, беше на репетиция. Той ми каза пред всички: „Слушай, мога ли да пъхна ръката си в един от тези твои прекрасни джобове. Аз носех панталони с бродиран заден джоб“. „Стомахът ми се сви, защото си помислих какво да отговоря на Доминго, за да продължим нормално. Ако му кажа „не“, щеше да има последствия, а ако кажа „да“ – дори не исках да си помисля за това. Той е Доминго. Той е недосегаем“, разказва изпълнителката.

Жената твърди, че именно затова не е докладвала за тези инциденти от началото на този век на своите ръководители или на властите. Засега няма повдигнато криминално обвинение. Представители на Доминго не са коментирали твърденията.

В разследване на Американската гилдия на музикалните артисти (AGMA) от 2020 г. над 20 жени – певици, танцьорки, вокални педагози и обслужващ персонал зад кулисите, разказаха, че са били свидетелки или жертви на неподходящо поведение от страна на Доминго в продължение на повече от три десетилетия. По думите им, прочутият тенор се е опитвал да ги целува или да ги докосва по непозволен начин, канил ги е на срещи, звънял им е по телефона нощем и т.н. Те смятат, че отказите им от контакт с Доминго е повлиял негативно на кариерите им. Неговият прес-секретар нарече признанията им опит да се очерни репутацията на тенора.

Разследването тогава заключи, че певецът се е държал непристойно, но самият Доминго не призна вина. В свое изявление от онзи период той изтъкна, че уважава решенията на жените да говорят и че „наистина съжалява“ за болката, която им е причинил. Констатациите обаче накараха Испания да отмени планирани представления на звездата в обществено финансираните музикални театри. Американски институции, включително Метрополитън опера в Ню Йорк и Операта на Сан Франциско, също отмениха насрочени ангажименти с него. Доминго бе принуден да подаде оставка като генерален директор на Операта на Лос Анджелис, чието собствено разследване разкри, че 10 обвинения към него са "достоверни". За нито един от исковете преди три години обаче не бе заведено наказателно дело в съда.

В интервю за испанския вестник El Mundo през януари 2022 г. Доминго отрече да е тормозил когото и да било и каза, че чувства, че е бил осъден „в съда на общественото мнение“, защото не е говорил открито. Според него разследването на AGMA е частично и съдържа малко конкретни факти.

83-годишният Доминго се завърна в Испания, за да участва в благотворителен концерт миналия юни, след почти година и половина отсъствие от сцените в родината си. Междувременно имаше концерти в други страни, включително и в България. Заедно с оперната дива Соня Йончева той пя под открито небе на пл. „Св. Александър Невски“ на 31 август 2021 г. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?