Медия без
политическа реклама

И жената на губернатора на Калифорния обвини Уайнстийн

15 Ноем. 2022
EПА/БГНЕС
Дженифър Сибъл и съпругът й, губернаторът на Калифорния Гевин Нюсъм.

Не става дума за най-известния (бивш) губернатор на щата - Арнолд Шварценегер, и неговата (бивша) съпруга Мария Шрайвър. Жертва на продуцента, по думите й, е била Дженифър Сибъл Нюсън, жена на настоящия управник на Калифорния Гавин Нюсъм. Тя е актриса и режисьор на документални филми и е пострадала от Уайнстийн през 2005 г., когато още не е познавала бъдещия си съпруг. 

Дженифър Нюсъм свидетелства в понеделник пред съда в Лос Анджелис. Според показанията й, тя е срещнала Харви Уайнстийн по време на филмовия фестивал в Торонто през септември 2005 г., когато е била на 31 години. 

Седмици след запознанството им Уайнстийн я е поканил на среща в хотел "Пенинсула" в Бевърли хилс. Нюсъм смятала, че става въпрос за бизнес. Пред съда тя каза, че била изненадана от факта, че трябва да се срещне с един от най-влиятелните холивудски продуценти в хотелски апартамент.

Когато Нюсъм отишла на срещата, Уайнстийн не бил заинтересован от обсъждането на нейните филмови проекти. Той отишъл в банята, извикал Нюсъм и след това упражнил сексуално насилие върху нея. "Бях уплашена. Не бях отишла за това", каза през сълзи тя в съда.

В момента бившият филмов продуцент излежава 23-годишна присъда за сексуални престъпления в Ню Йорк. Той стана лице на кампанията #MeToo преди пет години. Сега Харви Уайнстийн трябва да отговаря и пред съда в Лос Анджелис - по други 11 обвинения за изнасилване и сексуално нападение. Бившият продуцент пледира, че е невинен. Адвокатите му казаха, че сексуалните отношения са били доброволни и са част от "кастинг културата" в Холивуд. Независимо дали и какво наказание ще получи по новите обвинения, 70-годишният филмов продуцент практически няма шанс да излезе от затвора приживе.

Дженифър Сибъл Нюсъм е една от 4-те жени, чиито обвинения станаха основание за делото в Лос Анджелис. Съпругът й не е знаел за инцидента до периода на публичните обвинения срещу Уайнстийн, започнали през есента на 2017 г.

Адвокатът на Харви Уайнстийн - Марк Уърксман, попита Дженифър Сибъл защо съпругът й е приел дарение за кампанията си от продуцента. Нейният отговор бе, че Гавин Нюсъм е върнал парите, след като е разбрал за изнасилването.

Още по темата