Медия без
политическа реклама

Актьор ще лежи за две изнасилвания 30 години зад решетките

Сциентоложката църква притискала жертвите да не издават на полицията звездата от сериала „Шеметни години“ Дани Мастерсън

08 Септ. 2023
Дани Мастерсон със съпругата си Бижу Филипс
Инстаграм
Дани Мастерсон със съпругата си Бижу Филипс

Американският актьор Дани Мастерсън, известен от сериалите „Шеметни години“ (That ’70s Show) и „Ранчо“, бе осъден на 30 години зад решетките за две изнасилвания, извършени от него през 2001 и 2003 г., съобщи Page Six. На актьора са дадени две 15-годишни присъди по всяко от двете обвинения.

„Г-н Мастерсън, не вие сте жертвата тук. Вашите действия преди 20 години са отнели на друг човек избора и гласа. Вашите действия преди 20 години днес са престъпление, ето защо сте тук“. С тези думи се обръща към 47-годишния актьор съдийката от Върховния съд на Калифорния Шарлен Олмедо.

Всички обвинителки на Мастерсън са получили възможност по време на изслушването да дадат изявления за действията му. „Наслаждаваш се да нараняваш жени. Това е твоята зависимост. Без съмнение, това е любимото ти занимание“, казва една от жертвите.

Мастерсън, който е виден представител на Сциентоложката църква, получи максималната възможна присъда. Той беше признат за виновен в четвъртък по време на повторен процес, след като съдебните заседатели от първия процес през ноември 2022 г. отказаха да се произнесат, тъй като не постигнаха единодушие по казуса. Сегашното обсъждане е продължило 7 часа. Журито е приело само две от трите обвинения, а третото, отправено от жена, идентифицирана условно само като „Джейн Доу №3“, е отхвърлено и прекратено, тъй като заседателите не са успели да постигнат единодушно решение по него. Две от трите предполагаеми изнасилени са били на 23 години по време на извършването на престъплението, а другата – на 28. Всички те също са членували в Църквата на сциентолозите, а една е била бивша приятелка на актьора. Според ABC News първоначално те са се колебаели да излязат на светло, тъй като се твърди, че църквата притискала членовете си да не докладват престъпления на полицията. Оттогава и трите жени са напуснали църквата. Според показанията им, и трите посегателства са били извършени в дома на актьора в Холивуд.

Свидетелските показания във втория процес уличават звездата, че е упоявал жертвите си, преди да ги насили сексуално. Бившата приятелка твърди, че е трябвало да дърпа Мастерсън за косите, за да го спре да я изнасилва. През януари 2021 г. актьорът пледира невиновен. „Уверени сме, че той ще бъде оневинен, когато всички доказателства най-накрая излязат наяве и свидетелите има възможност да се тестват“, каза неговият адвокат Том Мезеро пред Hollywood Reporter тогава. „Очевидно, г-н Мастерсън и съпругата му са в пълен шок, като се има предвид, че тези датиращи отпреди почти 20-години свидетелства веднага доведоха до повдигане на обвинения, но те и семейството им имат утехата, че в крайна сметка истината ще излезе наяве. Хората, които познават г-н Мастерсън, познават неговия характер и знаят, че обвиненията са неверни“, изтъква защитникът. От 2011 г. Мастерсън е женен за актрисата Бижу Филипс.

Източник разказа пред People през юни, че 43-годишната Филипс е „шокирана и опустошена“ от присъдата на съпруга й. „Тя не беше подготвена за присъдата. Тя никога не е очаквала той да бъде признат за виновен. И не можеше да повярва, че той беше арестуван веднага и задържан под стража“, добавя вътрешният човек. Актьорът бе арестуван по трите обвинения през юни 2020 г. в Лос Анджелис.

Защитата на Дани Мастерсън настоява, че версията на тъжителките за събитията се е променила през годините и предполага, че предразсъдъците срещу сциентологията може да са мотивирали процеса.

След произнасянето на осъдителната присъда вчера окръжният прокурор на окръг Лос Анджелис Джордж Гаскон направи изявление, с което похвали трите жени. „Тяхната смелост и сила бяха вдъхновение за всички нас“, каза той.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата