Медия без
политическа реклама

13 жени обвиниха Жерар Депардийо в сексуално насилие

Звездата на френското кино безчинствал по снимачните площадки на 11 продукции от 2004 г. насам

12 Апр. 2023
Нови обвинения се изсипаха на главата на известния френски актьор с руски паспорт.
ЕРА/БГНЕС
Нови обвинения се изсипаха на главата на известния френски актьор с руски паспорт.

Тринайсет жени обвиниха 74-годишния актьор Жерар Депардийо в сексуално насилие, съобщи френското издание Mediapart. Те са разказали за епизоди на тормоз и изнасилвания, извършени от артиста в периода от 2004 до 2022 г. Инцидентите са ставали на снимачните площадки на 11 продукции, в които е работил Депардийо. Една от тях е и сериалът на Netflix „Марсилия“, който в момента върви по БНТ 3.

В статията се твърди, че три актриси са дали показания в съда, без да подадат жалби. Други са предпочели да разкажат за случилото се анонимно или под псевдоними. Една от предполагаемите жертви заявява, че сексуалното посегателство е било предприето пред очите на снимачния екип.

Адвокатите на актьора на свой ред нарекоха новите обвинения в сексуален тормоз и изнасилвания лъжливи. „Той официално отрича всички обвинения, които могат да попаднат в обхвата на наказателното право“, изтъкват те. Защитниците твърдят, че някои от описаните инциденти се основават на „много субективни оценки и/или морални преценки“.

През 2021 г. френската актриса Шарлот Арно обвини Жерар Депардийо в изнасилване, посочвайки, че звездата от „Камий Клодел“, „Сирано дьо Бержерак“ и поредицата филми „Астерикс и Обеликс“ я е нападнал през август 2018 г. в дома си във френската столица, където я отишла за професионален съвет. Тогава актьорът категорично отрече думите на Арно. През март 2022 г. съдът в Париж обяви, че във връзка с наличието на сериозни улики по делото, то няма да бъде закрито. Съществуват кадри от камери за видеонаблюдение на Депардийо, участващ в сексуални действия с 33-годишната Шарлот, заснети именно през август 2018 г., но той настоява, че е по взаимно съгласие, пише mirror.co.uk. Разследването по отношение на Депардийо продължава и до момента.

Междувременно изданието Mediapart събира множество свидетелства, които уличават актьора Жерар Депардийо в неуместни думи или жестове и неприлични предложения с различни нива на тежест. Обвиненията идват от актриси, гримьорки, продуцентски персонал. Режисьорът Фабиен Онтениенте казва, че веднъж дори се е спречкал с именития френски актьор заради поведението му. Самият Депардийо отрича всякакво престъпно поведение.

Жените описват, че звездата поставял ръката си върху задните им части, между краката, върху бедрата или корема им и правел неприлични сексуални предложения, придружени понякога с настойчиви пъшкания. Останалите присъстващи обаче приемали всичко на майтап и коментирали: „О, това просто си е Жерар“… Нито едно от 13-те нови свидетелства към момента не е подадено като правна жалба. Потърпевшите смятат, че ако повдигнат проблема, може никога повече да не работят.  Повечето от тях са млади актриси, несигурни в кариерата си, докато дори само името на Депардийо може да осигури финансиране за даден проект. След публикуването на доклада на изданието много режисьори и продуценти, работещи с него, заявиха публично, че не са знаели за предполагаемите действия на Депардийо.

„Казваш се Жерар Депардийо. Разследван си за изнасилване и сексуално посегателство… Отвратителен си, но най-лошото е, че жените и мъжете във Франция все още са на твоя страна“, пише в своя профил в Инстаграм режисьорката Андреа Бесконд, която е активист в борбата срещу сексуалното насилие и често въвлича широката общественост в дискусии относно случаи, привличащи вниманието на движението #MeToo.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?