Медия без
политическа реклама

Съдът: Арестът на Кенаров е незаконен, а има и данни за престъпления

Новината за решението на магистратите разпространи "Репортери без граници", откъдето призоваха МВР да не обжалва

15 Февр. 2022
bTV

Софийският районен съд (СРС) прие, че арестът на журналиста Димитър Кенаров по време на антиправителствения протест на 2-ри септември миналата година е бил незаконен, а в действията на полицаите има данни за престъпление.

За решението на съда съобщиха в Twitter от „Репортери без граници", като призоваха МВР да не обжалва.

Адвокатът на Кенаров - Стоян Мадин, е потвърдил за Нова тв за решението, което не е окончателно. В мотивите си магистратите са записали, че по делото липсват доказателства, както и че атаките срещу журналисти са особено сериозни нарушения на човешките права.

МВР призна за първи път, че срещу журналиста Димитър Кенаров е упражнено неправомерно насилие, използвани са белезници и е бил задържан незаконно. Това съобщи Асоциацията на европейските журналисти, като цитира писмо на служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

 

Министерството на вътрешните работи призна за първи път, че срещу журналиста Димитър Кенаров е упражнено неправомерно насилие, използвани са белезници и е бил задържан незаконно. Това става в писмо, изпратено от служебния вътрешен министър Бойко Рашков до Асоциацията на европейските журналисти – България и до Антикорупционния фонд, година след ареста на мъжа.

Софийската апелативна прокуратура (САП) е потвърдила отказа на Софийската градска прокуратура да образува разследване за полицейското насилие срещу журналиста Димитър Кенаров по време на антиправителствените протести миналия септември.

Случаят на Кенаров е от 2 септември 2020 г., по-известен като "кървавата сряда". Той, заедно с много други е задържан по време на антиправителствените протести в центъра на София. Въпреки опитите му да докаже, че е журналист. Малко повече от година по-късно и след две жалби, МВР официално призна - Кенаров е бил бит и незаконно задържан. При първоначалната проверка от прокуратурата не откриха данни за прекомерна употреба на сила.

В началото на януари тази година Софийската градска прокуратура за пореден път е отказа да образува разследване по случая. Според нея служителите на реда дават "категорични сведения, че са видели Кенаров да хвърля към полицаите различни предмети, че е бил агресивен, отправял е обидни думи и не е изпълнил полицейските разпореждания".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата