Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата упорито отказва дело за побоя над Димитър Кенаров

Апелативните обвинители потвърдиха постановлението на градските, че няма данни за извършено престъпление срещу журналиста

Софийската апелативна прокуратура (САП) е потвърдила отказа на Софийската градска прокуратура да образува разследване за полицейското насилие срещу журналиста Димитър Кенаров по време на антиправителствените протести миналия септември. Това стана ясно от отговори на Софийската апелативна прокуратура на въпроси на "Сега".

Не става ясно дали апелативните прокурори са извършили някакви допълнителни действия по проверката, или изводите им почиват на свършеното от градския прокурор Юлиан Лефтеров. А той не бе разпитал нито един от десетките журналисти, които са отразявали събитието на 2 септември м.г. и прие, че фактически е невъзможно полицай да упражни насилие по време на протест. Позова се и на сведенията на будния гражданин "Петров", който сам потърсил МВР да каже, че Кенаров е бил "провокатор" и "скачал срещу полицаите".

САП не открива данни за длъжностно престъпление, извършено от полицаите. Никой от тях не е нарушил или превишил служебните си задължения, приема втората инстанция в прокуратурата. "От материалите по преписката е видно, че полицейските служители задържали Кенаров след надлежно предупреждение да се прекратят действията по нарушаване на обществения ред от протестиращите лица. Същият не е имал никакви отличителни знаци и надписи, от които да е било видно, че е журналист. Единствено носел личен фотоапарат, което било характерно за голяма част от участващи в протестите. Служителите на МВР са използвали физическа сила и помощни средства - белезници, поради оказаната съпротива от страна на Кенаров и отказа му да изпълни разпореждане на полицейските органи", обяснява апелативната прокуратура.

След като вътрешната проверка на СДВР не откри полицейско насилие срещу бития журналист Димитър Кенаров, прокуратурата също отказа да образува разследване по случая.

Цитират се и неназовани "очевидци на събитията", които твърдят, че "на Кенаров не са причинени телесни увреждания от полицейски служители при неговото задържане". Прокуратурата установява и че няма данни за унищожаване, повреждане или кражба на фотоапарата на журналиста.

Постановлението на САП е изпратено на Върховната касационна прокуратура за извършване на служебна проверка за законосъобразност, завършва информацията от САП.

Кенаров води и дело срещу задържането си. Месеци наред инстанциите си го прехвърляха, преди то най-сетне да тръгне по същество. Все още обаче виси без решение в Софийския районен съд. Поредното му заседание е насрочено за 6 октомври. Кенаров вече сезира Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради неефективното разследване. А случаят му бе цитиран в последния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека по света.

Министерството на вътрешните работи е поискало от Националната агенция зa приходите да направи справка за журналиста Димитър Кенаров, който миналата година беше задържан незаконно и пребит от полицаи на протеста.

Пътят на информацията

"Сега" зададе въпросите си за разследването до пресцентъра на САП на 18 август. След това пресаташето спря да отговоря на мобилния и стационарния си телефон, както и на имейлите. В началото на септември по имейл по темата бяха сезирани и говорителката на главния прокурор Сийка Милева, както и говорителката на САП. Отговорите дойдоха едва на 28 септември, т.е. след 40 дни. И те не са пълни. Спестено е например името на наблюдаващия прокурор. Не е предоставено и цялото постановление. Нито става ясно от кога е то.

Столичната дирекция за вътрешните работи (СДВР) няма информация за това какво е правното основание за арестите по време на антиправителствените протести на 2 срещу 3 септември пред сградата на бившия Партиен дом в София.

 

Още по темата