Медия без
политическа реклама

Прокуратурата замете под килима полицейския побой над Димитър Кенаров

"Репортери без граница" осъди опитите на властта да прикрие насилието срещу журналиста

Полицаите, които арестуват Димитър Кенаров, остават анонимни.
Полицаите, които арестуват Димитър Кенаров, остават анонимни.

След като вътрешната проверка на СДВР не откри полицейско насилие срещу бития журналист Димитър Кенаров, прокуратурата също отказа да образува разследване по случая. Това съобщи Асоциацията на европейските журналисти, като се позовава на прокурорското постановление за отказ от досъдебно производство.

От мотивите на държавното обвинение става ясно, че не е разпитан нито един от десетките журналисти, които са отразявали събитието. Арестът на Кенаров по време на антиправителствения протест на 2 септември е заснет във видео, в което се чува той да крещи, че е журналист. Нито СДВР, нито прокуратурата обаче успяват да установят кои са полицаите, които го отвеждат от площада и тези служители остават анонимни. Разследващите отбелязват, че униформените трябва задължително да носят индивидуални идентификационни номера, но не било ясно дали те са имали такива или са ги загубили.

Прокуратурата дори приема, че фактически е невъзможно полицай да упражни насилие по време на протест, тъй като на площада има много хора, които снимат, и няма как подобни действия да останат анонимни. В същото време виждаме точно това в случая с побоя над Димитър Кенаров. Часове след задържането мъжът имаше видими наранявания, като направената му медицинска експертиза показва, че многократно е удрян и ритан в главата. 

Вместо да вземе предвид заключението на докторите обаче, прокурор Юлиан Лефтеров от специализирания отдел на Софийска градска прокуратура обръща внимание на имейл, получен в МВР ден след протеста, от гражданина „Петър Иванов Петров от София“, който „изразявал възмущението си по повод информацията, че журналист щял да съди МВР“.

Според Петров този журналист е бил „провокатор“, „скачал е срещу полицаите“ и „не е имал отличителни знаци, че е журналист“. Впоследствие „Петров“ дал писмени сведения, в които заявил, че „наблюдавал ареста на журналиста и видял, че когато полицаите са го арестували – той започнал да вика, че има журналистическа карта, но Петров не видял никакви отличителни знаци на някаква медия“.

Както "Сега" съобщи, вътрешната проверка на СДВР за побоя над Димитър Кенаров не откри вина в служителите на реда. Констатира единствено, че е извършено "административно нарушение във връзка с работа с документи". Прокуратурата уточнява, че за ареста на журналиста не е изготвена заповед за задържането му, не му е бил извършен личен обиск и не е бил запознат с правата, които имат задържаните лица, но това също не е престъпление, защо нямало данни това да е направено умишлено.

Разследващите в крайна сметка не установяват как са се появили травмите по тялото на Кенаров, а само, че е възможно това да е станало в резултат на „приложената физическа сила от полицейските служители за сломяване на съпротивата на Кенаров по време на придвижването му до мястото, на което са му били поставени белезници“, но няма данни това да е било „неправомерно и противоправно“.

Министерството на вътрешните работи не откри упражнено полицейско насилие срещу журналиста на свободна практика Димитър Кенаров, който беше пребит, докато отразяваше масовия антиправителствен протест на 2 септември под наслов "Велико народно въстание".

Отказът на държавното обвинение да проведе задълбочено разследване за полицейско насилие срещу протестиращи предизвика остра реакция на международната организация "Репортери без граница". „Осъждаме отказа на софийската полиция да преразгледа произволния и насилствен арест на този журналист и абсурдния и дистопичен разказ, достоен за Джордж Оруел, използван от властите“, коментира Павол Салай, ръководител на бюрото на „Репортери без граници“ за Европейския съюз и Балканите. Според него само „ново независимо разследване“ ще може да установи реалните факти и да гарантира, че „властите не толерират подобно поведение спрямо журналисти, отразяващи демонстрации“.

В нощта на 2-ри срещу 3-ти септември 2020 г., докато отразява масовите антиправителствени протести в София, журналистът с богат международен опит Димитър Кен...

 

 

Още по темата