Медия без
политическа реклама

МВР призна за насилието и незаконното задържане на Димитър Кенаров

Има нова проверка за задържането на журналиста по време на протестите миналия септември

04 Окт. 2021Обновена

МВР призна за първи път, че срещу журналиста Димитър Кенаров е упражнено неправомерно насилие, използвани са белезници и е бил задържан незаконно. Това съобщи Асоциацията на европейските журналисти, като цитира писмо на служебния вътрешен министър Бойко Рашков. В него се казва, че през юни тази година е била разпоредена нова вътрешна проверка по случая. Тя е открила "данни за множество нарушения на служебната дисциплина от ръководни и други служители на СДВР и ОДМВР Пловдив, които са предоставени на компетентните дисциплинарни наказващи органи".

Освен това с материалите от новата проверка МВР е сезирало и Софийската районна прокуратура "с оглед наличните данни за извършено престъпление от общ характер". 

В писмото на Рашков се казва, че Кенаров е задържан на 2 септември 2020 г. около 22,55 ч. в близост до полицейска будка до административния вход на президентството срещу МС. Установени са трима полицейски служители от пловдивските спецсили, които са го задържали. После той е отведен принудително до сградата на бившия партиен дом, където е повален на земята и са му поставени белезници в легнало положение. Безспорно е установено, че по време на задържането е използвана физическа сила, както и белезници, което не е документирано от служителите на МВР по надлежния ред. В противоречие със Закона за МВР не е издадена и заповед за задържането на Кенаров. 

Около 03,20 ч. на 3 септември Кенаров е отведен в 5 РПУ. В книгата за пропускателния режим на сградата той е вписан неправомерно като "поканен от ОДЧ", а не като задържан. Освободен е в 03,45 ч., след като му е съставен предупредителен протокол и са му снети сведения, пише Рашков.

Както "Сега" писа наскоро, Софийската апелативна прокуратура е потвърдила отказа на прокурор Юлиан Лефтеров от Софийска градска прокуратура да разследва действията на служителите на МВР срещу Кенаров. В момента казуса виси пред Върховната касационна прокуратура.

АЕЖ призовава апелативната прокуратурата да публикува постановлението си. И да се взема предвид изводите на новата проверка на МВР, която за разлика от предходната поне е установила полицаите, които са задържали физически Кенаров и не приема, че човек, който е отведен принудително с белезници в районното, може да  се окаже "поканен" там.

Организацията припомня, че отказът на прокурор Юлиян Лефтеров да започне разследване се основаваше на показанията на гражданина Петър Иванов Петров от София, който ден след инцидента написал имейл на МВР, в който "изразявал възмущението си по повод информацията, че журналист щял да съди МВР". Според Петров този журналист е бил "провокатор", "скачал е срещу полицаите" и "не е имал отличителни знаци, че е журналист". Вътрешната проверка на МВР е установила, че Петров не е бил на площада по време на ареста, а е възприел събитията от видяното по телевизията. 

Поредното заседание по делото, което Кенаров води срещу задържането си, е насрочено за 6 октомври в Софийския районен съд.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата