Quantcast

Медия без
политическа реклама

Има сигнал, че Гешев е горил документи по КТБ за Пеевски

Главният прокурор се опита неуспешно да опровергае твърденията за участие на баща си в съмнителна сделка

10 Февр. 2022Обновена

Унищожаване на доказателства, обещания да се влияе върху хода на дела срещу придобиване на имуществени блага и отваряне на „чадър“ над определени политически фигури. Това са основните нарушения на главния прокурор Иван Гешев в сигналите срещу него, които от няколко месеца се събират в Министерството на правосъдието. Това каза в предаването на  "Сега" (О)позиция бившият служебен правосъден министър Иван Демерджиев. При него започнаха да се трупат сигналите срещу главния прокурор. Сега се очаква да са в основата на искането на правосъдния министър Надежда Йорданова до Висшия съдебен съвет за предсрочното прекратяване на мандата на Гешев.

„Сигналите са от различен характер. Има и такива, които, ако бъдат установени изнесените в тях факти, а се правят проверки не само в МП, но и в МВР, ще става въпрос за извършени престъпления“, обясни Демерджиев.

Той разказа, че в един от сигналите се твърди, че Гешев е унищожавал лично доказателства по делото „КТБ“. „Сигналът съдържа твърдения, които подлежат на проверка, но доколкото имам информация, лицето, подало сигнала, е дало показания и като свидетел в полицията, което все пак показва решимостта му под страх от наказателна отговорност да потвърди достоверността на изнесеното“, обясни бившият министър.

Демерджиев допълни, че човекът, подал сигнала, твърди, че Гешев е споделял с него, докато са били в добри отношения, че по „КТБ“, излиза информация за голямо влияние на Пеевски върху управлението на държавата. „ Свидетелят твърди, че информацията, която не е в кориците по делото, е унищожена.  Според свидетеля това се е случило до една вила, която е на бащата на г-н Гешев“, каза Демерджиев.

Той засегна и скандала "Жоси" - сигналът, че твърденията, че през 2013 г. собственикът на млекопреработвателното предприятие "Жоси" е поискал съдействие от Гешев, в замяна на което той е прехвърлил на неговия баща 2% дял от фирмата си. "Аз съм се запознавал с този сигнал, както и с материалите в Търговския регистър. При положение, че договорът за прехвърляне на дялове не е посочено ясно на какво основание са прехвърлени тези дялове, при положение, че лицето, прехвърлило дяловете, ясно е заявило, че ги е прехвърлило за обещано съдействие по наказателно производство, мисля, че е отговорът на въпроса защо са прехвърлени, го дължи г-н Гешев и баща му, който е придобил дяловете", каза бившият министър. И допълни, че е абсолютно неприемливо, че вече месеци наред няма отговор на този въпрос.

"Не е необходимо главният прокурор да е извършил тежко престъпление, за да се стигне до отстраняването му", припомни събеседникът - "Достатъчно е да има нарушения, с които се уронва престижът на съдебната власт".

Още във видеото - какво демонстрира Гешев, като извика премиера и началничката на кабинета му в прокуратурата, защо правосъдната министърка Надежда Йорданова не е длъжна да се яви пред антикорупционната комисия КПКОНПИ.


Демерджиев и документите уличават Гешев в лъжа

 

Прокуратурата реагира на изнесеното от Демерджиев: "Твърдението, че член на семейството на главния прокурор е бил съсобственик в търговско дружество, с предмет на дейност млекопреработване, може да бъде определено само и единствено като лъжа”. Пресцентърът на Гешев допълва, че нито главният прокурор, нито някой от семейството му са имали собственост в някаква млекопреработвателна компания и това може лесно да се провери в Търговския регистър.

Коментарът им по делото КТБ е единствено, че то е в съдебна фаза от 2017 г. Ако Демерджиев е имал данни за извършени нарушения и/или престъпления, то в качеството си на служебен министър на правосъдието е бил длъжен да уведоми компетентните органи.

Демерджиев обаче също се позовава на документи от Търговския регистър, за да опровергае Гешев. Той цитира номера на сигнала, подаден на 29 ноември 2021 г. в Министерството на правосъдието от вече бившия съдружник във фирма "Жоси" Георги Ц. Георгиев. Както и втори сигнал от същия човек от 1 декември, адресиран до Висшия съдебен съвет, министъра на правосъдието и министъра на вътрешните работи.

В първия сигнал пише: "На Вашето внимание излагам данни, които могат да бъдат възприети като основателни предположения за извършени престъпления срещу мен и мое имущество със знанието на Иван Гешев. В резултат на тези действия ми бе открадната фирмата ЖОСИ ООД, както и запалена семейна къща в село Драговищница. Тези неблагоприятни за мен събития се случиха след като не прехвърлих 20% от ЖОСИ ООД на близко до г-н Иван Гешев лице." И още: "През 2014 г. бях на гости при Стоимен Гешев и видях на поляната до къщата им в с. Волуяк г-н Иван Гешев лично да гори документи. Имаше 2 кашона на земята и 1-2 кашона в багажника на наблизо паркиран тъмен джип.“

Демерджиев цитира и документи от партидата на "Жоси" ООД в Търговския регистър. Той обяснява, че от намиращия се по партидата на дружеството протокол от извънредно общо събрание от 11.08.2014 г. се установява, че подателят на сигнала - Георги Георгиев, е пристъпил към изключването на съдружника си в "Жоси" ООД Симеон Присадашки и на освобождаването на същия като управител на дружеството. На събранието е присъствал и адвокат от Софийската адвикатска колегия, за когото Георгиев сочи, че му е бил препоръчан от Иван Гешев като негов доверен адвокат. 

След като остава единствен съдружник, Георгиев намалява капитала на "Жоси" с 2500 лв. и едновременно с това увеличава капитала на дружеството с 5000 лв. чрез издаване на нови сто дяла с номинална стойност от по 50 лева всеки, от които 98 дяла са записани от Георги Ц. Георгиев, а 2 дяла – от Стоимен Гешев, за което е посочено последният да е внесъл сумата от 100 лв., пише още в отговора си Демерджиев.

От протокола от извънредно общо събрание на "Жоси" ООД от 18.08.2014 г. и Дружествен договор на фирмата от същата дата се установява, че и Стоимен Гешев като съдружници в „Жоси“ ООД променят адрес на управление на дружеството, избират управител и приемат нов дружествен договор. Всички изброени документи носят подпис на Стоимен Гешев, сочи Демерджиев.

"Изложеното ми дава основание да твърдя, че г-н Стоимен Гешев, баща на Иван Гешев, е придобил дялове, съставляващи 2% от капитала на "Жоси" ООД за сумата от 100 лв., която не е ясно дали и как е заплатил", завършва Демерджиев и прилага копия на документите, които са налични и в партидата на дружеството в Търговския регистър.

"Сега" опита да се свърже с шефа на пресцентъра на главния прокурор, както и с говорителката му Сийка Милева, но нито един от тях не отговори на обажданията.

Още по темата