Quantcast

Медия без
политическа реклама

КС даде зелена светлина за уволнението на Гешев

Министърът на правосъдието може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор, единодушно прие съдът

08 Февр. 2022ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
Булфото
Иван Гешев е единственият, който смята, че правосъдният министър не може да иска уволнението на главния прокурор.

Министърът на правосъдието може да иска от Висшия съдебен съвет предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор. Това реши единодушно Конституционният съд днес.

КС беше сезиран с въпроса има ли ли правосъдният министър правомощия да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на двете върховни съдилища от служебното правителство през лятото. Това стана, след като, след като Висшият съдебен съвет отказа да разгледа по същество искането на правосъдния министър тогава Янаки Стоилов за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Мотивът на мнозинството в съвета бе точно този - министърът може да иска уволнение на всеки редови магистрат, но не и на главния прокурор. Отделно Стоилов атакува и пред Върховния административен съд това решение на съвета, но делото бе спряно в очакване на решението на КС. Докладчик по делото е Филип Димитров.

Министърът на правосъдието може да поиска предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор. Становище в този смисъл до КС пратиха президентът, министърът на правосъдието, Съюзът на съдиите, Върховният касационен съд, Съюзът на юристите и проф. Васил Мръчков (главен прокурор в периода 1987 - 1989 г.). Единствено Гешев и организациите на следователите и прокурорите, които обичайно са изразители на волята на началника на обвинението, са на обратното мнение - че министърът не може да иска от Висшия съдебен съвет да махне предсрочно т.нар. тримата големи в съдебната власт. 

Очаква се, след като получи зелена светлина от КС, правосъдният министър Надежда Йорданова се кани да сезира Висшия съдебен съвет с ново искане за уволнението на Гешев. Както тя, така и предшественика й служебен министър Иван Демерджиев не веднъж обявиха, че срещу Гешев в МП са получени много сигнали за нарушения. Това бе използвано от антикорупционната комисия КПКОНПИ наскоро да се самосезира по думите на Йорданова и да образува проверка срещу Гешев. КПКОНПИ настоява да получи сигналите срещу него и дори "покани" министърката да даде сведения днес, което тя отказа да направи.

Пълното решение на съда може да бъде видяно тук.

Министърът на правосъдието може да поиска предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор.

Сийка Милева: Представители на изпълнителната власт правят персонална политическа атака

“Прокуратурата никога не коментира решения на съда, в случая на Конституционния съд. Прокуратурата няма никакви притеснения“, заявява в профила на прокуратурата във Фейсбук говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Що се отнася до евентуални действия на министъра на правосъдието за отстраняване на главния прокурор, е ясно, че не става въпрос за принципен подход, а за персонална политическа атака от страна на представители на изпълнителната власт, каза още Милева. 

Още по темата