Медия без
политическа реклама

Правосъдният министър отказа да се яви пред Цацаров по темата „Гешев“

КПКОНПИ покани Надежда Йорданова за сведения, защото не им праща сигналите срещу главния прокурор

07 Февр. 2022ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
Колаж на СЕГА със снимки от БГНЕС
Надежда Йорданова и Сотир Цацаров

Правосъдната министърка Надежда Йорданова няма да се яви утре по поканата на антикорупционната комисия КПКОНПИ. Това обяви Министерството на правосъдието. Йорданова беше поканена от хората на Сотир Цацаров "за вземане на обяснения от гражданин" заради проверката, започната от комисията срещу главния прокурор Иван Гешев. За "поканата" съобщи КПКОНПИ по-рано през деня днес.

Комисията, която до 1 март ще се ръководи от Сотир Цацаров, на 31 януари се самосезира по изявления на Йорданова, че при нея са постъпили много сигнали за нарушения на Гешев. КПКОНПИ тогава поиска копия от сигналите срещу главния прокурор. Те обаче до момента не са изпратени от Министерството на правосъдието, твърди КПКОНПИ. Затова "до министър Йорданова е изпратена покана за явяване утре за изясняване на фактите по направените от нея изявления в медиите".

Денят, в който Цацаров кани Йорданова, е много интересен. Утре Конституционният съд ще се произнесе по въпроса може ли правосъдният министър да иска от Висшия съдебен съвет предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор. Очаква се отговорът да е "да", а веднага след това Йорданова да внесе и такова искане срещу Гешев.

КПКОНПИ няма правомощия да призовава, затова и праща "покана" на министърката. Ако тя не се отзове, не би трябвало да има и последствия за нея. Самата Йорданова пише до Цацаров, че няма законно-обоснована причина да се яви. 

Комисията съобщи, че публикува писмото на министърката "без редакция и без коментар на правните разсъждения на Надежда Йорданова, изложени в него". Пресцентърът на Цацаров допълва още, че "независимо от временното й качество на министър на правосъдието, тя е продължава да е гражданин (физическо лице). Напомнят още, че по закон КПКОНПИ може да иска "съдействие, сведения и документи, включително в електронен вид, от държавните и общинските органи, търговците, кредитните институции, от нотариуси и съдебни изпълнители, както и от други физически и юридически лица" и че оперативно издирвателната дейност на комисията се извършва и чрез вземане на обяснения от граждани.

"Сега" попита МП защо все още поисканите от комисията материали, не са й изпратени, но отговор все още няма.

Спрямо Гешев е в ход целият възможен арсенал за реакция, с който разполагат изпълнителната власт и Народното събрание. Това каза правосъдният министър Надежда Йорданова в интервю за Нова тв.

"МП ще се запознае с писмото на КПКОНПИ и с обхвата на исканията, които се отправят. Разбира се, Министерството на правосъдието ще предостави всички материали, които са на разположение, съгласно законовите правомощия. Учудващо е, че чак сега постъпва това искане, като тези аргументи и сигнали в последните месеци и години са много. Тези въпроси са в общественото пространство от доста време. Очакваме тълкуванието на Конституционния съд на 8 февруари за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор. Внезапният интерес към извършването на проверки, надяваме се, има добронамерен характер", обявиха от министерството веднага след като КПКОНПИ се самосезира на 31 януари.

Не е известно защо досега КПКОНПИ не се е самосезирала, тъй като и служебният правосъден министър Иван Демерджиев говореше, че в министерството постъпват сигнали срещу Гешев, които непрекъснато набъбват. И преди това неведнъж е имало публикации, в които се сочат нарушения на главния прокурор. По темата Бойко Рашков, още като служебен министър дори сезира прокуратурата, но тя отказа да образува разследване срещу Гешев.

След като прокуратурата започна проверка срещу шефа на антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров по негова молба, сега и КПКОНПИ подхвана главния прокурор Иван Гешев.

ПО ЗАКОН

Антикорупционният закон казва, че "лице, което в определените срокове не окаже съдействие или не представи поисканите от КПКОНПИ сведения и документи, включително в електронен вид, се наказва с глоба от 200 до 1000 лв.", а "на юридическо лице, което в определените срокове не предостави поисканите от Комисията информация и документи в определените срокове, се налага имуществена санкция от 1000 до 5000 лв.".

Комисията може да иска „съдействие, сведения и документи, включително в електронен вид, от държавните и общинските органи, търговците, кредитните институции, от нотариуси и съдебни изпълнители, както и от други физически и юридически лица“ и те са длъжни да предоставят сведенията в срок до един месец от поискването им с изключение на тези, които се предоставят по специален ред.

Със 197 гласа "за" и нито един против или въздържал се, парламентът гласува оставката на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Точката влезе в дневния ред на Народното събрание по искане на "Има такъв народ".

 

Още по темата