Медия без
политическа реклама

Парламентът гласува оставката на Сотир Цацаров

Точката влезе в програмата на парламента по искане на Има такъв народ

02 Февр. 2022Обновена
БГНЕС

Със 197 гласа "за" и нито един против или въздържал се, парламентът гласува оставката на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Точката влезе в дневния ред на Народното събрание по искане на "Има такъв народ". В залата възникна спор дали Сотир Цацаров трябва да бъде изслушан и в пленарна зала, последван от политически дебат и нападки между опозиция и управляващи. Гласуването дойде след близо двучасово заседание, което беше използвано от депутатите основно за процедурни хватки, лични нападки и обяснения.

 

 

Шефът на Антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация, съобщи пред bTV премиерът Кирил Петков.

 

Шефът на КПКОНПИ и бивш главен прокурор подаде оставката си на 17 януари, като обяви, че напуска поста, считано от 1 март от т.г. Това стана ден преди да бъде обявено, че е отнет допускът му до класифицирана информация.

Сега парламентът гласува оставката по начина, по който я е подал Цацаров. Това означава, че той би трябвало да напусне поста от 1 март.

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров разкри, че 15 дни преди да обяви официално решението си да подаде оставка, той е уведомил за намеренията си президента Румен Радев и всички политически лидери освен на ДБ и "Продължаваме промяната".

На 19 януари прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет възстанови Сотир Цацаров като прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП) не от определена дата, а считано от деня, в който е освободен като председател на КПКОНПИ.

Пред депутатите от парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията Цацаров обяви пак през януари мотивите си да се оттегли предсрочно от поста. Той посочи, че безкрайните упражнения с името му са довели до това решение и иска да запази достойнството си. Освен лични, изтъкна и професионални мотиви да напусне поста. 

В началото на седмицата Сотир Цацаров изпрати в Нродното събрание препоръките си за промените в антикорупционното законодателство. 

 

Още по темата