Quantcast

Медия без
политическа реклама

Цацаров: Предварително уведомих Радев и политици за оставката си

Допускът до класифицирана информация ми е отнет по сигнал на Бойко Рашков, заяви шефът на КПКОНПИ

27 Яну. 2022Обновена
Депутати изслушват председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров

Депутати изслушват председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров

Posted by bTV Новините on Thursday, January 27, 2022

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров разкри, че 15 дни преди да обяви официално решението си да подаде оставка, той е уведомил за намеренията си президента Румен Радев и всички политически лидери освен на ДБ и "Продължаваме промяната". Малко след това бил посетен от двама агенти на ДАНС, които провели с него беседа, и по този начин научил, че тече процедура по отнемане на допуска му до класифицирана информация, разказа Цацаров по време на излушването му в парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията.

Той каза още, че е бил обект на същата процедура и през август 2021 г. От въпросите на ДАНС му станало ясно, че всички факти за отнемане на допуска са свързани със скандала "ЦУМгейт". По негови думи и тогава, и сега ДАНС се активира по сигнал на вътрешния министър Бойко Рашков. "Ако съм сгрешил, ще се извиня публично на г-н Рашков. Ако не съм, ще се срещнем на друго място, където ще защитя достойнството си", закани се Цацаров. Според информацията, с която разполагал, допускът е отнет с пряко настояване на министър-председателя и министъра на вътрешните работи. Той обяви, че ще обжалва акта на ДАНС, защото това било въпрос на достойнство.

Оставката му като шеф на КПКОНПИ също се дължала на накърнено достойноство, защото "безкрайните упражнения с моето име и кой е виновен за всички неудачи в тази държава ми дойдоха в повече". Цацаров атакува управляващите, че неговата оставка и тази на главния прокурор Иван Гешев са се оказали по-важни от енергийната и ковид кризи. "Ако аз съм една от причините нещата да не вървят и корупцията да цъфти, окей, аз подавам оставка. Освободжавам терена на тези, които ме засипват с критики, да покажат какво могат", коментира той. 

"Не ми е било мечта да бъда председател на КПКОНПИ. Аз съм работил 20 г. като съдия, 7 г. съм бил главен прокурор и няма нищо неествестно в това да се върна в съдебната система. В чисто личен и професионален план искам по-нормален живот", заяви още Цацаров. Той няколко пъти нападна съпредседателя на ДБ Христо Иванов, като изрази мнение, че ако политикът стане главен прокурор, няма да се говори за съдебна реформа.

На въпрос дали антикорупционната комисия извършва проверка на имуществената декларация на Бойко Рашков, шефът на КПКОНПИ отговори утвърдително. Причината е допуснати разминавания в декларираното от вътрешния министър - липсвали банкови влогове и имоти.

Сотир Цацаров обяви, че подава оставка на 13 януари. Ден по-късно се разбра, че ДАНС му отнема достъпа до класифицирана информация. Цацаров остава без допуск, защото ДАНС приема, че е неблагонадежден да борави с държавни тайни, научи "Сега" от свои източници. Бившият главен прокурор беше попитан от журналисти днес за скандала "ЦУМгейт", но отново отказа да разкаже неговата версия по случая, включително дали той е поискал срещата с издателя на “Сега” Сашо Дончев. Цацаров поиска прокуратурата да провери има ли настъпили вредни последици от евентуалното издаване на класифицирана информация по време на тази среща. Говорителката на главния прокурор Сийка Милева каза за “Сега”, че ВКС вече е образувала проверка.

Преди седмица прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет възстанови Цацаров като прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Шефът на Антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация, съобщи пред bTV премиерът Кирил Петков.

 

Още по темата