Медия без
политическа реклама

Пред КС Гешев се обяви за недосегаем

Очаква се КС да се произнесе, че правосъдният министър има право да иска уволнението на главния прокурор

Булфото
Единствено главният прокурор Иван Гешев и организациите на следователите и прокурорите, които обичайно са изразители на волята му, са на обратното мнение - че министърът не може да иска от Висшия съдебен съвет да махне предсрочно шефа на държавното обвинение. 

Министърът на правосъдието може да поиска предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор. Становище в този смисъл до Конституционния съд са пратили президентът, министърът на правосъдието, Съюзът на съдиите, Върховният касационен съд, Съюзът на юристите и проф. Васил Мръчков (главен прокурор в периода 1987 - 1989 г.). Единствено главният прокурор Иван Гешев и организациите на следователите и прокурорите, които обичайно са изразители на волята на началника на обвинението, са на обратното мнение - че министърът не може да иска от Висшия съдебен съвет да махне предсрочно шефа на държавното обвинение. 

Това се вижда при преглед на дело 17 за 2021 г. на Конституционния съд. То бе инициирано от служебния правосъден министър Янаки Стоилов през август м.г., след като Висшият съдебен съвет отказа да разгледа по същество неговото предложение за уволнение на Гешев. Паралелно Стоилов обжалва решението на съвет и пред Върховния административен съд, но той спря делото в очакване да се произнесе КС. 

Конституционните съдии вчера обсъдиха делото и ще излязат с решение на 8 февруари — точно половин година след като бяха сезирани. Докладчик е Филип Димитров. Очакванията са КС да отговори положително — министърът има право да иска предсрочното прекратяване на 7-годишния мандат на главния прокурор и на председателите на двете върховни съдилища. Веднага след това правосъдният министър би трябвало да внесе във ВСС ново искане за освобождаване на Гешев.

Главните прокурор трябва да са защитени срещу произволно или политическо уволнение, но няма европейски стандарт, който да ограничава инициативата или участието на министъра на правосъдието в процеса по назначаване или освобождаване на главния прокурор, се казва в позицията на президента. Припомня и становището на Венецианската комисия, че участието на изпълнителната власт при кадруването на главния прокурор е свързано с неговата отчетност.

Процедурата по освобождаването на главния прокурор е огледална на тази по назначаването му. Както министърът има право да номинира кандидати за главен прокурор, така е и негово правомощие да иска предсрочното им освобождаване, обяснява и Съюзът на юристите.

Министърът може да иска освобождаване на главния прокурор и Висшият съдебен съвет дължи отговори по същество, смятат и съдиите от Върховния касационен съд.

КОНТРА

Камарата на следователите е съвсем лаконична - според тази съсловна организация министърът може да инициира дисциплинарни производства срещу редовите магистрати, но и не и срещу главния прокурор. Асоциацията на прокурорите пък е на мнение, че ако попадне на нарушения на главния прокурор, министърът може само да информира подчинената му Прокурорската колегия на ВСС и колегията да реши дали да му търси отговорност. Същото становище до КС е пратил и самият Гешев.

Спрямо Гешев е в ход целият възможен арсенал за реакция, с който разполагат изпълнителната власт и Народното събрание. Това каза правосъдният министър Надежда Йорданова в интервю за Нова тв.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?