Медия без
политическа реклама

Шоуто на Гешев продължава с нови чатове за заговор срещу него

Главният прокурор намеси в сюжета и обвиняемите по делото NEXO, които кацнали от ЮАР в Белград

07 Апр. 2023Обновена
Иван Гешев
БГНЕС
Иван Гешев

Както се зарече, главният прокурор Иван Гешев превърна в сериал филма за заговора, който цели свалянето му от поста, както и отстраняването на други магистрати и висши полицейски служители. 2 часа преди днес Гешев да направи първа копка на паметник, прокуратурата разпространи напоително съобщение за заговора, гарнирано със снимки от чат-комуникация, както и със звукови файлове на разговор на Красимир Каменов - Къро с неназован свидетел. От тях обаче реално нищо не се разбира. Но съобщението на прокуратурата завършва с обещание сериалът да продължи.

Софийската градска прокуратура е образувала разследване за търговия с влияние с цел дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители, се казва в съобщението. Това е продължение на историята от 16 март т.г., когато главният прокурор Иван Гешев даде зрелищна, но объркана пресконференция, на която се обяви за жертва на олигарси, мафията и руското влияние в страната. За този сюжет беше образувано разследване за организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления. От това дело-майка сега са отделени материали за други разследвания.

Първото дело е за организирана престъпна група за търговия с влияние, действала от 2020 г. до 24 март 2023 г. Прокуратурата твърди, че има доказателства за действия на членове на групата по дискредитиране и затрудняване дейността на правоохранителните органи и отстраняване от длъжност на магистрати и висши полицейски служители.

На ДАНС е възложено да провери дали с тези си действия групата не застрашава националната сигурност, както и дали въпросните лица имат банкови сметки и имущество в чужбина.

На Дирекция "Вътрешна сигурност" и на инспектората в МВР е наредено да проучат какви действия са предприемани спрямо висши полицейски служители, за които има информация, че се прави опит да бъдат отстранени, както и дали има данни служители на МВР да са съпричастни към престъпната дейност.

В хода на това разследване магистрат, работещ по случая, е получил заплахи. 

Второто дело е за организирана престъпна група за извършване на убийства. Разследва се съпричастността на групата към пет убийства и един опит за убийство, извършени в дълъг период. 

Прокуратурата съобщава и за трето дело - за данъчно престъпление, извършено в периода от 2017 г. до 31 октомври 2022 г., при което е избегнато установяването и плащането на ДДС. "Предмет на разследване е дейността на търговски дружества, стопанисващи борса "Слатина" в София, в управителните органи на които участват свързани с Красимир Каменов - Къро лица", гласи съобщението на държавното обвинение. Така за първи път прокуратурата дава някаква информация за претърсванията в борсата от миналия ноември.

В пространното си съобщение прокуратурата разказва за експертизата на телефон, ползван от обвиняемия Дилиян Георгиев (той е обвиняем по делото-майка). Установена е активна комуникация през мобилни приложения на Георгиев "с подсъдимия Цветан Василев, както и с лицата Димитър Стоянов и Калин Едрев и други", информира прокуратурата. От телефона са източени 24 GB, които все още се анализират. Но прокуратурата разпространи снимки от телефонната комуникация, "кореспондираща със събраните доказателства за сговор на организираната престъпна група, с цел дискредитиране у нас и в чужбина и опити за елиминиране на висши магистрати и полицейски служители". 

Снимките може да видите по-долу с уточненията на прокуратурата за всяка от тях.

По делото за организирана престъпна група за търговия с влияние има и много звукови файлове. Три от тях са телефонни разговори между обявения за издирване от Интерпол като подбудител на убийство на бивш полицейски служител Красимир Каменов със свидетел по делото. В записите се визират различни факти и обстоятелства, свързани с престъпната дейност на групата, като се споменават следните имена, абревиатури и други: "Цецо Василев", "Овидиу", "Бобока", "Митко", "Бърд"-а, "Дилиян", "Боян", информира прокуратурата и пуска транскрипция на трите разговора, както и звукозапис в YouTube.

Гешев намеси и NEXO

Двама от обвиняемите по аферата NEXO днес са кацнали в Белград, съобщи по-късно Гешев, докато се правеше първата копка на паметник на юристите - спасители на българските евреи. Става въпрос за Антони Тренчев и Коста Кънчев. "Днес в Белград са кацнали обвиняемите по делото NEXO. Аз нямам съмнения с кой ще се виждат в Белград, събраха се. Сега чакам да кацнат Божков, може би вашият колега от "Бърд", може би някои политици и политически партии, за да си разпределят задачите кой ще се занимава с финансирането, кой ще се занимава с медиите и компрометиране на магистрати и работещи, а изпуснах Красимир Каменов- Къро от ЮАР може би и той ще кацне. Това е шега, но тъжна шега", обяви Гешев, цитиран от БНТ.

"Аз виждам говорене за реформи срещу, които фактически седи разруха. Опит да се разрушат българските институции, опит да се съсипят едно от малкото останали работещи институции, като прокуратурата. Аз като главен прокурор моята отговорност е да не позволя това да се случи, защото това не е в интерес на хората", каза по темата Иван Гешев. И се възмути, че досега вътрешният министър министър, правителството и ДАНС не са отговорили на изнесената от прокуратурата информация.

Според БНТ при рутинната паспортна проверка на Тренчев и Кънчев, сръбските гранични полицаи са установили, че двамата са обявени за издирване с Европейска заповед за арест, както и от Интерпол. Софийската градска прокуратура вече е изпратила превод на сръбски език на издадената заповед за 72-часовото задържане на Тренчев и Кънчев за 72 часа. За момента обаче не е ясно дали сръбските власти ще уважат искането на българската държава, тъй като Антони Тренчев и Коста Кънчев обяснили при проверката, че възнамеряват да напуснат Сърбия още днес следобед.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата