Медия без
политическа реклама

Турция ще строи паметник на убития български граничар Петър Бъчваров

Анкара разположи много жандармерия и военни по границата с България и спря мигрантския натиск, обяви Демерджиев

19 Дек. 2022Обновена
Вътрешният министър Иван Демерджиев и турският му колега Сюлейман Сойлу в Истанбул
МВР
Вътрешният министър Иван Демерджиев и турският му колега Сюлейман Сойлу в Истанбул

Турция ще построи паметник на убития български граничар Петър Бъчваров, съобщи пред журналисти председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, който е на посещение в Турция, предава БТА.

Това е казал турският външен министър Мевлют Чавушоглу на срещата си с Вежди Рашидов.

Граничният полицай Петър Бъчваров е убит през загражденията от турска страна. Това е констатирал следствен експеримент, резултатите от който бяха съобщени от началника на отдел „Криминалистика“ в НСлС Даниел Цонков.

Паметникът ще се намира на границата между двете страни, уточни председателят на българския парламент.

Това, което се случи на границата, е тъжно, една трагедия, един млад човек си отиде. Всички сме убедени, че това не е политика, а инцидент, добави той.

Полицай от Гранична полиция бе убит при стрелба в района на Елхово, в близост до границата ни с Турция. Това е първи случай на загинал български граничен служител на самата граница при опит за спиране на мигранти.

Полицай от Гранична полиция бе убит при стрелба в района на Елхово, в непосредствена близост до границата ни с Турция в началото на ноември. Това бе първи случай на загинал български граничен служител на самата граница при опит за спиране на мигранти. Полицаят бе застрелян с няколко изстрела, които дойдоха от турска територия. 

На разговора с Рашидов, Мевлют Чавушоглу е обявил, че България винаги е била добър посредник между Европа и Турция. Вежди Рашидов отбелязал, че по отношение на миграцията би било хубаво ние да сме домакин на международна среща на високо равнище и Европа, Турция и България заедно да решават проблемите с тази граница. Хубаво е всички да седнем на масата и да решим проблемите, които и България, и Турция, и Европа имат, подчерта той.

Турция е разположила много сили на жандармерията и военни по протежението на границата си с България в опит да смекчи мигрантския натиск към нашата страна. Това пък стана ясно от изявление на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев пред журналисти по време на откриването на строителните дейности за нов затвор в с. Самораново, община Дупница.

"Това са жандармерия, която е изключителна сила в Турция, както и сили на военните", посочи вътрешният министър, цитиран от БТА. Той заяви, че те са разположени на различни стратегически подстъпи към границата и по този начин събирането на големи групи мигранти е предотвратено.

Вътрешният министър Иван Демерджиев изрази позиция, че видеото, разпространено от няколко чужди медии, включително и българската редакция на "Свободна Европа", в което се твърди, че нелегален мигрант е прострелян от български граничен полицай, е било манипулирано.

"По-рано се наблюдаваше струпване на над хиляда души, които атакуваха постепенно нашата граница, на малки групи от по 20-30 души. Разбирате колко трудно е да се противодейства на такава ситуация, но сега с наличието на турските сили, събирането на толкова много хора не може да се случи и това изключително много ни улеснява", каза още Иван Демерджиев. Той изтъкна още, че турските униформени патрулират много по-активно вече от тяхната страна и правят проверки за незаконно оръжие, наркотици и каналджийство.

Гранична полиция е затрупана от проблеми при охраната на южната ни граница. Това стана ясно по време на изслушването на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев в Народното събрание. Пречка пред работата на граничарите е недостигът на служители.

Демерджиев припомни, че преди ден се срещна с турския си колега Сюлейман Сойлу. Срещата е продължение на подобни такива между двамата президенти на двете страни и екипи от министри. "Това, което се уговорихме с турската страна, е тя още по-активно да участва в действия, които да не позволят на границата да се събират големи мигрантски групи, които да атакуват нашата граница", каза министър Иван Демерджиев.

Служебните министри на енергетиката и на вътрешните работи отчетоха успешни разговори с турските си колеги. Двамата министри бяха в Турция дни след визитата на президента Румен Радев, която се състоя на 9 декември. Днес в Турция е и председателят на НС Вежди Рашидов.

Той посочи че вече има ефект от тези действия и значително е спаднал натискът върху българските гранични полицаи. "Вярваме, че с взаимни усилия и направената съвместна работна група ще успеем натискът да го сведем до минимум. Както виждате в момента, стремим се хората, които преминават през територията на нашата страна, да бъдат задържани. Такива усилия нямаше в предишните години и месеци, и точно заради това основните критики бяха насочени към нас. В последните месеци ние се справяме с това и получаваме положителни отзиви и от партньорите си, и от ЕС", каза вътрешният министър.

Румен Радев и президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган се обединиха около нуждата от по-добро сътрудничество между двете страни срещу мигрантския натиск и опазването на общата ни граница, предава Нова тв. Двамата се срещнаха в двореца Вахдеттин в Истанбул.

"Предадох вчера на министъра списъци с такива турски граждани, за които имаме данни, че се занимават с това, и получих неговото уверение, че ще има акция в Турция. Такива акции по линия на наркотици бяха вече проведени. При тях бяха задържани големи количества наркотици - от самолет и от камион, за които ние подадохме данни. "Това взаимодействие със сигурност ще доведе до резултати и ще подобри ситуацията във връзка с този вид престъпления и в двете държави", каза още Демерджиев.

Българската държава ще поиска от съседна Турция да предприеме мерки за уплътняване на границата от тяхна страна, съобщи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, който заедно с военния министър Димитър Стоянов правят инспекция на българо-турската граница, предаде

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?