Медия без
политическа реклама

Радев се оплаква на Ердоган, че не ни пускат в Шенген заради него

Двамата разговаряха повече от два часа в Истанбул и си обещаха защитена граница, както и 10 млрд.долара стокообмен

09 Дек. 2022Обновена
Архивна снимка на среща на Румен Радев с Реджеп Ердоган на 6 октомври 2022 г.
Президентство на Р България
Архивна снимка на среща на Румен Радев с Реджеп Ердоган на 6 октомври 2022 г.

Румен Радев и президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган се обединиха около нуждата от по-добро сътрудничество между двете страни срещу мигрантския натиск и опазването на общата ни граница, предава Нова тв.. Двамата се срещнаха в двореца Вахдеттин в Истанбул. Те разговаряха повече от два часа.

По време на двустранната среща президентите се договориха още за по-добро сътрудничество в областта на енергетиката, като Турция ще окаже съдействие на страната ни за доставките на природен газ. От своя страна Румен Радев благодари на колегата си за достъпа до терминалите за втечнен газ.

Двамата отбелязаха и добрите нива на стокообмен между страните, който за тази година възлиза на 6 млрд.долара. Целта е следващата година той да стигне до 10 млрд.долара. Те отбелязаха и промяната в сигурността не само на Балканите, но и в глобален план заради войната в Украйна. Заедно с президента Румен Радев в турския мегаполис са министрите на енергетиката, отбраната, външните и вътрешните работи.

По време на съвместна пресконференция, Ердоган обяви, че  министърът на вътрешните работи на Турция е провел среща с българския си колега, с когото са обсъдили опазването на сигурността на границата. "Сътрудничеството ни ще продължи да се развива със завършването на модернизацията на граничните пунктове от българска страна и особено с укрепването на инфраструктурата за контрол на храните", каза турският лидер.

Той изтъкна, че Турция полага усилия за опазването на общото културно наследство, с което е свързана инициативата за реставриране на Желязната църква в Истанбул.

Турция увеличава търговския обмен с България до 10 млрд. долара

Българският президент Румен Радев пък благодари на президента Ердоган за традиционното гостоприемство. "България и Турция са съседи в един много сложен регион. Сътрудничеството между България и Турция е важно за сигурността и стабилността в региона", подчерта Радев, цитиран от БТА. 

Румен Радев подчерта, че Турция е сред водещите инвеститори в България.

Във връзка с кризата в Украйна Радев посочи, че войната в Украйна "променя вече и глобалните вериги за доставки" и "днес единственият надежден сухопътен маршрут е през Турция и България".

"Вече усещаме този факт чрез засиления трафик през нашите гранични контролно-пропусквателните пунктове. Заедно трябва да създадем мерки за повишаване на сигурността. За да имат успех нашите начинания е важно да имаме добре охранявана граница. Разбираме и трудностите, пред които е изправена Турция по отношение на миграцията", каза българският президент.

"С президента Ердоган решително осъждаме всички прояви на тероризъм и ще продължим активно да си сътрудничим в борбата срещу тероризма", добави Радев. Оценяваме усилията и приноса на Турция за разрешаване на конфликта в Украйна, добави още българският президент.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган прие делегация на ДПС, водена от председателя на движението Мустафа Карадайъ, съобщи пресслужбата на партията. В делегацията участват и зам. председателят на ДПС Ахмед Ахмедов и евродепутатът Илхан Кючюк.

Работната среща на Радев и Ердоган в Истанбул се проведе на фона на засиления бежански поток към страната ни от Турция през последните месеци. Разговорът е часове след като Съветът на Европейския съюз отхвърли присъединяването на България към Шенген по искане на Австрия и Нидерландия, които настояват за  допълнителни гаранции, че страната ни се справя с нелегалната миграция. Затова и усложнената миграционна обстановка по границата ни с Турция и мерки срещу нелегалния трафик на бежанци е водеща тема в разговора на Румен Радев и Реджеп Ердоган.

България има интерес от засилено партньорство с Турция в областта на енергетиката и осигуряването на алтернативни доставки на синьо гориво. Темата Радев и Ердоган обсъдиха преди два месеца на среща в рамките на форум в Прага: "Турция е наш много важен партньор, съсед, съюзник. Особено във време на такава тежка енергийна криза е важно за България да развива своите отношения в енергийната сфера, защото засега единственият сигурен газ, уточнен с ясен дългосрочен договор, това е газът от Азербайджан, който минава през Турция. Също така важна е ролята на Турция за гарантиране на слотове за  танкери на техните терминали за втечнен газ."

Още по темата