Медия без
политическа реклама

Граничният полицай е убит през оградата от турска страна

Изстрелът е направен от няколко метра

15 Ноем. 2022Обновена
DHA
Единият от задържаните в Турция за убийството на граничния полицай.

Граничният полицай Петър Бъчваров е убит през загражденията от турска страна. Това е констатирал следствен експеримент, резултатите от който бяха съобщени от началника на отдел „Криминалистика“ в НСлС Даниел Цонков. "Изстрелът, довел до смъртта на полицая, е произведен директно срещу него през тази ограда, която разделя граничната зона", заяви той.

Убитият полицай е бил непосредствено до направения отвор на оградата, като след този изстрел са произведени още няколко изстрела към автомобила на Гранична полиция. После стрелците са се изтеглили навътре в територията на Турция. Експериментът не е потвърдил категорично броят на произведените изстрели, тъй като куршумите са били раздробени, след като първоначално са уцелили телената мрежа. Най-вероятно използваното оръжие е ловна пушка. Стрелецът е бил на няколко метра от граничния полицай. "В момента са назначени експертизи, които ще покажат какъв е типът на патрона", допълни криминалистът.

Прокуратурата разпространи снимки и видео от експеримента:

Убийците на граничния полицай Петър Бъчваров са били изключително арогантни, нагли и брутални. След като са го застреляли, те са влезли през дупката в оградата на границата на българска територия и са опитали да убият и втория човек от патрула - военнослужещия. Това обясни преди дни в интервю за БНТ директорът на националното следствие и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов. Той поясни, че само ответната стрелба на военния е накарало нападателите да се върнат на турска територия. Сарафов отхвърли версията, че нападателите са стреляли, защото са се стреснали.

Инцидентът стана около 20:35 ч в понеделник в района на село Голям Дервент. Служителят на "Гранична полиция" загина на място, военният не пострада. За убийството бяха задържани двама братя турски граждани. Съдът в Одрин остави за постоянно в ареста 28-годишния Енгин Ергуван и пусна на свобода брат му Мустафа. Пред съда двамата братя са заявили, че са стреляли срещу фаровете на автомобила и не са разбрали, че са убили българския служител на МВР.

Съдът в Одрин остави за постоянно в ареста 28-годишния Енгин Ергуван, обвинен в убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров и пусна на свобода брат му-Мустафа.

 

Още по темата