Медия без
политическа реклама

Съд в Одрин остави в ареста единия от братята, обвинени за полицая

Пред магистратите те обяснявали, че стреляли срещу фарове на автомобил и не знаели, че са убили служител на МВР

09 Ноем. 2022Обновена
DHA

Съдът в Одрин остави за постоянно в ареста 28-годишния Енгин Ергуван, обвинен в убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров и пусна на свобода брат му-Мустафа.

Пред съда днес двамата братя са заявили, че са стреляли срещу фаровете на автомобила и не са разбрали, че са убили българския служител на МВР, предава Би Ти Ви

По-рано в сряда, вътрешният министър Иван Демерджие съобщи, че двамата задържани турски граждани за убийството на българския граничен полицай са братя.Те са се занимавали с престъпна дейност, но тя не е каналджийство, нито трафик на дрога, обяви още МВР-шефът пред журналисти след поклонението пред загиналия в родния му град Елхово. „Не са искали да минат през браздата, чакали са други свои жертви”, каза още министърът без да даде повече подробности. 

„Двамата са се занимавали с престъпна дейност. Извършвали са престъпления по отношение на мигранти и в един момент са решили, че някой им пречи на това. А гилзите, намерени на българска територия, са от автомата, с който е отвърнал оцелелият при стрелбата наш военнослужещ", каза още Демерджиев. Той увери още, че турските власти са засилили мерките си срещу нелегалните мигранти и натискът през последното денонощие е намалял в пъти.

В същото врем турската медия DHA обяви, че от братята е иззета ловна пушка и 23 патрона. И двамата са криминално проявени, осъждани са за кражби. Смята се, че са се занимавали с кражба на пари от ценности от мигрантите. Според разследващите двамата братя са били само на около 10 м. от оградата по границата, когато са открили стрелба. Преди инцидента са останали 4 дни в гората, за да чакат нелегални мигранти, които да оберат.

Работи се по 3-4 версии след смъртта на младия граничен полицай по границата с Турция, съобщи по-рано гл. секретар на МВР Петър Тодоров.  "Няколко версии се коментират - мигрантска група или такава, трафикираща забранени стоки и наркотици, има версия и за някакво лично отмъщение", добави той.

Разследването е установило, че е стреляно с ловно оръжие и се изключва версията за "Макаров". "Не е толкова трудно от близко разстояние да се произведе смъртоносен изстрел", каза Тодоров. По негови думи не е логично каналджии да стрелят с ловна пушка по полицай. „Стрелба по нашите граници спрямо наряди не е имало десетилетия наред. Може би последните убити граничари при престрелки с бандитски формирования са 52-53 година, което е крайно необичайно“, посочи Тодоров.

Главният секретар на МВР добави, че мигрантският натиск е в пик, а липсва ресурс.  Не достигат 1200 души гранични полицаи, а натискът се увеличава. По границата има малко над 6000 граничари. До седмица - две граничните полицаи ще бъдат снабдени с дългоцевно оръжи и в спешен порядък ще бъдат обучени, съобщи Тодоров. "Голяма част от състава не е преминал казарма и не умее да борави с такова оръжие. Затова е създадена организация за спешното обучение и преминаване на стрелба", обясни той.

От българската страна на границата, където беше застрелян граничният полицай Петър Бъчваров, разследващите са намерили няколко гилзи, съобщи БНТ. От тях по предварителни данни се предполага, че е стреляно с ловна пушка, но след експертиза ще се разбере точно какво оръжие е използвано.

14 служители на "Гранична полиция" са с дисциплинарни проверки за съпричастност към трафика на мигранти. Това заяви пред БНТ главен комисар Росица Димитрова, директор на ГД "Гранична полиция".

Проверките са образувани след доклад на инспектората към МВР. Проверяваните служители са от Бургас, Елхово и Малко Търново.

Днес се проведе поклонението пред тленните останки на граничния полицай. Посмъртно му се присъжда и Почетния знак на МВР. Много близки, приятели и колеги на убития младши инспектор Петър Бъчваров дойдоха в Елхово, за да си вземат последно сбогом с него.

Задържаните за убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров са турски граждани, съобщи снощи посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок. По-рано зам.-главният прокурор и ръководител на националното следствие Борислав Сарафов заяви, че турските власти са задържали двама души - един извършител и един помагач.

 

РЕАКЦИЯ

След ГЕРБ-СДС, и Иван Иванов от "БСП за България" поиска оставката на вътрешния служебен министър Иван Демерджиев. В тази ситуация е редно министърът на вътрешните работи да поеме отговорност. Ако не го направи, президентът трябва да предприеме тези действия, подчерта той и добави, че в нормалните европейски държави отговорността се поема на най-високо ниво. Случилото се вчера на границата с Турция е сериозен удар както срещу държавността, така и срещу авторитета на МВР, заяви Иванов пред журналисти в парламента.

Задържаните за убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров са турски граждани.  Това заяви за bTV посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок. По-рано зам.
Полицай от Гранична полиция бе убит при стрелба в района на Елхово, в близост до границата ни с Турция. Това е първи случай на загинал български граничен служител на самата граница при опит за спиране на мигранти.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата