Медия без
политическа реклама

Полицай е убит при стрелба на границата ни с Турция

Бойко Борисов поиска от президента незабавно да смени вътрешния министър

08 Ноем. 2022Обновена
Вътрешният министър Иван Демерджиев говори в Елхово по време на брифинг заради тежкия инцидент на границата с Турция.
БГНЕС
Вътрешният министър Иван Демерджиев говори в Елхово по време на брифинг заради тежкия инцидент на границата с Турция.

Полицай от Гранична полиция бе убит при стрелба в района на Елхово, в близост до границата ни с Турция. Това е първи случай на загинал български граничен служител на самата граница при опит за спиране на мигранти. Полицаят е застрелян с няколко изстрела, които са дошли от турска територия. 

Инцидентът стана около 20:35 ч. в понеделник, когато неизвестен стреля по наряд от служител на "Гранична полиция" и военнослужещ. Пограничният патрул е охранявал границата в района на село Голям Дервент. В резултат на произведените изстрели служителят на "Гранична полиция" е починал на място, а военният не е пострадал. Незабавно към мястото са насочени най-близко намиращите се гранични полицаи.

Българските граничари вече ще стрелят по нарушителите на границата. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Иван Демерджиев, който пристигна в Елхово заедно с главния секретар на МВР Петър Тодоров. "Аз лично ще поема отговорност и ще посмеят", отговори Демерджиев на въпрос дали граничарите ще посмеят да стрелят. "Става дума за криминално деяние и изключителна агресия. Ще отговорим със сила на тази агресия. Това значи, че ще бъдем безкомпромисни към всички, които създават опасност за живота на нашите служители по границата. Мощни оръжия ще се ползват всеки път, когато наши служители са застрашени. Имат указания да ползват оръжие във всеки случай, когато се налага", подчерта вътрешният министър.

Той съобщи, че пристигналите турски екипи не са дошли първоначално на точното място и затова са се разминали с групата мигранти, които са стреляли, но търсенето им продължава активно.

Демерджиев призна като грешка, че полицейският служител е насочил фенер, с което автоматично се е превърнал в мишена. Вече всички патрулиращи да бъдат въоръжени с дълго оръжие, т.е. с автомати. "Оградата не е годна. Всеки ден съоръжението се поддържа, но всеки ден се натъкват на дупки, спират, обработват ги, правят всичко възможно да затворят границата", допълни министърът. И похвали турската страна, че е повишила нивото на съдействие през последния месец и половина, което е довело до по-ранно пречупване на кривата на миграцията от обичайното. Днес Демерджиев ще разговоря по телефона с турския си колега. Пред него министърът ще настоява да се работи активно по разбиване на турските каналджийски мрежи. "Говорил съм с Европол и ЕК за това", допълни Демерджиев.

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу написа съболезнования в "Туитър". 

"Става дума за изключително гнусна проява от човек, за когото към убеден, че ще бъде изправен пред закона в Турция. Това е първо нападение от страна на мигранти и трафиканти с огнестрелно оръжие. До момента е имало опити с хладно оръжие, но те са били неуспешни", заяви вътрешният министър.

Сред мерките, които вече са обсъдени, е и създаване на център в Болярово, в който да има 40 гранични полицаи - местни жители, добре подготвени, които да познават отлично терена.

Във връзка със случая се отменя официалното отбелязване на празника на националната полиция - 8 ноември.

Загиналият полицай е сержант Петър Бъчваров, който има 8-годишен стаж, обясни главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров. Той обяви, че инцидентът е станал на 242-ра пирамида около село Голям Дервент. Патрулиращият екип е забелязал срез в оградата и двамата служители - граничар и военен, са слезли да проверят. При това полицаят насочва фенер и последва изстрел от турска територия. Министър Демерджиев уточни, че куршумът е улучил сержант Бъчваров в главата. Военнослужещият се е прикрил зад колата и е отвърнал на огъня. По неговите думи са последвали нови 10-15 изстрела, след което групата мигранти са се насочили обратно към вътрешността на турската територия.

Тодоров пък призова за затягане на законодателните мерки срещу трафикантите. "Не може от хиляди присъди да има само 100-ина ефективни. Това води до чувство за безнаказаност. Трябва незабавно да се затегнат законодателните мерки за подобни престъпления. За останалото ние ще се погрижим", допълни Тодоров.

Задържаните за убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров са турски граждани.  Това заяви за bTV посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок. По-рано зам.

Президентът призова Външно да извика турския посланик

"Това е безпрецедентен случай, доколкото до момента е известно - от територия на друга държава да се стреля по наш полицай. Очаквам външно министерство да извика турския посланик и да изискаме съвместно разследване", коментира от Египет президентът Румен Радев. Той настоява да се изяснят причините за трагедията, да е ясен виновникът и да се вземат спешните мерки. "Настоявам отдавна да се приеме България в шенгенското пространство. Ние в момента сме външна граница на Европейския съюз, поемаме сериозен миграционен натиск и трябва да усетим солидарност с нашите европейски партньори", добави Румен Радев, цитиран от БТА.

Борисов поиска оставка на Демерджиев

Водачът на ГЕРБ Бойко Борисов призова президента "незабавно" да смени вътрешния министър. Това стана на брифинг в партийната централа следобеда, на който Борисов използва случая, за да похвали себе си и бившето си правителство. "При Борисов и ГЕРБ – нула миграция! Оценка на ЕС. Премиерът на Италия искаше да се учи! Виктор Орбан от мен видя! Две години нищо, а сега загиват полицаи, сега всичко е дупки по оградата", обяви експремиерът пред журналистите.

От БСП по-рано днес предложиха шефът на МВР да бъде извикан в парламента, за да представи информация за ситуацията на българо-турската граница. Предложението дойде от зам.-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин. "Да ни информира за това какви мерки се предприемат по охраната на границата и какви мерки се предприемат по ограничаването на потока от нелегални имигранти", обясни той.

"Трябват разговори с турската страна, да се засили там контрола, защото в някои моменти хората се движат напълно необезпокоявано и преминават нашата граница. Това на този етап е единственото, което може да се направи", коментира бившият вътрешен министър и настоящ депутат от "Продължаваме промяната" Бойко Рашков в кулоарите на парламента. "Не трябва да се търси вина тук, а трябва да се търси съдействие от турска страна, да се разследва съвместно, за да се разбере кой е убиецът", допълни той.

Според съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов проблемът е в неправилно изградените съоръжения. "Не е дотолкова проблем размерът на наказанията, а в това да се разкрият престъпленията и извършителите. За пореден път става ясно, че съоръженията са некачествени и оттам идва проблемът", каза той, цитиран от БГНЕС. Даниел Митов (ГЕРБ) пък смята, че трябва промяна в законодателството.

Бившият служебен премиер, а сега лидер на "Български възход" Стефан Янев коментира, че "трябва да си зададем въпроса дали да продължава тази система на командироване на служителите на МВР, или е крайно време изпълнителната или законодателната власт да направят така, че охраняването да бъде извършвано от специализирани хора от състава на Министерството на отбраната". Освен бюджет това ще наложи и цялостна техническа подготовка и тренировки, посочи той.

ПОЗИЦИЯТА НА ВОЕННИТЕ

Служебният военен министър Димитър Стоянов отрече пред bTV първоначалните информации, че военнослужещият от патрула се е оттеглил. По думите на министъра служителят е останал да прикрива границата и животът му също е бил изложен на опасност. Стоянов обяви, че в момента на границата има близо 200 военни - към 150 от тях патрулират, а над 40 изпълняват поддържащи функции. Той изрази и притеснението си, че видеонаблюдението по границата е насочено към българска територия, а не към турска и така не може да се види откъде идват мигрантите.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов отидоха в района на инцидента на българо-турската граница, станал тази нощ. На място ще бе проведена среща с военнослужещия от патрула. Стоянов обясни, че има точни и ясни инструкции кога може да се използва оръжие срещу нелегално преминаващите границата ни. "Силата трябва да бъде съразмерима. Не може насреща да има майка с деца, а те да стрелят", каза министърът. Той е категоричен, че военните са подготвени за отбрана на границата. "Досега от бежанците не са били използвани огнестрелни средства", поясни Стоянов. До момента не е ясно колко са били нападателите. Изстрелите от тяхна страна са повече от един. Към момента няма искане за командироване на допълнително военнослужещи на границата.

 

ОПЛАКВАНИЯ ОТ МЕСТНИТЕ

Според кметския наместник Иван Франсъзов всекидневно преминават групи с нелегални мигранти, предимно сирийци и афганистанци. "Мигрантските групи са от по 20-30 души, предимно млади хора от Афганистан и Сирия. Постоянно минават тук през границата и създават суматоха. Граничната ограда е в добро състояние, но мигрантският натиск е голям и тях нищо не ги спира", коментира Франсъзов пред "Нова тв".

ЧИЯ Е ВИНАТА?

Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, обяви пред БНР, че трябва да се вземат спешни мерки, за да не се повтаря повече тази трагедия. "На границата се случва нещо, което досега не се беше случвало. Това не е задължително да остане изолиран случай", заяви той. Попов е категоричен, че много по-голям брой нови служители на МВР трябва да започнат работа по застрашените участъци от границата. По думите му това е работа за професионалисти и е крайно време да се престане с практиката на командироване на служители.

Трябва също така да има подобрения по отношение на личен състав, техническо обезпечаване, оборудване.

"Не може патрул в състав от двама души, което вече се е случвало многократно, да се изправи пред група от 20-30-40 и повече мигранти и да няма връзка с колегите си", коментира Валентин Попов, визирайки предишни случаи.

Петима души са задържани след тежката катастрофа с автобус с мигранти, при която загинаха двама полицаи, съобщиха от МВР. Сирийски гражданин е арестуван веднага след инцидента.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата