Медия без
политическа реклама

Радев: Нидерландия е все повече изолирана

Нидерландският парламент не иска България и Румъния в Шенген

21 Окт. 2022Обновена
Нидерландският премиер Марк Рюте се шегува с президента Радев на срещата в Брюксел
EPA/BGNES
Нидерландският премиер Марк Рюте се шегува с президента Радев на срещата в Брюксел

Присъединяването на България и Румъния към Шенген не може да става заложник на вътрешната политика на Нидерландия, където предстоят избори през пролетта, и такава политика не може да издържи дълго. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес в Брюксел в отговор на въпрос за приетата от нидерландския парламент резолюция по отношение на присъединяването на страната ни и на Румъния към Шенгенското пространство. Румен Радев участва в срещата на държавните и правителствени ръководители от ЕС, която се провежда в белгийската столица, и проведе разговор по темата с нидерландския премиер Марк Рюте, както и с редица свои колеги, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Най-важното е, че имаме положителен резултат от инспекцията на Европейската комисия у нас, всички държави от ЕС вече застават зад България, единни са и нашите представители в Европейския парламент и тази подкрепа ще доведе до реален резултат", посочи Радев. Президентът напомни също така, че Чешкото председателство на Съвета на ЕС работи по всички процедурни механизми, така че да бъде намерено решение на този въпрос. "Нидерландия е все по-силно изолирана. Това е най-важното. Трябва и много комуникация, за да бъде разяснено значението на България за опазване на общата европейска граница и какво означава във времена на икономическа криза да стоим с блокирани граници. Какво означава и за нашата икономика, и за Европа, за всички динамични сектори, в които е важно бързото и свободно движение на хора, стоки, услуги, капитали, да срещаме в момента ненужно затормозяване", заяви още държавният глава.

В този дух се изказа и зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев: "Смятаме, че страната ни е изпълнила всички критерии и е готова за присъединяване към Шенген в края на декември по време на Съвета на ЕС. Очакваме доклад на ЕК да бъде представен в края на месеца, а обратната връзка е, че страната ни се справя добре". Той не очаква държавата ни да бъде спряна заради позицията на Нидерландия, тъй като това "не определя отношението на правителството на страната, а е препоръка от Камарата на парламента да продължи да следи действията на България и Румъния".

Реакциите на Радев и Коджабашев дойдоха след решението на парламента на Нидерландия, който прие в четвъртък резолюция, в която се казва, че Нидерландия не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, съобщи за румънския „Аджерпрес“ холандският евродепутат София ин'т Велд, предаде БГНЕС.

Във вторник Европейският парламент прие с голямо мнозинство предложение за резолюция, с която призовава държавите-членки да позволят на Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство за свободно пътуване без забавяне.

"За мое огромно съжаление, холандският парламент прие резолюция, в която се посочва, че Нидерландия не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Дълбоко съжалявам за това. Моята партия гласува против тази резолюция, ние искаме Румъния и България незабавно да се присъединят към Шенгенското пространство, вие сте изпълнили необходимите критерии. Трябва да разберете, че не всички в Нидерландия са против. Моята партия иска България и Румъния да се присъединят към Шенген незабавно, но повечето партии в правителството не искат това", заяви София ин'т Велд.

Холандските депутати искат от правителството да не гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенген, като искат да се анализира функционирането на върховенството на закона, намаляването на нивото на корупция и организираната престъпност в двете страни, съобщи от своя страна „Romania Journal“. В документа, приет от холандския парламент, се посочва, че проблемите, свързани с корупцията и организираната престъпност в дадена страна от Шенгенското пространство, "могат да предизвикат сериозни проблеми за функционирането на граничния контрол на съответната страна и следователно да представляват риск за сигурността на Нидерландия и на цялото Шенгенско пространство".

В Нидерландия след парламентарните избори на 15-17 март 2021 г. беше подписано коалиционно споразумение за периода 2021-2025 г. между Либерално-консервативната партия (VVD, член на групата "Обнови Европа"), Партията на демократите 66 (D66, член на групата "Обнови Европа") , Християндемократическия призив (CDA, член на групата на ЕНП) и Християнския съюз (член на групата на ЕНП). На 10 януари т.г. беше съставено настоящото коалиционно правителство, ръководено от министър-председателя Марк Рюте (VVD).

Коментирайки приетата резолюция, министър-председателят на Румъния Николае Чука заяви, че приемането на резолюцията не е обезпокоително за него, тъй като Румъния е направила всичко необходимо, за да изпълни техническите изисквания за присъединяване, по-конкретно относно спазването на условията, свързани с върховенството на закона, корупцията и организираната престъпност. Той добави, че нидерландските служители могат да дойдат на посещение за установяване на фактите, ако смятат, че има проблеми.

Понастоящем сред държавите-членки на ЕС само България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния не са част от Шенгенското пространство, което включва и държави, които не са членки на блока на ЕС (Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн)

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата