Медия без
политическа реклама

Демерджиев описа на депутатите трагична картина на границата

БСП пита Гешев за разследването за строежа на оградата на българо-турската граница

10 Ноем. 2022Обновена
Иван Демерджиев
БГНЕС
Иван Демерджиев

Гранична полиция е затрупана от проблеми при охраната на южната ни граница. Това стана ясно по време на изслушването на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев в Народното събрание.

Пречка пред работата на граничарите е недостигът на служители. "За последните 10 години щатът на гранична полиция е намален с 1300 човека", посочи Демерджиев. Затова министърът е направил предложение за увеличение на щата на гранична полиция с 1260 души. "Още преди много години е трябвало да се попълни щатът в гранична полиция. Разходите за платения извънреден труд сочат, че по-евтино щеше да бъде да се попълнят липсващите бройки с подготвени и обучени гранични полицаи, които за 10 години щяха да са на изключително високо професионално ниво", обясни той.

Друг проблем, който е констатиран, е липса на автомобили, които да обслужват територията. Част от наличните автомобили също са непригодни. "Районът на границата е изключително тежък и предполага високо проходими и здрави автомобили, а не автомобили с 300 и повече конски сили, които по-скоро са подходящи за движение по шосетата и моторите им издържат не повече от 25 000 километра", заяви Демерджиев.

Лошо е и състоянието на пътищата в приграничната зона. "Това водеше до непрестанни аварии в автомобилите, което наложи на свой ред да мобилизираме сили да поправим и поддържаме работилница на място в Елхово, с която да ремонтират автомобилите, които се чупеха и се чупят", каза служебният министър.

Като други проблеми пред гранична полиция Демерджиев изреди липсата на дрехи и обувки за служителите и техническото обезпечаване на оградата по границата. "За съжаление от около 250 километра оградно съоръжение, на около 150 има такова техническо обезпечаване", каза Демерджиев. Той посочи, че оградата на българо-турската граница е изградена с мрежа, която няма необходимата здравина, всеки ден се откриват дупки в нея и има дефицити по отношение на височината.

Вътрешният министър Иван Демерджиев е категоричен, че оставка няма да подава, която му беше поискана от ГЕРБ-СДС и от депутат от БСП. Той заяви обаче, че ако родителите на убития полицай са поискали това от него, той веднага е щял да депозира оставката си. Докато разказваше за срещата си с родителите на загиналия граничар, Демерджиев се разплака. 

ШОК

Заради шока и липсата на радиовръзка, военният, който е бил заедно със загиналия граничен полицай Петър Бъчваров, е стрелял по колата на подкреплението, съобщи Нова тв, като се позовава на свои източници.

Военният е чакал допълнителните сили най-малко 15 минути след стрелбата. При нападението единствената радиостанция останала у загиналия полицай. Колегите на военния от подкреплението не са пострадали.

ОЩЕ МИГРАНТИ

30 нелегални мигранти са открити в апартамент в Студентски град през изминалата нощ, съобщи БНР. Бежанците са заявили пред полицията, че са от Мароко и Сирия. Акцията на СДВР е започнала след получен сигнал.

Установено е, че наемателят на жилището е от арабски произход. Ще се изяснява дали въпросният апартамент е депо, в което се укриват мигранти. По случая е образувано досъдебно производство.

РАЗСЛЕДВАНЕ

БСП попита главния прокурор Иван Гешев какво е станало с разследването за строежа на оградата на българо-турската граница. Лидерът на партията Корнелия Нинова припомни, че преди 5 години левицата е сезирала предишния главен прокурор Сотир Цацаров за нарушения и злоупотреби. Последната информация, с която разполагат, е от февруари м.г., когато Гешев ги е информирал, че е образувано досъдебно производство:

"2017-а – 2022-ра – 5 години: нищо. При очевидни факти за закононарушения, за платени суми, за неизправни съоръжения. А вие виждате и кадри, че през тази ограда може да се минава и със стълба, може и да се реже с ножица - това не е ограда. Милиони потънаха там, ние твърдим - в корупционна схема. И докато няма носене на отговорност, докато няма възмездие, хората никога няма да имат чувство за справедливост в държавата", каза Корнелия Нинова.

Тя определи изслушването на Иван Демерджиев като "безплодно". Проблемите няма да се решат, докато в основата им стои корупцията, каза Нинова.

Съдът в Одрин остави за постоянно в ареста 28-годишния Енгин Ергуван, обвинен в убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров и пусна на свобода брат му-Мустафа.

 

Още по темата