Медия без
политическа реклама

Министър Демерджиев: Видеото от границата е манипулирано

Съвместна комисия с Турция е установила, че изстрелът не е произведен от българска територия и български полицай

07 Дек. 2022
Иван Демерджиев
БГНЕС
Иван Демерджиев

Вътрешният министър Иван Демерджиев изрази позиция, че видеото, разпространено от няколко чужди медии, включително и българската редакция на "Свободна Европа", в което се твърди, че нелегален мигрант е прострелян от български граничен полицай, е било манипулирано.

Според министъра инцидентът, станал още на 3 октомври, е разследван от съвместна българо-турска комисия, но по неясни причини се разшумява за него едва сега, когато се разглежда приемането на България в Шенгенската зона. Но както отбеляза тази сутрин по бТв една от разследващите журналистки Мария Черешева, няма отговор от МВР защо едва след публикацията бе съобщено, че има такъв случай. Т.е. 2 месеца по-късно. Случаят достига до журналистите чрез турски адвокат, който завежда иск срещу България в Европейския съд по правата на човека. 

годишен сирийски бежанец заяви във видео, че е бил прострелян от български граничари. Кадрите са от съвместно разследване на Lighthouse Reports, Le Monde, Sky News, ARD, The Times и Свободна Европа.

"Инцидентът от 3 октомври на границата незабавно беше разследван от смесена българо-турска комисия, която излезе с категорично заключение, че изстрелът не е произведен от българска територия и български граничен полицай. Въпреки това този репортаж се появява преди решението за Шенген. Разочарова ме подобна манипулация в навечерието на решението за Шенген. Имаме споразумение, според което оръжие не може да се използва от българска към турска територия. Използва се, когато е нападнат патрул или когато не се изпълняват нареждания. Важно е да се отбележи, че преобладават стоп патроните в оръжията на българските граничари. По времето на инцидента нашите граничари бяха оборудвани с пистолети. На видеото ясно се вижда в далечината български патрулен автомобил. От такова разстояние не може изстрел от пистолет да простреля човек", заяви Демерджиев пред БНТ.

Вътрешният министър посочи като проблем липсата на единна политика на ЕС за опазване на външните граници. "Поканихме Австрия да организираме съвместни патрули, но до момента нямаме отговор. Техният посланик в България огледа българо-гръцката и българо-турската граници, както и морската, като остана с много добри впечатления, които съм сигурен, че е отразил в доклад. Възраженията на Нидерландия нямат нищо общо с критериите на Шенген. Положихме всички усилия да убедим Нидерландия. За мен тяхната позиция е необяснима. Това, което ни казва еврокомисията е, че сме готови. Двете държави, които не ни подкрепят, не са гласа на Шенген", каза още Иван Демерджиев. Той изрази и мнение, че България се справя с мигрантския наплив по-добре от Гърция.

Министърът говори и по отношение на сигнала за ГККП "Капитан Андреево", който бе внесен в ДАНС от страна на "Продължаваме промяната". "Политиците трябва да боравят с фактите. "Капитан Андреево" никога не е било охранявано по този начин. По-добър контрол досега не е имало. Ние създадохме нова лаборатория, защото досегашната нямаше капацитет да поеме проверките. И изведнъж получаваме критики, които не се основават на факти. Създават се фалшиви внушения", възмути се Демерджиев и по този повод.

А във връзка с дисциплинарните наказания, свързани със скандала с Георги Семерджиев, който уби две жени с джипа си на бул. "Черни връх" и по-късно бяха установени негови нерегламентирани контакти с полицаи, вътрешният министър заяви: "Най-накрая изчистихме стари рани."

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата