Медия без
политическа реклама

19-годишен сириец заяви, че е прострелян от наши граничари

МВР и прокураурата дружно отричат да е имало стрелба от българската страна на границата

06 Дек. 2022Обновена
Скрийншот видео Свободна Европа

19-годишен сирийски бежанец заяви във видео, че е бил прострелян от български граничари. Кадрите са от съвместно разследване на Lighthouse Reports, Le Monde, Sky News, ARD, The Times и Свободна Европа.

Видеото, разпространено от Свободна Европа, показва как млад сириец e прострелян на българската граница след отблъскването му в Турция. Това е първото доказателство за използването на огнестрелни оръжия при охрана на европейска граница, твърдят авторите на разследването. МВР отрича да е прибягвало до стрелба при възникнало напрежение с група сирийци.

Случаят е от 3 октомври, но кадри се публикуват едва сега. На тях се вижда как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум попада в гърдите му. Това се случва в близост до оградата на българо-турската граница. Мъжът е претърпял три операции - две в Турция и една в Сирия - и оцелял на косъм.

Той твърди, че е бил прострелян от български гранични служители, след като са хванали групата му да влиза нелегално в страната и са я върнали обратно в Турция. „Преминахме границата на България към 7-8 сутринта. И вървяхме в България 5-6 часа. След което бяхме арестувани от българската полиция. Те ни претърсиха. Бяха само мъже. Взеха ни телефоните, парите и всичко, което имахме“, разказва Абдула Ел Рустум пред "Свободна Европа".

След като са били върнати обратно на турската страна, между групата с мигранти и полицаите избухва спор. Ел Рустум твърди, че граничните служители са претърсвали грубо жените от групата.

Сирийците започват да хвърлят камъни и предмети по българската страна. А минути по-късно се чува силен изстрел. Моментът е заснет с мобилния телефон на един от мигрантите, но на кадрите не може да се види ясно лицето, което стреля. На тях обаче се вижда автомобил, който според "Свободна Европа" е сходен с тези на българската гранична полиция.

Граничният полицай Петър Бъчваров е убит през загражденията от турска страна. Това е констатирал следствен експеримент, резултатите от който бяха съобщени от началника на отдел „Криминалистика“ в НСлС Даниел Цонков.

МВР: Не сме стреляли, а бяхме замеряни с камъни и горящи предмети

В специална позиция по случая, българското МВР отрича негови служители да са стреляли, като твърди, че на въпросната дата мигранти са нападнали екипи на Гранична полиция с камъни и горящи предмети, и дори е имало ранен полицай и изпочупени стъкла на КПП и автомобил.

В позицията вътрешното министерство първо се оплаква, че "през периода 01.01-27.11.2022 г. са регистрирани опити на 153460 лица да преминат през българо-турска граница, което е над 4 пъти увеличение в сравнение със същия период на 2021 г. (36418)".

Омар Андан, който е обвинен за инцидента, при който автобус с мигранти връхлетя върху патрулка и уби двама полицаи в Бургас, е пълнолетен. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева след национално съвещание на шефовете в държавното обвинение.

 После се отделя място и на случилото се на 3 октомври 2022 г. Именно тогава се разиграва и историята около 19-годишния сирийски младеж, при която той твърди, че е прострелян от български гранични полицаи.

Приключи проверката за двамата полицаи, които загинаха в Бургас в опит да спрат автобус с мигранти.  Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обяви в Бургас, цитиран от Би Ти Ви, че има извършени нарушения от 16 служители на МВР.

 "За случай на агресия става дума на 03.10.2022 г., когато в района на 92 гранична пирамида граничен полицейски наряд от ГПУ Средец предотвратява опит за нарушение на държавната граница от група от около 65 лица", пишат от МВР и добавят: "При забелязване на граничният патрул групата се оттегля в дълбочина на турска територия. Не след дълго се завръщат обратно, като същите проявяват агресивно и враждебно поведение, което прераства във физическо насилие – хвърляне на камъни и горящи предмети към българските полицаи, служебният автомобил и охранителна кабинка. От хвърлените камъни е пострадал граничен полицай на ГПУ Средец. Нанесени значителни материални щети на български служебен автомобил "Ланд Ровър Дискавари", както и счупени прозорци на охранителната кабинка".

От МВР твърдят и, че "съгласно Спогодбата от 1967 г. между Народна република България и Република Турция за предотвратяване и решаване на граничните инциденти и поддържане на държавните гранични знаци стрелба срещу съседна територия представлява граничен инцидент и всички български служители са инструктирани да не използват оръжие към съпределна турска територия".

Проверка на Бургаската прокуратурата е установила, че не е имало стрелба срещу сирийски мигранти на българо -турската граница, както се твърди в публикувания в британската медия Sky News  материал. Това пък каза главният прокурор Иван Гешев. „Този инцидент е преди 2 месеца. Надявам се да не се използва в момента ситуативно.  България е покрила стандартите за Шенген, отговаря на всички изисквания и съвсем незаслужено би било да не се допусне до тази общност. Надявам се този случай да не се използва ситуативно за някакви политически цели, които не са в интерес на България“, обяви той.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата