Медия без
политическа реклама

Полицаят, застрелял 18-годишен в преследване, още няма обвинение

Чакат се резултатите от балистични и медицински експертизи

Полицейските органи могат да използват оръжие само когато това е абсолютно необходимо. "Забранява се употребата на оръжие за задържане или предотвратяване бягството на лице, извършващо или извършило ненасилствено деяние, ако лицето не представлява опасност за живота и здравето на другиго", гласи още Законът за МВР.
Булфото
Полицейските органи могат да използват оръжие само когато това е абсолютно необходимо. "Забранява се употребата на оръжие за задържане или предотвратяване бягството на лице, извършващо или извършило ненасилствено деяние, ако лицето не представлява опасност за живота и здравето на другиго", гласи още Законът за МВР.

На полицая, който уби 18-годишен беглец в понеделник, още не е повдигнато обвинение. Това казаха за "Сега" от Софийската градска прокуратура, която наблюдава разследването по случая. Чакат се заключенията на балистични и медицински експертизи и тогава ще се преценява обвинението, обясниха от прокуратурата.

След инцидента беше обявено, че възможните хипотези са превишаване на пределите на неизбежната отбрана, професионална небрежност или дори евентуален умисъл за убийство.

Полицаят е имал лично и служебно оръжие в себе си, но балистичната експертиза ще каже с кое е причинена смъртта на младежа и с кое са произведени сигналните изстрели. Главният секретар на МВР Живко Коцев обясни вчера пред БНР, че заради скъсан кобур се е наложило служителят да използва лично оръжие.

"В случая сме установили, че е ползвал както служебното си оръжие, така и лично оръжие. По стечение на обстоятелствата при преследването се е скъсал кобурът, където е било поставено оръжието, и поради тази причина се е наложило да използва личното оръжие. В тази връзка директорът на Столичната дирекция е разпоредил допълнителна проверка да се изследват именно тези административни обстоятелства кое е наложило в случая да се носи личното оръжие", каза Коцев.

Законът за МВР казва, че полицейските органи могат да използват оръжие само когато това е абсолютно необходимо. "Забранява се употребата на оръжие за задържане или предотвратяване бягството на лице, извършващо или извършило ненасилствено деяние, ако лицето не представлява опасност за живота и здравето на другиго", гласи още законът.

Преди десетина години, когато законът се реформираше, за да бъде ограничено полицейското насилие, беше въведено задължение за полицейските служители да вземат всички необходими мерки за опазване живота и здравето на лицата, срещу които са насочени физическата сила и помощните средства. Въведе се забрана за използване на животозастрашаваща сила за задържане или предотвратяване бягството на лице, извършващо или извършило ненасилствено деяние, освен ако лицето не представлява опасност за живота и здравето на другиго. Идентична забрана е въведена и при използване на оръжие.

Освен това беше регламентирано задължение за преустановяване на употребата на оръжие незабавно след постигане на нейната законна цел. Разписано бе правило за предварително планиране на полицейските операции и тяхното контролиране в хода на изпълнението, така че всеки риск за човешкия живот и здраве да е минимален.

 

ОБВИНЕНИЕ ЗА ТРЕТИ ГРАБЕЖ

Междувременно Софийската районна прокуратура привлече към наказателна отговорност за грабеж, при който е използвана сила, двете момчета на 15 и на 17 години, с които е бил 18-годишният убит младеж. Това е третото им обвинение.

Според него на 18 септември около 04:10 ч. на спирка на градския транспорт в София обвиняемите Г. Б. и Т. З. откраднали със сила 55 лева от мъж. Обвиняемите и неустановено по делото лице наобиколили пострадалия в полукръг, Т. З. почуквал леко с метална палка пострадалия в корема и я насочил към краката му, Г. Б. му казал: "Това е обир, вади всичко по джобовете!", след което Т. З. бръкнал в левия джоб на панталоните на мъжа, откъдето извадил портфейла му и взел от него въпросните 55 лева, разказва прокуратурата.

Спрямо Г. Б. и Т. З. по това досъдебно производство не е взета мярка за неотклонение, тъй като към момента те са с постоянен арест, наложен им от съда по обвинение за грабеж, извършен 2 часа преди този. Двамата имат обвинение и за грабеж, извършен на 17 септември.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата