Медия без
политическа реклама

Полицаят, застрелял 18-годишен крадец, може да получи обвинение

Служителят е стрелял на около 100 м от жертвата

19 Септ. 2023Обновена
Директорът на СДВР Любомир Николов (на преден план) и зам.-градският прокурор Христо Кръстев.
БГНЕС
Директорът на СДВР Любомир Николов (на преден план) и зам.-градският прокурор Христо Кръстев.

33-годишният полицай, който застреля в нощта между 17 и 18 септември 18-годишно момче, заподозряно в кражби, може да получи обвинение. Това стана ясно по време на брифинг на прокуратурата и полицията в Съдебната палата.

Наблюдаващият прокурор по делото ще прецени до края на деня дали полицейският служител ще бъде привлечен към наказателна отговорност. Възможните хипотези са превишаване пределите на неизбежната отбрана, професионална небрежност или дори евентуален умисъл за убийство, каза  сутринта зам.-градският прокурор Христо Кръстев, който е и говорител на Софийската градска прокуратура. До края на деня обаче не беше съобщено дали и какво обвинение е повдигнато.

До момента обаче не е ясно дали полицаят е застрелял момчето в гръб. Установена е прострелна рана в горната част на тялото, но още се изследва дали е изходна. На иззети видеозаписи в района на стрелбата се вижда, че полицейският служител не е стрелял хаотично, а е заел поза за стрелба. Изстрелът най-вероятно е произведен от около 100 м, съдейки от следите кръв.

Директорът на СДВР Любомир Николов даде подробности и за хронологията на събитията. В ранните часове на нощта първоначално е получен сигнал за грабеж на две момичета. На място е изпратен екип, който е разпитал жертвите. Те са дали описание на извършителите - трима с маски и суитчъри. По-късно около 5:30 ч. е получен друг сигнал от охранител на търговски обект в района на бул. "Черни връх", който е видял три лица да прескачат ограда и да бягат в посока на Зоологическата градина. Полицията е установила, че въпросните лица са се качили на автобус №120. След като автобусът е спрян със звуков сигнал, двама от крадците побягнали, а третият е задържан вътре. 

По време на преследването единият от служителите започва да вика: "Полиция, спри, ще стрелям". Произвел е и няколко контролни изстрела. След като прострелва беглеца, полицаят решава да не чака линейка и натоварва момчето в патрулния автомобил, след което го откарва в болница. "Полицейският служител е безупречен. За 7 години стаж е награждаван многократно", заяви още директорът на СДВР. Взети са проби за алкохол и наркотици на полицейските служители, които са били отрицателни.

ПРИЯТЕЛИ В АРЕСТА

Другите две момчета, хванати от полицията, са непълнолетни и са задържани за 48 часа. Прокуратурата поиска и получи от съда постоянен арест и за двамата.

На брифинга се разбра,  че те имат множество криминални регистрации за грабежи. "За грабежите са ползвали метална или гумена палка, с която са причинявали болка на жертвите и са ги заплашвали", каза Николов.

От Софийската районна прокуратура съобщиха, че двете момчета са на 16 и 17-годишна възраст и са обвинение, че на 18 септември 2023 г. около 02,00 часа на бул. „Черни връх“ са отнели чанта с 20 лева, документи и маратонки от млада жена, като за това е използвана сила. Т.З. е дърпал слушалки от врата на жената, опитвайки да я души, докато Г.Б. е взeмал вещите ѝ. По-късно през деня Софийският районен съд реши да остави младежите в ареста. Според магистратите има реална опасност те да се укрият от разследващите. Регистрирани са в детска педагогическа стая за противообществени прояви, има реална опасност да извършат друго престъпление, мотивира се още съдът. Беше посочено, че не са изпълнили разпорежданията на полицаите, които са ги преследвали. НПК допусна на непълнолетните да бъде взета мярка за неотклонение и случаят е такъв, прецени съдът. Те имат право да обжалват пред градския съд и ако го направят, делото за ареста им там ще се гледа идния четвъртък. 

Адвокат Екимджиев: Детайлите са важни

Международните стандарти за употреба на оръжие са такива, че полицаят може да стреля, ако бъде нападнат, или за да спре опасен престъпник. Ако е имало информация, че въпросните извършители на грабежи са употребявали оръжие срещу жертвите си и са били опасни, може да се допусне стрелба. Този коментар направи пред "Сега" адвокатът Емил Екимджиев. Той посочи още, че ако извършителите на престъплението са употребявали оръжие, има логика да бъдат спрени със сила, тъй като при следващия грабеж може и да убият някого.

"Принципният въпрос е трябвало ли е да се използва огнестрелно оръжие на базата на информацията, от която може да се прецени, че това са опасни престъпници. Дяволът е в детайлите", обобщи Екимджиев.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

прострелян, полиция

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?