Медия без
политическа реклама

Ердоган е обещал да спира мигрантския поток по границата с България

В същото време на магистрала "Тракия" хванаха бус, натъпкан със 70 мигранти от Афганистан

11 Дек. 2022Обновена
През седмицата Румен Радев беше в Истанбул за среща с Ердоган. Вътрешният министър Иван Демерджиев беше в делегацията.
Прессекретариат на президента
През седмицата Румен Радев беше в Истанбул за среща с Ердоган. Вътрешният министър Иван Демерджиев беше в делегацията.

Турция е обещала на България да спира мигрантския поток по общата граница. Това обяви пред Нова тв министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той беше в делегацията на президента Румен Радев, която беше в Турция миналата седмица за среща с турския държавен глава Реджеп Ердоган. "Президентът Ердоган указания на вътрешния министър, че границата трябва да бъде буквално затворена, ако трябва да цитирам. Затворена означава натискът да се поеме от турските части, а не както досега се случваше - голяма част от този натиск да се поема от нашите гранични полицаи и силите, които сме разположили на нашата граница", каза служебният МВР шеф.

Мигрантският натиск е основанието на Австрия да не иска България в Шенген. Нидерландия пък се аргументира с липсата на върховенство на правото. През седмицата Съветът на вътрешните министри на ЕС отхвърли окончателно България и Румъния от Шенгенското пространство, но пусна Хърватия.

Според Демерджиев с това решение Европейският съюз сам си е нанесъл шамар. "С това решение Европа унизи себе си и показа, че не е способна да прилага собствените си правила. За тези месеци от август насам е свършена много работа. Това го потвърдиха директорът на "Фронтекс" и еврокомисарят Илва Йохансон (ресорът й е вътрешни работи)", коментира силовият министър.

Според него трябва да се поддържа диалогът с Австрия и Нидерландия. "Поканил съм екипи и на двете държави да дойдат на границата и да видят как се случват практическите действия по опазването ѝ. Тази граница е най-тежката сухопътна на Европейския съюз. Австрия заяви желание и ангажимент да изпрати свои сили. Нидерландия заема пасивна позиция", посочи още Демерджиев.

Румен Радев и президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган се обединиха около нуждата от по-добро сътрудничество между двете страни срещу мигрантския натиск и опазването на общата ни граница, предава Нова тв. Двамата се срещнаха в двореца Вахдеттин в Истанбул.

Задържаха бус със 70 незаконни мигранти на АМ "Тракия"

Задържаха бус с незаконни мигранти на магистрала "Тракия". В него са установени 70 чужденци без документи за самоличност, както и двама румънски граждани, единият от които шофьор. Всички били мъже на видима възраст между 13 и 38 години. Те се представили за граждани на Афганистан.

На 14 от тях е осигурена медицинска помощ поради изтощение, без опасност за живота са. 11 са прегледани в МБАЛ-Сливен и освободени. Към момента други трима души са в болница в Ямбол, също поради отпадналост.

Срещу румънските граждани е образувано досъдебно производство.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата