Медия без
политическа реклама

Демерджиев: 16 служители имат вина за прегазените полицаи в Бургас

Едва 3 минути преди инцидента е съобщено на загиналите двама служители за автобуса с мигрантите

03 Ноем. 2022Обновена
БГНЕС

Приключи проверката за двамата полицаи, които загинаха в Бургас в опит да спрат автобус с мигранти. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обяви в Бургас, цитиран от Би Ти Ви, че има извършени нарушения от 16 служители на МВР.

По думите му не е подадена навременна информация за превозното средство. "Фрапантни нарушения са допуснати от гранична полиция. На двамата полицаи е казано в последния момент за автобуса. Те не са знаели как се движи, че не се подчинява на опитите да бъде спрян и че се движи с висока скорост. Могло е да бъде подадена 17 минути преди инцидента. Подадена е 3 минути преди инцидента", заяви още Демерджиев.

Той поясни, че има няколко души на ръководни позиции, които са замесени в престъплението.

"В доклада се съдържат имената на директор на Регионална дирекция „Гранична полиция”, началник на ГПУ - Бургас, началник на ГПУ - Малко Търново, зам.-началник на ГПУ - Малко Търново. Най-общо, тези лица, които са замесени в извършването на това престъпление, са били установени, задържани предишния ден. Били са освободени и след като са освободени, са стигнали до Харманли, взели са втори автобус и са се върнали тук и са извършили това, което знаем всички”, каза още Демерджиев. Разследват се още няколко служители на гранична полиция, които са заподозрени, че са прибирали лични вещи от заловени мигранти.

"Сега" припомня, че двама полицаи загинаха в Бургас на 25 август по време на изпълнение на служебния си дълг. Те бяха прегазени, докато се опитват да спрат автобус, пълен с нелегални мигранти. Обвинение за инцидента получи шофьорът на автобуса сириецът Омар Андан. Въпреки че се той се представяше за 15-годишен, прокуратурата съобщи, че според информация от Сирия и Турция обвиняемият е пълнолетен. Съдът реши да остави Омар Андан за постоянно в ареста. 

След трагедията вътрешният министър Демерджиев съобщи, че има данни полицаи да са участвали в различни схеми за нелегално прекарване на мигранти у нас. "Със засилване на мигрантския натиск очевидно са засилени процесите на привличане на полицейски служители в тези схеми за трафик. Тези, за които имаме доказателства ще бъдат дисциплинарно наказани. Тези, за които имаме убедителни данни, но не и достатъчно доказателства, ще бъдат размествани на други места", заяви Демерджиев, цитиран от БНР.

Трагедията с двамата полицаи, убити при изпълнение на служебния си дълг при преследване на автобус, натъпкан с мигранти, за съжаление е едно от най-предизвестените неща, случвали се у нас. Това просто щеше да се случи - рано или късно, по един или друг начин.
Омар Андан, който е обвинен за инцидента, при който автобус с мигранти връхлетя върху патрулка и уби двама полицаи в Бургас, е пълнолетен. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева след национално съвещание на шефовете в държавното обвинение.

МВР-шефът: Ще бъдат проверени още много бизнесмени с прякори

Още много бизнесмени с прякори ще станат обект на проверки - нека да не остава обществото с впечатлението, че МВР има специално отношение към точно този бизнесмен. Така служебният вътрешен министър Иван Демерджиев коменитра от Бургас  полицейската акция от 1 ноември срещу бившия висаджийски бос Къро

"Нормална полицейска операция, но трябва да се анализириат събраните доказателства. Всеки бизнесмен с прякор го очаква подобна операция в  близките седмици", предупреди Демерджиев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата