Quantcast

Медия без
политическа реклама

Стефан Янев настоя за коалиционно споразумение за правителство

Сега на дневен ред е хлябът, а не зрелищата, обяви лидерът на БВ след разговора си с президента Радев

28 Ноем. 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Консултации с парламентарната група на "Български възход" от 48-ото Народно събрание

Консултации с парламентарната група на "Български възход" от 48-ото Народно събрание

Posted by Румен Радев on Monday, November 28, 2022

Политическите сили, които евентуално ще излъчат редовно правителство, трябва първо да сключат коалиционно споразумение, в което ясно да са разписани правилата, по които ще функционира коалицията, подкрепяща кабинета, както и нейните приоритети.

Това обяви лидерът на „Български възход“ (БВ) Стефан Янев пред президента Румен Радев. Той е последният водач на парламентарна формация, който разговаря с държавния глава в рамките на консултациите, провеждани от Радев през последните седмици за търсене на изход от политическата криза. Публичната среща между двамата продължи изненадващо кратко - по-малко от 15 минути, а тонът беше мирен и спокоен, съвсем различен от предните срещи на Радев, на които той влезе в открити конфликти с редица политически сили - ГЕРБ-СДС, ПП и БСП. Лекотата, с която премина разговорът, несъмнено се дължи на факта, че Янев е бивш служебен премиер, назначен от държавния глава, и двамата се разбират добре.

Много странен обрат претърпяха консултациите между президента Румен Радев и представители на ГЕРБ-СДС за възможностите да се състави правителство.

Президентът се поинтересува какъв според Янев е най-подходящият формат на едно редовно правителство - дали да бъде съставено от експерти или да се запълни с партийни представители, за да носи ясна политическа отговорност. Според лидера на БВ обаче на този етап е по-важно политиците да се разберат за принципите и приоритетите на бъдещата управляваща коалиция. Всяка парламентарна формация трябва първо да излъчи контактна група, с която да разговаря с останалите, така че да се подготви коалиционно споразумение, смята Янев. На по-късен етап може да се определи какви да са лицата, които да участват в кабинета.

Все по-безполезни стават консултациите, които провежда президентът Румен Радев с парламентарните формации, за да се търси решение на политическата криза. Тази сутрин се проведе срещата му с представителите на ДБ.

За отбелязване е, че мненията на Радев и Янев за настоящата ситуация в парламента на практика съвпаднаха напълно. Държавният глава даже се оплака на бившия си подчинен от останалите политически сили: "От началото на тези консултации измина вече месец. Предоставих достатъчно време на парламентарните политически партии да излязат от конфронтационната реторика на изборите и да намерят разумен консенсус за съставяне на кабинет. Но не виждам резултат в тази посока." Като пример той посочи, че вместо да работи за съставяне на правителство и за решаване на проблемите на българите, Народното събрание се е захванало с Изборния кодекс. "Дали това е основният приоритет на обществото ни, както и 4-часовият спор за наименованието на закона, дълбоко се съмнявам", допълни Радев.

С намеци от страна на президента Румен Радев, че нищо не е било направено за реформа на правосъдието при кабинета "Петков", премина срещата му тази сутрин с "Продължаваме промяната".

Янев се съгласи, че дебатът по Изборния кодекс не е от непосредствена необходимост. Той изтъкна, че нови предсрочни избори мое да решат някои теснопартийни проблеми, но не и проблемите на гражданите. И подчерта, че най-важният въпрос сега е съставянето на парламентарно мнозинство, което да подкрепя едно бъдещо редовно правителство, а за това е нужно да се търсят възможности за диалог. "Колкото и да е несъвършен този диалог и да не дава ясни решения към момента, все още смятам, че има надежда този диалог да даде резултат", оптимистично допълни бившият служебен премиер на Радев.

С хапливи реплики и заяждане преминаха консултациите между президента Румен Радев и БСП за съставяне на правителство. Въпреки че на срещата присъстваха няколко представители на столетницата, дебатът се превърна в остър диалог между държавния глава и Нинова.

Иначе Янев, който в миналото не се безпокоеше да говори, че може да оглави правителство, сега беше крайно предпазлив пред медиите, докато коментираше възможността БВ да получи третия мандат за съставяне на правителство. Сега той заяви, че първо трябва да се изчака какво ще се случи с първия и втория мандат, които по право ще отидат при ГЕРБ-СДС и ПП. Уточни все пак, че ако получи мандата, ще проведе преговори с всички парламентарни формации в низходящ ред - започвайки от ДБ и свършвайки с ГЕРБ-СДС.

Янев приповдигнато обясни на журналистите след срещата с Радев, че в условията на война и криза противоречията трябва да се оставят настрана. "Винаги има време и място да осигурим зрелища. Сега на дневен ред е хлябът", завърши той.

 

Още по темата