Медия без
политическа реклама

Разреждат на 2 кв. м посетителите в заведенията

Карантината за контактни лица се намалява на 10 дни

22 Окт. 2020Обновена
Брифинг на Националния оперативен щаб

Последни новини за Ковид-19 от Оперативния щаб.

Posted by БНР - Програма Хоризонт on Wednesday, October 21, 2020

Две промени в противоепидемичните мерки бяха въведени днес със заповеди на здравния министър, след като от полунощ маските станаха задължителни и на открито при струпване на хора и невъзможност да се спазва физическа дистанция от 1,5 м.

Вече е факт разпореденото от премиера намаляване на карантината на близки контактни лица от 14 на 10 дни. "Всички близки контактни лица на потвърден случай на COVID-19 подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния им контакт със заразеното лице", гласи заповедта. Толкова става и изолацията при пристигане от чужбина, когато има такова изискване. За потвърдени случаи на COVID-19 обаче изолацията остава 14 дни.

Другата промяна се отнася до заведенията. Те няма да се затварят, но капацитетът им се намалява наполовина - за всеки посетител трябва да има 2 кв.м., докато досега изискването беше за 1 кв.м. "По този начин ще постигнем достатъчно разстояние между посетителите, за да прекъснем епидемичния път на предаване на заболяването", уточни Ангелов. По думите му целта на новата разпоредбата е да се намали броят на хората в заведенията и да се увеличи дистанцията между отделните маси. Следващия вторник ще се проведе поредна среща с участието на собственици на заведения, на която ще се обсъждат още мерки в нощните заведения.

"Най-важното е да се пази здравето на хората, но нашият бранш няма да издържи още едно затваряне, затова сме готови на всякакви мерки", посочи Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията. Той посочи, че на много места в Европа заведенията са затворени, но заболяваемостта така или иначе се увеличава, т.е. това го навежда на мисълта, че може би проблемът не е в заведенията.

Министър Ангелов заяви, че за спазване на заповедта ще следят както и досега РЗИ-тата, като контролът ще бъде засилен още повече. По думите му на всички ни е ясно, че затварянето на държавата води до всякакви негативни последици, затова и кабинетът иска не да затваря заведенията, а всички да спазват мерките, които са наложени в момента.

"Качвайте сигнали, тагвайте РЗИ, пращайте записи", призова здравният министър хората да упражняват засилен граждански контрол и се закани да бъде безкомпромисен към всички нарушители. "При нарушения на заведенията ще има санкции, защото залогът е голям. 90% от заведенията ако спазват мерките, мисля, че ще постигнем резултат", заяви още той.

По-рано днес главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев очерта местата, където ще се носи маска на открито - натоварени търговски улици, опашки пред институции и банки, пешеходни зони, площади, пазари, автобусни спирки. Отстоянието е най-важното условие - ако има метър и половина, няма нужда от маски, обясни Кунчев.

 

Всички на помощ на болниците

 

"Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията. Най-големият проблем в момента е свързан с медиците на първа линия. Имаме сериозен недостиг на техния физически капацитет. Имаме нужда от помощ. Решението го виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ, по-специално специалистите в ДКЦ-тата. Лекарите в лечебните заведения работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата", обяви здравният министър на сутрешния си брифинг. Той ще разговаря и с ректори на медицински университети, за да се търси възможност студентите шести курс да помогнат на лекарите и това да се счита за техен стаж.

590 са медиците в активна фаза на COVID-19. 45 са новите случаи сред медицинския персонал за последното денонощие. Петте области с най-много хоспитализирани пациенти са София с 425 случая, Пловдив с 208, Благоевград със 197, Бургас с 97 и Шумен с 82.

 

В червената зона

Само една област има заболеваемост под 20 на 100 000 в момента - Видин. 14 области са в оранжевата зона, т.е. заразените са между 60 и 119 на 100 000. Шест области са в червената зона, с над 120 на 100 000 заразени - Благоевград, Габрово, София-град, Търговище, Шумен и Сливен, като вероятно там ще попаднат и още области в следващите дни, прогнозира министърът.

На картата на Европа запазваме мястото си въпреки големия брой нови случаи, отчете главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. България е на 9-о място по смъртност на пациенти с COVID-19 в Европейския съюз и на 21-во - по заболеваемост. У нас обаче ръстът е над 70%, докато в Европа е под 50%. Заболеваемостта за последните 14 дни е 136.5 на 100 000, а смъртността - 2.2 на 100 000.

Шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пък уточни, че правим доста по-малко тестове от развитите държави, но повече от балканските страни, като определи това като добре.
 

ПРОФИЛАКТИКА
За профилактика хората да вземат витамин Д, тъй като навлизаме в период с недостатъчно слънчева светлина, посъветва шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. "Никакви свръхдози. Витамин D се взема с прекъсване 10-15-20 дни. 4 капки е нормалната доза за възрастен. Около 1 или 2 капки за деца в зависимост от възрастта и килограмите", препоръча той.

-------

ПРОТЕСТ

С лозунги и викове "Искам да дишам" и "Оставка" десетина граждани излязоха на протест пред сградата на здравното министерство в четвъртък сутрин, предаде БГНЕС. Недоволните се обявиха срещу новата заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов за носенето на маски на открито. Жена по мегафон заяви, че няма да си сложи маска на открито както на себе си, така и на членовете от семейството си. Тя каза, че "не вярва на крадци и лъжци и им иска оставката". Според нея "маската спира притока на кислород до мозъка и това убива органите". Министърът определи протеста като политически и обяви участниците в него за безотговорни, защото горят маски в момент, когато всяка маска е необходима на здравната система.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата