Медия без
политическа реклама

Радев иска от “Локхийд Мартин” участие при правенето на бойни дронове

Президентът говори с производителя на F-16 и за доставка в срок, за пренос на технологии и за медицински хеликоптери

13 Дек. 2022
Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев иска от американският производител “Локхийд Мартин” България да участва в правенето на бойни дронове. Това става ясно от официално съобщение на президентството за поредна среща на държавния глава с фирмата, която произвежда 16-те нови български изтребители F-16.

С две кратки съобщения администрацията на президента Румен Радев и турската компания "Байкар" съобщиха за среща на нашата делегация във фирмата в рамките на президентската визита в Турция.

"По време на разговора бе изразен интересът на страната ни за задълбочаване на партньорството с американската компания и в областта на безпилотните летателни апарати", пишат от Дондуков 2. 

Президентът Румен Радев се срещна с представители на американската компания ”Локхийд Мартин”, която трябва да произведе първите 8 български изтребители F-16 и е пълен фаворит и за вторите 8 самолета, с които страната ни може да сглоби една цяла ескадрила.

"Придобиването на отбранителна техника е важен етап в процеса на модернизация на Въоръжените ни сили, но за да бъде тя пълноценна, трябва да бъде съпроводено от индустриално сътрудничество и трансфер на технологии", е казал още Радев на срещата с представители на американската компания ”Локхийд Мартин”.

Вече има информация, че доставката на новите български изтребители F-16 ще закъснее и то не с малко.

Държавният глава изразил очакване започналото производство и доставката на изтребителите F-16 да бъдат реализирани в срок, за да може страната ни да съхранява и развива собствени способности за охраната на въздушното ни пространство. България продължава да търси устойчиви решения, които да не допуснат страната ни да загуби отбранителни способности, предвид изтичането на летателните ресурси на изтребителите МиГ-29 и забавената доставка на вече закупените изтребители F-16 Block 70, напомнил президентът.

Служебният кабинет и служебният вонен министър влязоха в обяснителен режим, след като стана ясно, че се разменят писма и се водят разговори за закупуване на 10 изтребетеля "Грипен". Служебното правителство не купува самолети "Грипен".

Сред обсъдените теми било и създаването на условия за ремонт и поддръжка на летателната техника в България, което ще оптимизира влаганите от страната ни ресурси за отбрана, както и възможностите за развитие на нови отбранителни технологии у нас.

България още дълго ще бъде единствената държава в ЕС без медицински хеликоптери. Чаканата години поръчка на шест санитарни превозни средства за транспорт по въздух е прекратена на 23 ноември, става ясно от документи в регистъра на обществените поръчки.

Възможността за осигуряване на хеликоптери за обучение на български пилоти също е била сред поставените въпроси. Подкрепа в тази насока би допринесла за успешната реализация на проекта за създаване на система за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS), иницииран от президентската институция и заложен в Плана за възстановяване и устойчивост, твърдят от президентството.

Още по темата