Quantcast
Румен Радев се срещна с американския производител на българските F-16 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Румен Радев се срещна с американския производител на българските F-16

Президентът призовал за решения, с които да не загубим способности след изтичането на ресурса на МиГ-29 и при забавянето на US-доставката
2 682
 Президентство

Президентът Румен Радев се срещна с представители на американската компания ”Локхийд Мартин”, която трябва да произведе първите 8 български изтребители F-16 и е пълен фаворит и за вторите 8 самолета, с които страната ни може да сглоби една цяла ескадрила.

"България има амбицията процесът на модернизация на Въоръжените сили  да не се свежда само до закупуване на отбранителна техника и оборудване, а да води до трансфер на технологии, който да стимулира българската отбранителна наука и индустрия", заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с представители на американската компания ”Локхийд Мартин”, цитиран от собствения си прессекретариат. 

Държавният глава подчертал, че индустриалното сътрудничество и обменът на технологии стимулират производства с висока добавена стойност и създават перспективи за дългосрочно и устойчиво партньорство.

Румен Радев призовал за решения, които да не допуснат България да загуби отбранителни способности след изтичането на летателните ресурси на изтребителите МиГ-29, предвид обявеното забавяне на доставката на закупените от страната ни изтребители F-16 Block 70.  Представителите на „Локхийд Мартин“ увериха, че компанията работи усилено за възстановяване на линията на производство след трудностите, предизвикани от пандемията. Те изразиха и готовността си да подкрепят българските Военновъздушни сили с експертиза за изграждане на необходимото наземно оборудване и за поддръжката на изтребителите F-16, добавят още от президентството.

България вече закупи и плати изцяло първите 8 изтребители, които в момента се изработват в САЩ и напоследък стана ясно, че ще закъснеят с 2 години и ще бъдат доставени през 2025 г. По проекта, одобрен от парламента, целият пакет е за ескадрила от 16 самолета, но беше дадена възможност те да бъдат придобивани по 8. Затова циклично се появяват съобщения, че се подготвя сделка и за втората част от самолетите. Очевидно процедурата вече е в напреднала. Тепърва обаче България ще трябва да разглежда и одобрява офертата. Тя не обвързва страната със задължително приемане.

Преди три години страната ни трябваше да плати 1.256 млрд. долара, или около 2.2 млрд. лв., като сумата беше преведена 100% авансово, а бойните машини бяха оборудвани със скромно въоръжение, за да не набъбне сметката още повече. 

От скорошни съобщения стана ясно, че новите самолети се предлагат на по-висока цена - 1,67 млрд. долара, от първите 8, които бяха придобити за 1,3 млрд. долара. Не е ясно обаче дали не се предлага допълнително оборудване и въоръжение с новите 8 самолета. Предполага се, че и това е пределната цена, която може да бъде свалена, като България може да се откаже от оборудване. Така стана и при първите 8 самолета, когато максималната американска оферта беше за 1,89 млрд.долара, но накрая България я свали до 1,3 млрд.долара, но като се отказа от част от въоръженията. 

Освен това още преди няколко месеца бе обявено, че България може да се възползва от правилото за страни, които вече веднъж са купували оръжие от САЩ, да го плащат разсрочено. Нещо, което не можеше при първите 8 самолета и те бяха платени наведнъж.

 

Когато миналото лято се разбра, че България се е разбързала с процедурата за още 8 самолета F-16, тогавашният служебен военен министър Георги Панайотов даде няколко аргумента в отговор на депутатско питане. Единият от тях беше, че при официални срещи с представители на посолството на САЩ е получена информация, че предстои промяна в конфигурацията на произвежданите самолети заради нови клиенти т.е такива, които идват след първите наши 8 самолета. Една от най-съществените изменения щели да бъдат в системата за аварийно напускане на самолета. Така имало риск едните ни 8 самолета да имат една система, а другите 8 да се наложи да имат друга. Така трябвало да се поддържат две различни катапултни системи.

Идеята е всички изтребители F-16 да са в една конфигурация, защото така се осигурява безопасност на полетите, увеличава се оперативната наличност на самолетите и намаляват средствата за поддръжка, тъй като няма да има необходимост от закупуване на резервни части и консумативи и за двете конфигурации.

Освен това военният министър обясняваше тогава, че процедурата се движи и защото имало "непръснат процес по ескалация на цените".

 

Още

Президентът бе посрещнат с викове "оставка" от протеста #ГАZwithme

17.08.2022

9732
Юмрукът на Радев вече помага на ГЕРБ

12.08.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

7821
Илияна Йотова: Президентът има "вина" за Кирил Петков

12.08.2022

10049