Quantcast

Медия без
политическа реклама

Румен Радев се срещна с американския производител на българските F-16

Президентът призовал за решения, с които да не загубим способности след изтичането на ресурса на МиГ-29 и при забавянето на US-доставката

04 Юли 2022
Президентство

Президентът Румен Радев се срещна с представители на американската компания ”Локхийд Мартин”, която трябва да произведе първите 8 български изтребители F-16 и е пълен фаворит и за вторите 8 самолета, с които страната ни може да сглоби една цяла ескадрила.

"България има амбицията процесът на модернизация на Въоръжените сили  да не се свежда само до закупуване на отбранителна техника и оборудване, а да води до трансфер на технологии, който да стимулира българската отбранителна наука и индустрия", заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с представители на американската компания ”Локхийд Мартин”, цитиран от собствения си прессекретариат. 

Правителството на САЩ обяви, че е одобрило продажбата на 8 бойни самолета F-16 на България, за да "укрепи сигурността" на страната като член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна, предаде АФП, цитирана от БГНЕС Държавният департамент на САЩ заяви в изявление, че

Държавният глава подчертал, че индустриалното сътрудничество и обменът на технологии стимулират производства с висока добавена стойност и създават перспективи за дългосрочно и устойчиво партньорство.

Вече има информация, че доставката на новите български изтребители F-16 ще закъснее и то не с малко.
Първите самолети от поръчаните от САЩ 8 изтребители F-16 ще пристигнат у нас в първото тримесечие на 2025 г.  обяви министърът на отбраната Драгомир Заков в интервю за Би Ти Ви. Обещано е цялата доставка да бъде изпълнена до края на същата година.

Румен Радев призовал за решения, които да не допуснат България да загуби отбранителни способности след изтичането на летателните ресурси на изтребителите МиГ-29, предвид обявеното забавяне на доставката на закупените от страната ни изтребители F-16 Block 70.  Представителите на „Локхийд Мартин“ увериха, че компанията работи усилено за възстановяване на линията на производство след трудностите, предизвикани от пандемията. Те изразиха и готовността си да подкрепят българските Военновъздушни сили с експертиза за изграждане на необходимото наземно оборудване и за поддръжката на изтребителите F-16, добавят още от президентството.

Ако има нещо, което да има взривоопасен политически потенциал, по-голям от темата за Македония, за военната помощ за Украйна и от избора на бъдещ нов управител на БНБ, взети заедно, то със сигурност това е предстоящата милиардна сделка за още 8 изтребители F-16.
Руските самолети МиГ-29 могат да се летят още най-много година. След това ще настане пропаст от пет шест години, в които няма да можем да носим дежурства.  Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с българската общност в Германия. https://www. segabg.

България вече закупи и плати изцяло първите 8 изтребители, които в момента се изработват в САЩ и напоследък стана ясно, че ще закъснеят с 2 години и ще бъдат доставени през 2025 г. По проекта, одобрен от парламента, целият пакет е за ескадрила от 16 самолета, но беше дадена възможност те да бъдат придобивани по 8. Затова циклично се появяват съобщения, че се подготвя сделка и за втората част от самолетите. Очевидно процедурата вече е в напреднала. Тепърва обаче България ще трябва да разглежда и одобрява офертата. Тя не обвързва страната със задължително приемане.

Преди три години страната ни трябваше да плати 1.256 млрд. долара, или около 2.2 млрд. лв., като сумата беше преведена 100% авансово, а бойните машини бяха оборудвани със скромно въоръжение, за да не набъбне сметката още повече. 

Министерство на отбраната е изпратило писмо-заявка, свързано с проучване на възможности за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70.

От скорошни съобщения стана ясно, че новите самолети се предлагат на по-висока цена - 1,67 млрд. долара, от първите 8, които бяха придобити за 1,3 млрд. долара. Не е ясно обаче дали не се предлага допълнително оборудване и въоръжение с новите 8 самолета. Предполага се, че и това е пределната цена, която може да бъде свалена, като България може да се откаже от оборудване. Така стана и при първите 8 самолета, когато максималната американска оферта беше за 1,89 млрд.долара, но накрая България я свали до 1,3 млрд.долара, но като се отказа от част от въоръженията. 

Освен това още преди няколко месеца бе обявено, че България може да се възползва от правилото за страни, които вече веднъж са купували оръжие от САЩ, да го плащат разсрочено. Нещо, което не можеше при първите 8 самолета и те бяха платени наведнъж.

Военният министър Драгомир Заков е преговарял в Пентагона за осигуряването на самолети, които да пазят небето ни между сега наличните МиГ-29 и бъдещите ни нови F-16. Това стана ясно от негови думи, казани пред журналисти на военния полигон в Црънча.

 

Когато миналото лято се разбра, че България се е разбързала с процедурата за още 8 самолета F-16, тогавашният служебен военен министър Георги Панайотов даде няколко аргумента в отговор на депутатско питане. Единият от тях беше, че при официални срещи с представители на посолството на САЩ е получена информация, че предстои промяна в конфигурацията на произвежданите самолети заради нови клиенти т.е такива, които идват след първите наши 8 самолета. Една от най-съществените изменения щели да бъдат в системата за аварийно напускане на самолета. Така имало риск едните ни 8 самолета да имат една система, а другите 8 да се наложи да имат друга. Така трябвало да се поддържат две различни катапултни системи.

Идеята е всички изтребители F-16 да са в една конфигурация, защото така се осигурява безопасност на полетите, увеличава се оперативната наличност на самолетите и намаляват средствата за поддръжка, тъй като няма да има необходимост от закупуване на резервни части и консумативи и за двете конфигурации.

Освен това военният министър обясняваше тогава, че процедурата се движи и защото имало "непръснат процес по ескалация на цените".

 

Още по темата