Quantcast

Медия без
политическа реклама

Румен Радев пак оплака нашите МиГ-29

От 1952 г. до сега носим бойно дежурство без нито един ден прекъсване и ще е унижение да го прехвърлим на съюзниците, твърди президентът

16 Май 2022
Президентство

Руските самолети МиГ-29 могат да се летят още най-много година. След това ще настане пропаст от пет шест години, в които няма да можем да носим дежурства. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с българската общност в Германия.

Президентът Румен Радев поиска охраната на въздушното ни пространство да става от български самолети с български екипажи.

Заради войната в Украйна и напрежението около Русия, в момента подръжката на руските изтребители е невъзможна. България разполага с 15 МиГ-29 - 12 МиГ-29А и 3 МиГ-29УБ. Част от тези самолети дават задължително бойно дежурство, а друга част се използват за тренировки на  военните пилоти. Включително и от изявления на официални лица е ставало ясно, че от всички тези самолети обичайно летят половината, което прави в общи линии 4 двойки, на каквито летят миговете. Наскоро България успя да ремонтира в Беларус и 8 СУ 25, но и те няма как да бъдат обслужени отново там, предвид ситуацията около войната. Специално за миговете се предлага вариант за ремонт и поддръжка в Полша, но до момента той не е осъществен.

Сега Радев призова да спешно да се търсят алтернативни опции до пристигането на американските F-16, за които вече е ясно, че ще се забавят. "От 1952 година до сега носим бойно дежурство без нито един ден прекъсване. Ще бъде национално унижение да хвърлим това задължение на съюзниците ни", подчерта държавният глава. През последните месеци по линия на ер полисинг българското небе се пази последователно от испански и нидерландски изтребители, но винаги заедно с български МиГ-29.

Президентът Румен Радев е поставил пред американския президент Джо Байдън въпроса или да се ускори закъсняващата доставка на изтребителите F-16 за България, или да се потърси вариант за снабдяване с изтребители "втора ръка" на лизинг.


Румен Радев изрази притеснения, че договорените със САЩ самолети първо са много малко - 8 на брой, но също така за да излязат по-евтино са орязани много от екстрите им.

"Самите самолети са най-евтиното нещо. Към тях има наземно оборудване, въоръжение, обучение, логистична поддръжка и тн. Даже нямат високоточни оръжия, защото решиха да орежат много от допълнителното оборудване. А това беше една от причините да вземем точно тези изтребители, които има високи и точни способности за действие по наземни цели.

Вече има информация, че доставката на новите български изтребители F-16 ще закъснее и то не с малко.

 

Но, ние даже не сме ги поръчали. Това е един вид измама към данъкоплатците, защото тези разходи ще трябва да се плащат в последствие. И ето сега цената, тя си идва за цялата ескадрила около 5 млрд. лева", каза още президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените ни сили.

Ако има нещо, което да има взривоопасен политически потенциал, по-голям от темата за Македония, за военната помощ за Украйна и от избора на бъдещ нов управител на БНБ, взети заедно, то със сигурност това е предстоящата милиардна сделка за още 8 изтребители F-16.

 

 

Още по темата