Медия без
политическа реклама

Кабинетът на Радев изненадващо поиска да купи 10 изтребителя "Грипен"

Служебното правителство не купува самолети, а само събира оферти, оправдава се военният министър

07 Окт. 2022Обновена
БГНЕС архив

Служебният кабинет и служебният вонен министър влязоха в обяснителен режим, след като стана ясно, че се разменят писма и се водят разговори за закупуване на 10 изтребетеля "Грипен".

"Служебното правителство не купува самолети "Грипен". Служебното правителство събира оферти и целта на събирането на тези оферти е да бъдат представени в Народното събрание.", обяви на брифинг за медиите служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. По думите му целта е да се вземе информирано решение относно бъдещето на изтребителната авиация на България.

"Още на пресконференцията на 2 август заявих, че изтребителната авиация на България е в изключително тежко положение. Полагаме невероятни усилия, за да придобием 6 двигателя от Полша. Вървят разговорите, в напреднал етап сме, но все още окончателно решение няма. Тези двигатели обаче ще стигнат изтребителната авиация да се използва до края на 2023 г. В тази връзка предприехме действие, с което сме поканили 4 страни да ни предоставят оферти за самолети втора употреба от Швеция, Франция, САЩ и Израел. Към момента сме получили отговори от Франция и Швеция, а останалите две страни очакваме информация, не са откликнали още на нашите писма и очакваме информация", обясни Димитър Стоянов.

Служебният военен министър уточни още, че преди да са изпратени тези писма, той е провел разговори с посланиците на тези страни или с представители на техните посолства и те са предварително информирани.

Служебното правителство иска да сключи сделка за 10 шведски изтребителя "Грипен". Това става ясно от писмо на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов до шведския му колега Петер Хултквист, съобщи ден по-рано "24 часа". Вестникът пусна и самото писмо

Президентът Румен Радев потвърди от Прага, където участва в първата по рода си среща на Европейската политическа общност, че се водят преговори с Швеция и още няколко държави за придобиване на изтребители втора ръка. "Изпратени са писма, проведени са срещи, има начални информации за платформи от САЩ, Франция, Швеция, Нидерландия, Израел и се търси най-доброто решение. Колко самолета ще вземем зависи от техническите параметри, финансирането и възможностите на съответните държави за доставка", допълни държавният глава. От думите му стана ясно, че България търси да купи изтребителите не от фирми, а от министерствата на съответните страни.

Цитираното писмо е от 30 септември и в него Стоянов иска оферта за закупуването на 10 изтребителя „Грипен“, които да бъдат произведени и доставени в рамките на 2 години от сключването на договора. Стоянов иска все пак и оферта за лизинг, която би била по-добра за България.

Служебното правителство започва преговори с Франция и Швеция за доставка на военни самолети, съобщи военният министър Димитър Стоянов в предаването "Преди всички" на БНР.

Писмото за покупка на шведските изтребители е изпратено два дни, след като на 16 септември Стоянов обяви, че България обмисля оферти от Швеция и Франция за наем на самолети „Грипен“ или „Мираж“. Те трябваше да запълнят времето, в което МиГ-29 няма да могат да летят от края на тази година до 2025 - 2030 г., когато България ще разполага вече с пълна ескадрила от американски изтребители F-16.

  САЩ са изпратили офертата за доставка на вторите 8 самолета F-16 Block 70, обяви министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков след заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, цитиран от БТА.  Той добави, че в момента получената оферта се преглежда.

Тогава Стоянов обяви, че очаква шведска делегация в София на 20 септември. 

А ето и настоящата позиция на Министерството на отбраната, цитирана от Dariknews: "Информираме Ви, че с цел осигуряване на възможност Военновъздушните сили на Република България да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство, както многократно е съобщавано в последните два месеца, Министерство на отбраната е отправило искане до Швеция, Франция, Държавата Израел и САЩ за представяне на оферта за sнаемане или закупуване на самолети. Срещи с делегации от Швеция и Франция са проведени в средата на  септември и се очаква получаване на оферти.Министерство на отбраната очаква отговор на отправената покана и от Държавата Израел и САЩ."

Само 3 от 7-те държави, от които се очакваха оферти за нов изтребител, подадоха документи. Това са САЩ, Швеция и Италия. Другите четири държави, от които се искаше участие - Португалия, Израел, Германия, Франция, изобщо не кандидатстваха.
Швеция отново рекламира изтребителите си "Грипен" и твърди, че е готова да даде на България 10 самолета, и то с необходимото въоръжение и оборудване за заложената от българската страна сума от 1. млрд. лв. или 1. млрд. лв. с ДДС.

Само часове по-късно стана ясно, че Швеция е изпратила на 1 октомври на българското министерство на отбраната предложение за 8 нови бойни самолета "Грипен". Става дума за най-новата конфигурация MS20 на модела Jas 39 Gripen C/D, която е съвместима със стандартите на НАТО. Първият самолет може да бъде доставен в рамките на 24 месеца след подписването на договор. Това съобщи Асоциацията на шведската индустрия за сигурност и отбрана, цитирана от Дневник. 

За това, че България се интересува от шведските самолети - и то от доста по-голям брой - бе споменато още на 4 август в коментар за специализираното американско издание Combat Aircraft. В него се казва, че Словакия и България били притеснени от забавеното доставяне на новите американски F-16 Block 70 (поръчани през ноември 2018 и юли 2019 г.) и се допълва: "Източници от България ми казват, че властите търсят в момента преходно решение за базови способности въздух-въздух с до 18 нови или втора ръка Gripen C/D, доставени до 18 месеца след подписването на договор".

Сега в съобщението на "Сааб" от Стокхолм се казва още: "Обучението на пилотите и техническия персонал е включено и с предложението пълни способности за бързо реагиране ще бъдат постигнати в рамките на бюджета". В НАТО само две държави имат такива самолети - Чехия и Унгария, като чехите модернизираха своите до MS20 Block 2 през 2018 г., а през януари 2022 г. производителят "Сааб" (Saab) обяви, че започва същия процес и за унгарците.

Още по темата