Quantcast

Медия без
политическа реклама

България получи офертата на САЩ за втора партида от 8 нови F-16

Тя е съпоставима с първата като стойност, но е с повече въоръжение, обяви военният министър Драгомир Заков

19 Юли 2022Обновена
Локхийд Мартин

 

САЩ са изпратили офертата за доставка на вторите 8 самолета F-16 Block 70, обяви министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков след заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, цитиран от БТА. Той добави, че в момента получената оферта се преглежда.

Това е предложение за договор, който трябва да се придвижва към Народното събрание, уточни министър Заков. Той посочи, че има срокове, които са кратки. До началото на ноември тази година трябва да се отговори на предложението. 

Ако има нещо, което да има взривоопасен политически потенциал, по-голям от темата за Македония, за военната помощ за Украйна и от избора на бъдещ нов управител на БНБ, взети заедно, то със сигурност това е предстоящата милиардна сделка за още 8 изтребители F-16.

Офертата е съпоставима с първата като стойност, но е с много по-голям пакет способности, тъй като България вече има история с американската страна, обясни министърът. Затова страната ни ползва доста по-добри условия за договор. Заков уточни, че цената е съпоставима в долари.

До броени дни започва изграждането и сглобяването на първия изтребител F-16 за България в Америка. Това заяви пред БНТ новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на страната ни в САЩ Георги Панайотов.

България вече има право да плаща и на части. Самата схема на плащане тепърва ще се уточнява. Само в първия договор е имало изискване да се плати накуп. Сега може да се плати нацяло, но може да се плати и на части, допълни Драгомир Заков. Само преди три месеца бе обявено, че офертата ще е за най-много 1, 673 млрд. долара, заедно с оборудване и въоръжение за тях. Това е максимален размер, като се очаква цената да е около 1,3 млрд.долара.

Президентът Румен Радев се срещна с представители на американската компания ”Локхийд Мартин”, която трябва да произведе първите 8 български изтребители F-16 и е пълен фаворит и за вторите 8 самолета, с които страната ни може да сглоби една цяла ескадрила.

Ако парламентът не работи, страната ни може да не се вмести в срока 1 ноември, добави министърът в оставка. Все пак има опция за удължаване на приемане на предложението, но тя е със съгласието на американската страна.

Производството и доставката на осемте изтребители F-16 за българските Военновъздушни сили може да се забави цели 2 години. Това стана ясно от думи на българския премиер Кирил Петков, казани по Нова тв.
Първите самолети от поръчаните от САЩ 8 изтребители F-16 ще пристигнат у нас в първото тримесечие на 2025 г.  обяви министърът на отбраната Драгомир Заков в интервю за Би Ти Ви. Обещано е цялата доставка да бъде изпълнена до края на същата година.

През 2027 г., най-късно през 2028 г., България ще има цяла ескадрила 16 самолета F-16 Block 70, които са оперативно готови за осъществяване на бойните мисии, обяви по време на заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси. На него пък беше разгледан Законопроект за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение №1 към Писмо с оферта и приемане на офертата (LOA) BU-D-SAB "Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка". Тук става дума за промени, свързани с първите 8 самолета, които в момента се произвеждат. Комисията прие законопроекта. Първото тримесечие на 2025 г. ще бъдат доставени първите машини от платените вече 8 самолета, посочи министърът. В рамките на няколко месеца би трябвало да бъдат получени всичките 8 самолета.

Във вторник бюджетната комисия и Комисията по отбрана в Народното събрание одобриха промени в договора за първите 8 изтребителя F-16. Промените засягат конфигурацията на самолетите, оборудването, броя на обучавания допълнителен личен състав, плащания за резервни части и ремонти, но платената накуп през 2019 година сума от около 2,2 млрд.лв няма да е по-висока.

БНР съобщава, че министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков успокоил депутатите, че нуждата от промяна по договора е била обсъдена в кореспонденция с американската страна и обобщи: "Това, което се променя в договора - повишава способностите на самолета, който ние ще получим. Без приемане на тези поправки ние ще поставим под риск целия проект".

Промените ще минат през пленарната зала тази седмица. Депутати обясниха, че бързането е и заради крайния срок от 15 август. Министър Заков поиска да отпадне точка, която му дава правото да сключва допълнения и изменения в договорите без последваща ратификация, когато това е свързано с техническите, организационните или с други параметри на доставката на изтребителите.

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

На 5 април т.г правителството на САЩ обяви, че е одобрило продажбата на 8 бойни самолета F-16 на България, за да "укрепи сигурността" на страната като член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна.

Държавният департамент на САЩ заяви тогава в изявление, че е уведомил Конгреса за намерението си да продаде 8 изтребителя ( 4 F-16 C Block 70 и 4 F-16 D Block 70 aircraft), заедно с оборудване и въоръжение за тях, като общата цена за всичко се очаква да е най-много 1, 673 млрд. долара. Съобщението за потенциалната продажба е изискване на закона. Главният изпълнител ще бъде "Локхийд Мартин".

"Сега правителството трябва да вземе изключително тежко решение - дали ще имаме ескадрила, която заедно с инфраструктурата ще струва на България 5,5 млрд. лв.", коментира в същия ден президентът Румен Радев. Според него страната ни трябва да има тези способности, но е важно как ще се случи това, дали правителството ще може да си го позволи, при какво разсрочено плащане – за 10-15 години или само за година.

Ако иска България да охранява сама небето си, й трябва поне една ескадрила от 14-16 изтребители. Купуването на само 8 самолета F-16 не е никаква способност. Това обяви в парламента военният министър Георги Панайотов.

Радев припомни, че през 2019 г. е наложил вето на решението на Народното събрание за закупуването на първия пакет F-16, не заради качествата на самолета, които са безспорни, а заради начина, по който е бил сключен договорът от българската страна. "Тогава ясно казах, че правителството по това време крие от българската общественост реалната цена от 3 млрд. лв.", посочи президентът. Според него тогава правителството е решило да ореже безобразно пакета от реални способности и оборудване и да го сведе до по-приемливите за обществото 2,1 млрд. лв., наред с уверенията, че вторият пакет от 8 самолета ще бъде по-евтин. "Тогава заявих, че тази цена ще се върне на 3 млрд. лв. Сега предложението отново е 3 млрд. лв. и няма как да бъде иначе", каза Радев. По думите му това е цената, за да разполага България с цялото оборудване за достигане до оперативна готовност.

Правителството на САЩ обяви, че е одобрило продажбата на 8 бойни самолета F-16 на България, за да "укрепи сигурността" на страната като член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна, предаде АФП, цитирана от БГНЕС Държавният департамент на САЩ заяви в изявление, че

Държавният глава отново подчерта, че бойно дежурство не може да се носи само с 8 самолета. Той изчисли, че ако правителството вземе решение достатъчно бързо и сключи договор до 2-3 месеца, следващите 8 самолета за пълноценна ескадрила ще дойдат около 2027-2028 г., а бойно дежурство ще може да се носи около 2030 г. "Ако правителството реши да се бави, празнотата от евентуално спиране на експлоатация на МиГ-29 ще стане още по-голяма", каза Радев. И предупреди, че България не бива да допуска провал в своите отбранителни способности, особено в настоящите критични времена.

Според Държавния департамент на САЩ продажбата на F-16 "ще подобри способността на България да се справя с настоящите и бъдещите заплахи, което ще позволи на българските ВВС да разполагат с модерни изтребители в Черноморския регион", с който Украйна също граничи. Укрепването на "източния фланг" на Атлантическия алианс е част от стратегията на Вашингтон за отговор на руската инвазия в Украйна, посочиха през април т.г световните агенции.

На практика американското решение представляваше оферта за България. Това е своеобразен отговор на българското писмо - заявка за подготовка на проектодоговор за втора партида от още 8 самолета F-16, изпратено до Вашингтон през август м.г. от тогавашното служебно правителство и служебно министерство на отбраната.

За да продадат САЩ дори само една машина, се задвижва сложна система от процедури, които приключват с одобрение от Държавния департамент и Конгреса. Това е задължително условие, за да се тръгне изобщо към сделка.

И следващите 8 изтребителя F-16, които България предстои да реши дали и кога ще закупи, ще са на висока цена.

България вече закупи и плати изцяло първите 8 изтребители, които в момента се изработват в САЩ и напоследък стана ясно, че ще закъснеят с 2 години и ще бъдат доставени през 2025 г. По проекта, одобрен от парламента, целият пакет е за ескадрила от 16 самолета, но беше дадена възможност те да бъдат придобивани по 8. Затова циклично се появяват съобщения, че се подготвя сделка и за втората част от самолетите. Очевидно процедурата вече е в напреднала. Тепърва обаче България ще трябва да разглежда и одобрява офертата. Тя не обвързва страната със задължително приемане.

Преди три години страната ни трябваше да плати 1.256 млрд. долара, или около 2.2 млрд. лв., като сумата беше преведена 100% авансово, а бойните машини бяха оборудвани със скромно въоръжение, за да не набъбне сметката още повече. 

Новите самолети се предлагат на по-висока цена - до 1,67 млрд. долара, от първите 8, които бяха придобити за 1,3 млрд. долара. Предполага се, че и това е пределната цена, която може да бъде свалена, като България може да се откаже от оборудване. Така стана и при първите 8 самолета, когато максималната американска оферта беше за 1,89 млрд.долара, но накрая България я свали до 1,3 млрд.долара, но като се отказа от част от въоръженията. 

Когато миналото лято се разбра, че България се е разбързала с процедурата за още 8 самолета F-16, тогавашният служебен военен министър Георги Панайотов даде няколко аргумента в отговор на депутатско питане. Единият от тях беше, че при официални срещи с представители на посолството на САЩ е получена информация, че предстои промяна в конфигурацията на произвежданите самолети заради нови клиенти т.е такива, които идват след първите наши 8 самолета. Една от най-съществените изменения щели да бъдат в системата за аварийно напускане на самолета. Така имало риск едните ни 8 самолета да имат една система, а другите 8 да се наложи да имат друга. Така трябвало да се поддържат две различни катапултни системи.

Идеята е всички изтребители F-16 да са в една конфигурация, защото така се осигурява безопасност на полетите, увеличава се оперативната наличност на самолетите и намаляват средствата за поддръжка, тъй като няма да има необходимост от закупуване на резервни части и консумативи и за двете конфигурации.

Освен това военният министър обясняваше тогава, че процедурата се движи и защото имало "непръснат процес по ескалация на цените".

Още по темата