Медия без
политическа реклама

МЗ прекрати поръчката за медицински хеликоптери

Министерството трябва спешно да обяви нов търг заради плана за възстановяване

28 Ноем. 2022Обновена
Pixabay

България още дълго ще бъде единствената държава в ЕС без медицински хеликоптери. Чаканата години поръчка на шест санитарни превозни средства за транспорт по въздух е прекратена на 23 ноември, става ясно от документи в регистъра на обществените поръчки. За провала първи съобщиха "Медиапул".

Причината за прекратяването на поръчката е, че за нея се е явил само един кандидат, който дава по-висока цена от определената от българското правителство максимална стойност за шестте хеликоптера - 102 589 827,80 лв. без ДДС. Крайният срок за подаване на оферти изтече в края на септември.

Единственият явил се кандидат на конкурса е италианската компания Leonardo S.p.A. Нейната оферта отговаря на техническите изисквания на българската страна. Ценовото предложение на италианците обаче е 123 363 956 лв. без ДДС, което надхвърля максималния финансов ресурс, определен от нашето правителство. Единичната цена на един хеликоптер, според офертата на "Леонардо", надвишава с 3 303 080, 29 лв. максимално допустимата сума, определена на 16,5 млн. лв. С този мотив кандидатът е отстранен, и понеже е единствен - поръчката се прекратява.

Според информация на "Медиапул" България е заложила неизпълнимо високи изисквания за цената, която предлага и именно това е отказало други кандидати.

Проверка на "Сега" показа, че проваленият търг може да застраши третото плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост. Наличието на договор за доставка на хеликоптерите е едно от условията за третия транш. България трябва да е изпълнила тези условия до края на юни месец, като траншът възлиза на общо 749 млн. евро. Ако не е изпълнила отделни условия, страната ще може да поиска само частично плащане. 

ПРЕДИСТОРИЯ

След години празни приказки обществената поръчка за доставка на медицински хеликоптери бе обявена в края на редовното правителство на четворната коалиция по времето на Асена Сербезова - на 19 юли. Финансирането идва от ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г. и Националния план за възстановяване и устойчивост. Първият хеликоптер трябваше да бъде получен до 1 декември 2023 г., а шестте да са доставени до 30 април 2026 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата