Медия без
политическа реклама

Посланикът ни във Вашингтон: САЩ имат неопровержими доказателства по "Магнитски"

Георги Панайотов се гордее с договора между "Уестингхаус" и АЕЦ "Козлодуй" и се среща с новия посланик на САЩ в София

04 Март 2023
Българският посланик в САЩ и бивш служебен военен министър Георги Панайотов
Нова тв
Българският посланик в САЩ и бивш служебен военен министър Георги Панайотов

Посланикът на България Георги Панайотов обяви, че за да посочат САЩ някого в списъка "Магнитски", то имат неопровержими доказателства.

"В едно нещо съм сигурен. За да публикуват САЩ такъв списък, за тях има неопровержими доказателства за вината на тези хора. Тази подкрепа е много важна за България, защото приятелите си казват истината в очите. Така е най-добре - без заобикалки, без шикалкавения. За да се реши един проблем, той трябва да бъде назован, дефиниран", заяви Панатйотов, който беше и служебен военен министър, в интервю по БНР.

Преди месец Министерството на финансите на САЩ наложи санкции по закона "Магнитски" на бившият министър на финансите в две правителства на ГЕРБ Владислав Горанов, бившият министър на енергетиката в правителствата на БСП Румен Овчаров, председателят на движение "Русофили" Николай Малинов и бившите директори на АЕЦ "Козлодуй" Александър Христов Николов и Иван Генов, който е и бивш депутат от БСП.  През юни 2021 г. по същият закон бяха санкционирани хазартният бос Васил Божков, депутатът от ДПС Делян Пеевски и Илко Желязков, бивш заместник-председател на българската Държавна агенция „Технически операции“. Всички те отричат каквато и да е вина.

САЩ и Великобритания санкционираха петима българи за корупция по закона "Магнитски".

"Мисля, че и без САЩ България знае, че има проблем с корупцията. Трябва да се научим как да го решим", заявава сега Панайотов. По негово мнение САЩ всъщност ни подкрепят в нашите усилия да се борим срещу корупцията и показват, че ние имаме проблем с нея.

Санкциите на САЩ по Закона "Магнитски" дадоха силна подкрепа на демокрацията в нашата страна, заяви днес (вж. началото на записа) президентът Румен Радев, който участва във видеосреща на високо равнище по покана на американския президент Джо Байдън.

"Трябва да бъдем по-ефективни. Трябва да знаем как да се борим по-добре. В списъка фигурираха имена на хора, които са били ангажирани в сектор "Енергетика", очевидно в него има корупция, сериозна. За първи път аз не претендирам да съм запознат с всички доклади на Министерство на финансите на САЩ, не за България, а за света, но за първи път за България бяха споменати конкретни суми, които са откраднати от българския данъкоплатец - 5 милиона, 50 милиона в офшорни сметки и т.н", обяви дипломатът. 

Посланик Джим О‘Брайън, който координира всички санкции, които налага САЩ, пристигна в България. Първата му среща беше с президента Румен Радев, което стана ясно от официално съобщение от президентството.

"Ние и САЩ сме съюзници, приятели и стратегически партньори, защото поддържаме и развиваме стратегически диалог по всякакви въпроси", заяви Панайотов и добавя: "Аз съм много щастлив и горд, че беше сключен най-сетне договорът между АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус" за доставка на ядрено гориво, защото България така диверсифицира източниците на ядрено гориво.

На 30 декември 2022 г. ще бъде подписано споразумение между "АЕЦ Козлодуй” ЕАД и компанията "Фраматом" GmbH  за свежо ядрено гориво за 6-и блок на атомната централа, съобщи пресцентърът на Министерството на енергетиката.

Няма да бъдем зависими вече от Русия за доставка на ядрено гориво за блоковете на АЕЦ "Козлодуй". Знаете за решението на парламента да възложи на правителството да започне преговори за изграждането на допълнителен блок в същата атомна електроцентрала, пак с "Уестингхаус", защото площадката, която е готова, на нея могат да се изградят два типа реактори - руски и американски". По негови думи е очевидно, че за руски вече не може да става въпрос. "Остава на "Уестингхаус"", смята той.

Панайотов припомни и, че многоцелевите изтребители F-16 за България вече се правят в завода на "Локхийд Мартин" в Грийнвил, щата Южна Каролина. "Благодарение на съдействието, оказано от САЩ, България не изпита недостиг на газ. След като беше спряно подаването от "Газпром" в разрез със съществуващия договор, американски втечнен газ беше осигурен и дойде до България. Стигна до българския потребител и така българите не стояха на студено, а стояха на топло", заяви Панайотов.

Американският президент Джо Байдън номинира Кенет Мъртън за посланик на САЩ в България, съобщи Белият дом.   Новината бе разпространена у нас от "Свободна Европа". Ако номинацията му бъде потвърдена от Сената, той ще замени на поста Херо Мустафа, която е в България от 2019 г.

Панайотов информира, че се е срещнал няколко пъти с Кенет Мъртън - човекът, който ще замести Херо Мустафа като американски посланик в Бъгария. "Най вероятно в края на март, началото на април ще пристигне в България, за да връчи акредитивните си писма. Професионалист, дипломат от кариерата с много богат професионален опит. Бил е включително посланик в Хаити и в Хърватия", заяви българският дипломат. 

"Обсъждаме това, което се случва в света, в България. Темите са ясни. Първо е войната в Украйна и това, че свободният свят трябва да помогне на Украйна да защити свободата си, независимостта си и суверенитета си. И България го прави това нещо", обяви още той и добави: "Официалната позиция на България и на българската държава е в подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници. Това означава заедно с Крим и с Донбас. 

Президентът Румен Радев продължи линията, по която яростно се противопоставя на предоставянето на военна помощ за Украйна, включително и чрез триъгълни сделки по замяна на съветско със западно въоръжение. Този път той нападна директно политическите партии.

Дипломатът коментира и това, че президентът понякога прави изказвания за войната в Украйна, които се тълкуват нееднозначно." Президентът представляваше България в миналогодишната среща на върха на НАТО в Мадрид. Съвсем наскоро участваше в срещата на така наречената група Б9, т.е. страните от източния фланг на НАТО. И двата форума завършиха с официални документи, в които не пише нищо по-различно от това, което казах, че е позиция на България", заяви бившият министър на отбраната.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата