Медия без
политическа реклама

След "Уестингхаус" АЕЦ подписва и с "Фраматом" за ядрено гориво

Бившият енергиен министър Николов смята, че това не е диверсификация, а частично запазване на руския доставчик

29 Дек. 2022

На 30 декември 2022 г. ще бъде подписано споразумение между "АЕЦ Козлодуй” ЕАД и компанията "Фраматом" GmbH  за свежо ядрено гориво за 6-и блок на атомната централа, съобщи пресцентърът на Министерството на енергетиката.

Преди Коледа бе сключен договор с "Уестингхаус Електрик Швеция" за доставка на ядрено гориво за 5-и блок на ядрената ни централа.

АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус Електрик Швеция" подписаха днес договор за доставката на ядрено гориво за срок от 10 години, предаде БГНЕС.

С новия документ, който предстои да бъде подписан с "Фраматом", се прави следващата практическа стъпка за осигуряване на диверсифицирано портфолио на доставките на гориво за ядрените енергоблокове на централата", посочват още от енергийното министерство.

Споразумението ще бъде подписано от Георги Кирков - изпълнителен директор на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД, и Лионел Геф - старши вицепрезидент по горивото на "Фраматом" GmbH в присъствието на министъра на енергетиката Росен Христов.

При подписването на договора за доставка на ядрено гориво с "Уестингхаус" министър Христов коментира, че с предстоящото договаряне и с "Фраматом" за 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" напълно ще приключи процедурата по диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. "Така ще имаме ядрено гориво от два независими неруски източника", обяви Христов.

Бившият министър на енергетиката Александър Николов обаче не смята така и предупреди за риск да останем зависими от руското ядрено гориво. Преди месец той коментира по Нова тв: "Има една единствена компания, която може да направи целия технически инструмент, необходим на АЕЦ „Козлодуй”, и централата да не зависи от руско ядрено гориво - "Уестингхаус". На някой не му харесва това. Целта е да се сложи една опаковка на руското гориво - „Фраматом”, и да се каже, че това било диверсификация”.

Николов се мотивира с факта, че европейската компания "Фраматом", която не е изцяло френска, е закупила лиценз и технология от Русия и работи съвместно с "ТВЕЛ", част от групата "Росатом".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата