Медия без
политическа реклама

Партийни съюзи около Радев и Нинова ще се сблъскат челно за евровота

В лявото пространство има два срещуположни полюса, които ще се конкурират на изборите

22 Март 2024
Противниците на Нинова не си губят времето, а събират силите си за вота.
Пресцентър на Левицата
Противниците на Нинова не си губят времето, а събират силите си за вота.

В лявото политическо пространство се оформят трайно два партийни блока, които най-вероятно ще се сблъскат за предстоящите европейски избори през юни т.г. Единият клони към президента Румен Радев, а другият – към лидера на БСП Корнелия Нинова.

В сряда група леви и центристки формации се събраха по инициатива на "Левицата" - коалиция от партии, създадени от отцепници от БСП. Те са обсъдили обща програмна платформа за евроизборите. В срещата, освен представители на "Левицата", са участвали и политици от "Земеделски съюз Александър Стамболийски", "Български социалдемократи", "Обединена социалдемокрация", "Политическо движение Социалдемократи", "Българската левица", "Обединен блок на труда" и "Български възход".

В "Левицата" никога не са крили подкрепата си за президента Румен Радев, както и взаимната си неприязън с "Позитано" 20, която се засили след като отцепниците се събраха с БСП-София за местните избори през главата на Корнелия Нинова. Още преди това враждата между тях беше открита, като соцлидерът обвиняваше бившите си съпартийци, че заедно с Радев се опитват да "убият БСП".

Що се отнася до президента, той никога не е крил левите си възгледи и от началото на войната се позиционира все повече към лявата половина на политически спектър, където реално може да укрепи отслабналите си политически позиции. БСП обаче засега остава крепост на Нинова и нейното обкръжение, което принуждава Радев да търси излаз в политиката чрез други леви формации.

Сега към "Левицата" се присъединява и "Български възход" - партията на Стефан Янев, който е бивш служебен премиер на държавния глава. "Налице са ясни предпоставки за обединение на всички леви формации за евровота", твърди председателят на "Левицата" Костадин Паскалев, цитиран от пресцентъра си.

Това обаче не е съвсем така. На "Позитано" 20 имат собствени планове за ляво обединение, което да участва в евровота. За негово ядро, естествено, смятат БСП. Миналия ноември Нинова обяви плановете си да създаде "един голям фронт – ляво-център-патриотичен", както се изрази.

Сред поканените тогава беше и "Български възход". Но изглежда, че Стефан Янев накрая е предпочел да остане в пропрезидентския лагер. Същият е случаят и с "Политическо движение Социалдемократи". Тази партия се прочу, след като между 2021 и 2022 г. участваше в коалицията "Продължаваме промяната" и прибираше държавната субсидия на тази политическа сила. Социалдемократите обаче също са избрали да отидат при "Левицата", вместо да се хванат с БСП.

Това не отказва "Позитано" 20, където продължават да работят по собственото си ляво обединение. Нови развития обаче няма, откакто БСП се похвали, че е привлякла НДСВ в своята "обща мрежа от съмишленици". Оформянето на полюсите вляво продължава.

Последвайте ни и в google news бутон