Quantcast
Партия без депутат е получила най-голямата държавна субсидия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Партия без депутат е получила най-голямата държавна субсидия

"Социалдемократи" взима лъвския пай от парите за избори, отпуснати на спечелилата коалиция "Продължаваме промяната"
7 605
 Нова тв
Елена Нонева

Партия, която няма нито един депутат, е взела най-голяма държавна субсидия за парламентарните избори на 14 ноември 2021 г. - повече дори и от втората политическа сила ГЕРБ. Това показва отчетът, публикуван от Министерството на правосъдието за парите, получени от партиите и коалициите за вота.

Общо са били отпуснати 2.3 млн. държавни лева, а от тях най-много - 708 000 лв., е взела коалицията "Продължаваме промяната", защото тя спечели изборите. Парадоксът обаче е, че средствата са разпределени непропорционално между трите мандатоносителя на движението на премиера Кирил Петков, което не бе регистрирано като партия преди изборите. Лъвският пай от 637 390 лв. взима "Социалдемократи", докато "Волт" и "Средноевропейска класа" остават само с по 35 411 лв. Това прави съотношение 90/5/5 %.

Парадоксът е, че в парламента няма представител на "Социалдемократи" и, че същевременно втората политическа сила ГЕРБ е получила с 10 000 лв. по-малко от тази партия. Другите два мандатоносителя на ПП - "Волт" и "Средноевропейска класа", обаче имат депутати и един от тях - Константин Бачийски не вижда проблем в това разпределение на парите.

"Когато правихме коалиционното споразумение субсидията изобщо не е била фокус. За мен много по-важно беше каузите, които ще защитаваме и политиките, които ще правим. Но, така или иначе, ние всички сме от „Продължаваме промяната“ - това не е нещо, в което ще откриете някакъв скандал или някакъв проблем, изобщо няма нито напрежение, нито нищо“, каза Бачийски пред "Нова тв".

Според лидера на "Социалдемократи" Елена Нонева, голямата сума няма да се използва по никакъв начин от "Продължаваме промяната", а само от нейната партия, защото тя имала най-голям политически опит.

"Нямаме такава договорка, и няма такова нещо записано в споразумението. Субсидията е разпределена между коалиционните партньори на базата на опита, който има всяка една от партиите. Така се оказа, че между трите партии нашето движение е с най-дълъг политически опит - каза Нонева. - Съгласно закона, всяка партия, която получава държавна субсидия, трябва да я използва за развитие на своята дейност. Така че ние ще се съобразим със закона".

Не стана ясно защо, след като "Социалдемократи" има най-голям политически опит от трите партии в коалицията, не е получила нито едно избираемо място в листите на "Продължаваме промяната".

Коалицията "Демократична България", например, е разделила поравно получените 175 000 лв. държавна субсидия между трите партии в нея. 

От другите парламентарни партии ДПС е получила малко над 360 000 лв., БСП - 280 000, а "Възраждане" - малко над 130 000 лв.

"Има такъв народ" взима 32 000 лв., защото от тази партия поиска да получава по лев на глас, вместо предвидените в Закона за политическите партии - по 8 лева.

Още

ПП оправда с „Възраждане“ решетките на входа на НС

20.05.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1857
ПП обвини опозицията в разпространение на „военна дезинформация“
Опозицията неуспешно се опита да разклати парламента

19.05.2022

Обновена

ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА, ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2297