Медия без
политическа реклама

Христо Иванов поиска промени в държавното финансиране на партиите

България е Дисниленд на антикорупционните политики, смята десният лидер

10 Ноем. 2023Обновена
Иванов се надява разговорът по темата да започне най-късно през януари 2024 г.
Илияна Димитрова
Иванов се надява разговорът по темата да започне най-късно през януари 2024 г.

В парламента има нагласи, макар и крехки, че трябва да започне дебат за промени в начина, по който се финансират политическите партии от държавата. Това се разбра от изказване на съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов, който е участвал в международния форум „Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност“ в София.

„Надявам се най-късно до януари месец да започнем разговори за системата на публично финансиране на политическата дейност в България. Тя беше разрушена от яростен популизъм“, заявил е Иванов, цитиран от пресцентъра си. По думите му, елементите, които гарантират финансово-икономическата независимост на партиите, са били разрушени. „Това е цъкаща бомба във фундамента на българската демокрация, която трябва бързо да бъде обезвредена“, смята десният политик.

В момента Законът за политическите партии позволява субсидия от държавата да получават политическите партии, които са получили поне 1 процент от действителните гласове на последните парламентарни избори, както и коалициите, които са събрали не по-малко от 4 процента от действителните гласове. Това е основен източник на приходи за големите партии, които все по-малко разчитат на членски внос и дарения от симпатизанти (изключение правят ПП и ДБ, които широко се ползват от граждански дарения преди избори - бел.а.). Размерът на субсидията се записва от парламента в Закона за държавния бюджет и хипотетично може да се променя всяка година. От дълго време обаче политиците я държат на 8 лева за действителен глас. В бюджета за 2023 г. например бяха заделени общо 19 200 000 лв. за всички политически сили, които имат право на държавна субсидия.

По размера на субсидията и принципите, по които се определя и разпределя, в миналото са водени тежки политически битки, правени са и законодателни промени. Тук изниква и въпросът за спонсорството от юридически лица – фирми и неправителствени организации, което в момента е забранено с решение на Конституционния съд. От около 4 години насам обаче по тези въпроси дискусии и законодателни предложения почти няма. На политиците им липсва желание да се занимават с това, защото изглежда се чувстват удовлетворени от настоящата ситуация.

Заявката на Иванов е възможност това да се промени. Той обаче е участвал в споменатия форума като председател на “Да, България”. Това е само една от трите партии в „Демократична България“, която на свой ред е една от формациите в обединението ПП-ДБ. А самата ПП-ДБ зависи от настроенията на партньорите си в управляващото мнозинство - ГЕРБ-СДС и ДПС. На практика това означава, че мнението на Иванов е по-скоро лично и засега не може да се говори, че такъв дебат действително ще се случи. Но е сигнал, че поне е възможно.

ЗА БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА

Иванов се е изказал критично за опитите да се вкара в релси борбата с корупцията у нас. “България може да бъде разглеждана като Дисниленд на антикорупционните усилия и политики. За добро или за лошо, България може да бъде източник на това, което деликатно се нарича в международния жаргон “научени уроци” - обратното на постижения и успехи”, смята той.

“България стигна до ситуация, в която беше невъзможно в продължение на 2 години да се състави управление, основно заради невъзможността политически играчи, които взаимно се бяха обвинявали в корупция, да си стиснат ръцете. Това показва, че корупцията атакува фундамента на възможността за легитимно управление”, предупреди десният политик.

Още по темата за партийното финансиране:

Къде отиват парите? Това е вечният въпрос на българските данъкоплатци, когато се заговори за публичните средства.

 

Партия, която няма нито един депутат, е взела най-голяма държавна субсидия за парламентарните избори на 14 ноември 2021 г. повече дори и от втората политическа сила ГЕРБ.

 

Направо е удивително колко малко се говори за финансирането на политическите партии у нас. Може би българите просто приемат, че парите идват от корупция – прословутите „черни каси”, захранвани от приближени на политиците бизнесмени.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата