Медия без
политическа реклама

"Да, България" прие оставката на Христо Иванов

Той няма да влезе като депутат в новото НС

10 Юни 2024Обновена
Христо Иванов
Илияна Димитрова
Христо Иванов

Христо Иванов подаде оставка като лидер на "Да, България" и няма да бъде депутат в новия парламент, съобщи самият той по време на  брифинг в централата на партията. Той обясни, че с решението си поема отговорност за резултатите от изборите. Изпълнителният съвет е приел оставката.  

Очаква се изпълнителният съвет на ''Да, България" да вземе решение как ще организира процеса по избор на нов председател. ''Ще бъде проведена нова национална конференция, която да избере нови ръководни органи. Няма да се кандидатирам за лидер нито на "Да, България", нито на други формати. Няма да стана народен представител в 50-ото Народно събрание. Смятам, че е важно да направим всичко възможно да започнем по нов начин на нова страница разговорът с избирателите", заяви той. И допълни, че ще се посвети на семейството си, както и че остава ''на терен'' в ''Да, България'', но ще работи по друг начин.

Няма решение във връзка с бъдещето на коалиционния формат ПП-ДБ. ''Не търсете в днешното ми изказване ревизия на този формат'', каза той. 

На въпрос дали останалите съпредседатели на ПП-ДБ трябва също да поемат отговорност, Иванов заяви, че е разговарял с Атанас Атанасов и Кирил Петков, за да ги уведоми за решението. И допълни, че отговорност може да се носи по различни начини. ''Това, че избрах този начин, не означава, че друг трябва да направи същото. Всеки от колегите ще види как да се справи'', каза Иванов. 

Относно компромиса със сглобката между ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, Христо Иванов каза, че компромисът си е струвал, защото е бил единственият начин за момента. ''Ние сбъркахме по начина, по който го прилагахме, не успяхме да го защитим и да получим подкрепа и аз поемам тази отговорност'', каза той. И допълни, че ''Пеевски и Борисов не са нищо друго, освен хора, които вдигат телефони на хора, които не са им никакви''. "Потресаваща е способността на депутати, клели се в Конституцията, да правят какви ли не мизерии. Това е много опасно. Правителство на преяждане с власт - виждали сме го, правителство на мачкането - виждали сме го. Става дума за тежка пирова победа, а пирът ще го плащаме ние'', каза Иванов.

Относно бъдещето на коалицията ПП-ДБ Христо Иванов отговори уклончиво - че е въпрос на съвместни усилия и надграждане, но допусна, че има бъдеще.

Христо Иванов подаде оставка през 2021 г. заради слабия резултат на тогавашните избори. Малко след това подобна новина пристигна и от председателя на ДСБ Атанас Атанасов. 

Един от първите коментари дойде от един от съпрартийците на Христо Иванов и бивш министър на електронното управление в кабинета ''Петков'' Божидар Божанов.

 

Последвайте ни и в google news бутон