Медия без
политическа реклама

Христо Иванов и Атанас Атанасов подадоха оставки

Лидерът на "Да, България" ще предложи подкрепа за правителство с мандат на "Продължаваме промяната"

15 Ноем. 2021Обновена

Изявление на Христо Иванов

Posted by Да, България on Monday, November 15, 2021

Съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов подава оставка като председател на партията "Да, България", която участва в дясната коалиция. Това сподели самият той в изявление на живо във Фейсбук. Поводът са "изключително лошите" изборни резултати на ДБ, както той самият ги определи.

Така Иванов става първият партиен лидер, който се оттегля от поста си заради резултатите от гласуването на 14 ноември.

"Това е много сериозен знак от нашите поддръжници, от членовете на демократичната общност, за оттегляне на доверието към нас ... Трябва да се носи отговорност", посочи той. По думите му, всички взети решения около предизборната кампания са негова отговорност и затова трябва да се оттегли като лидер.

Заедно с него, оставка подават и останалите членове на Изпълнителния съвет на партията. Както той, така и те, ще продължат да ръководят формацията, докато бъдат избрани други на мястото им.

Във вторник ще бъде свикан Национален съвет на "Да, България" - върховният й орган, на който ще бъде предложено да се насрочи национална конференция, която да избере ново ръководство. Преди това Иванов ще предложи да се проведат поредица от дискусии, на които да се проведат разговори за бъдещето на формацията.

Иванов ще предложи Националният съвет да даде още сега мандат на бъдещата парламентарна група да подкрепи редовно правителство с мандата на "Продължаваме промяната". "Ние не можем да позволим нашите вътрешнопартийни процеси да се отразят нито на коалицията "Демократична България", в която продължаваме да вярваме и да подкрепяме, нито на перспективите за излъчване на управление от бъдещия парламент", изтъкна Иванов.

Той се ангажира, че бъдещата парламентарна група на ДБ ще се държи с "необходимата скромност и смирение", произтичащи от положението, в което я поставиха избирателите. "Може да не сме получили подкрепа, може някои от нас да са се оказали слаби или недостатъчно внушаващи доверие, но каузите никой не ги е отменил, така че работата ще продължи", заключи той.

 

В СИНХРОН

Малко по-късно подобна новина долетя и от ДСБ. "На основание чл 21, ал. 1 от устава, след съгласуване с Националното ръководство на партията и провеждане на отчетно-изборна кампания в структурите, ще свикам Национално събрание на ДСБ за избор на председател и национално ръководство", обяви лидерът на партията Атанас Атанасов. И добави: "В трудни моменти като този е необходимо да се прояви устойчивост и национална отговорност. Заедно с другите лидери на Демократична България сме длъжни и ще защитим интересите на избирателите на обединението, което единствено е способно ефективно да отстоява каузите, които изповядваме. То трябва да бъде запазено и развит".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата