Медия без
политическа реклама

Христо Иванов: Връщат ни към формулата "турска баня с руски закуски"

Лидерът на ДБ определи опита с ротацията като положителен въпреки провала му

27 Апр. 2024Обновена
След края на сглобката Христо Иванов отново е силно критичен към бившите съуправляващи.
Илияна Димитрова колаж
След края на сглобката Христо Иванов отново е силно критичен към бившите съуправляващи.

“Реформи, които да продължат да деконцентрират власт - това е формулата, която предлага "Продължаваме Промяната - Демократична България". Всичко останало е вариантът Пеевски, което означава връщане към времената на страха”, заяви в интервю за Дарик радио  съпредседателят на ДБ Христо Иванов. 

Той отхвърли възможността за революционни промени чрез големи мнозинства, защото този вариант в момента е изключен или е възможен, само ако либералната демокрация не е водеща. “Кризата няма да се реши с един голям удар, ще трябва да се търсят баланси и компромиси.  Не бива да се образуват големи съсиреци от власт”, каза още Иванов и обясни като позитивен опита с ротацията в управлението. Но подчерта, че тя се е провалила заради отстъплението на ГЕРБ от разбирането, че трябва да бягаме от концентрацията и свръхупотребата на власт. И ПП-ДБ е дала знак срещу този обрат, започнал още с блокажа на реформите след приемането на промените в конституцията, със свалянето на Росен Желязков от председателския пост в парламента.

Според партийния лидер, въпреки че отиваме на шести поред парламентарни избори, те не са като предишните и сега сме изправени пред друг кръстопът. Едната алтернатива е да се търсят политически баланси, която не е "особено електорално ентусиазираща". Другата е да се търси поредният нов спасител от рода на президента или "някакъв български вариант между Орбан, Вучич и Путин".

Делян Пеевски прави опит да сключи съюз с онези фактори и сили, откъдето може да изскочи този алтернативен "заек", каза още Иванов. Например през енергийния министър, през правосъдния министър и през Елена Йончева като кандидат на ДПС за евродепутат. За него остава неясно също дали Ваня Григорова ще произнесе името на Пеевски в кампанията. "ДПС винаги са били готови много внимателно да балансират и преориентират геополитическата си ориентация. Изглежда се възстановява формулата "турска баня с руски закуски", изрази се метафорично Христо Иванов за зависимостите на партията-балансьор. И обърна внимание, че залисани в цветистите изрази за драскащи по вратата пудели, редица журналисти са пропуснали, че Пеевски е декларирал своя манифест: аз, Делян Пеевски, няма да позволя да има промени в службите и съдебната власт.

"Ще търсим реформа на институциите на база на споразумението, което беше адресирано колкото към ГЕРБ, толкова и към нашите избиратели. Срещу нас е формулата "Пеевски", което ще доведе до по-голяма репресия”, каза още лидерът на "Да, България" пред "Дарик". 

Междувременно на предизборна среща в Пловдив акад. Николай Денков заяви, че пътищата на ПП-ДБ към управление заедно с ДПС и Пеевски са затворени, защото "той няма мярка". 

"Борисов има желание да направи България нещо като мека диктатура тип "Орбан", но днес ГЕРБ се ръководи от Пеевски, а той знае какво са бухалки", допълни бившият премиер. По думите му преговорният екип за ротацията на ГЕРБ се е отчитал и на Делян Пеевски, освен на Бойко Борисов. Ако лидерът на ДПС не участва в преговорите и се довърши споразумението, провалило ротацията, от "Продължаваме промяната - Демократична България" били готови отново да си сътрудничат с ГЕРБ след изборите. 

След като Кирил Петков ударил по масата, на която са водили преговорите за кабинет, тогава разговорите с Бойко Борисов са станали по-конструктивни. Това разказва в предаването "Евродикоф" по Евроком бившият премиер акад. Николай Денков.

 

Последвайте ни и в google news бутон