Медия без
политическа реклама

ПП-ДБ ще събират коалиция "Анти Пеевски"

Съпредседателят на ДПС се изявява като съпредседател на ГЕРБ, заяви Христо Иванов

21 Апр. 2024
БГНЕС
Христо Иванов заяви, че ГЕРБ трябва да реши как ще продължи с Пеевски или не.

Предизборната стратегия на ПП-ДБ ще бъде концентрирана в търсене на коалиция "Анти Пеевски" стана ясно от думите на съпредседателя на ДБ Христо Иванов в "Неделя 150" по БНР. 

"Нашата цел е да спрем Пеевски да презареди своето влияние в прокуратурата, службите, съдебната власт и регулаторите. Това е целта на ПП-ДБ и това предлагаме на избирателите", каза Иванов. "Това е фундаменталният въпрос за функционирането на републиката. Това е връщане на Империята на страха. Следващото издание на тази система ще бъде много по-брутално от 2017 година", предупреди Иванов. 

"Пеевски е абсолютното зло" каза преди 10 дни бившият премиер академик Николай Денков в интервю за "Файненшъл таймс". Тази седмица пред "Свободна Европа" Денков влезе в детайли, като разказа, че още в началото на съвместното управление на ПП-ДБ с ГЕРБ при всеки опит за среща  Бойко Борисов той се явявал заедно с Делян Пеевски. Денков дори казал на Мария Габриел, че не е редно Пеевски да бъде постоянно с Борисов. След час му се обадил лидерът на ГЕРБ да му държи сметка защото говори така. 

На въпрос към Христо Иванов в БНР, защо след като сега съпредседателят на ДПС Делян Пеевски е толкова критикуван, ПП-ДБ е работила с неговата партия в изминалите месеци, Иванов отговори: "ДПС даваше знаци, че не иска повече да е проблем, а иска да е част от решението. Това стана при Мустафа Карадайъ, при друго ръководство. Затова бяхме готови да обсъждаме с тях отделни реформи, част от нашата програма. Когато стана ясно, че Пеевски иска да получи право да определя състава на органите на съдебната власт, да има мнозинства в регулаторите, да си запази контрола в тях, чрез мнозинства, които създава, се стигна до разрива."

Като основна цел на ПП-ДБ след изборите Христо Иванов посочи спирането на стремежа на Пеевски да удържи статуквото и "да презареди своето влияние в прокуратурата, съдебната власт, регулаторите и службите". Според него правосъдният министър Мария Павлова, която е зам.-главен прокурор, и вътрешният министър Калин Стоянов са назначени в служебния кабинет, за да "не бъде възпрепятствано купуването на гласове и за да се подсигури съюза на Пеевски с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов".

Той уточни, че това дали ПП-ДБ биха си сътрудничели с ГЕРБ, зависи от отношението на партията на Бойко Борисов към съпредседателя на ДПС. "ГЕРБ трябва да се определи какво ще прави. ГЕРБ трябва да решат накъде ще тръгват, дали ще са с Пеевски, който се явява, като съпредседател на ГЕРБ и къде ще седят. Пеевски им провежда оперативки, присъства на събрания на Изпълнителната им комисия, привиква ги", допълни Иванов. Той обяви, че в преследването на основната си цел ще търсят разговори с всички политически сили и не изключи разговори с БСП и ИТН.

"Не сме имали дори един разговор с Главчев - за разлика от Пеевски и Борисов мога да го заявя отговорно. Главчев до такава очевидна степен е под преките директиви на Пеевски, че не виждам кой и с какво парламентарно мнозинство би го преизбрал като премиер", коментира Иванов личността на служебния премиер Димитър Главчев.    

В БНТ Ивайло Мирчев от Да, БГ каза, че се вижда договорка между Пеевски, президента и и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов в правителството. "Радев отказа да назначи друг външен министър и да смени министъра на земеделието, но в консултациите Радев каза, че не може да се меси кои да бъдат министрите вътре, а сега се оказа, че може. Когато ние индикирахме, че вътрешният министър е проблем за честността на изборите, Радев каза, че не може да се меси, сега Радев каза - не, няма да сменя външния министър. Оказа се, че президентът има влияние, но не иска да го прилага, което означава, че има договорка между Радев, Пеевски и главния прокурор", каза Ивайло Мирчев.

В пространно интервю за предаването на Сашо Диков бившият премиер и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков разказа любопитни случки от задкулисието в държавата.

 

Ключови думи:

Христо Иванов, сглобка

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?