Медия без
политическа реклама

Христо Иванов: Пеевски вече се държи с Борисов както с Денков

Бившият лидер на "Да, България" първо ще положи клетва като депутат и после ще напусне НС

15 Юни 2024Обновена
Христо Иванов
Илияна Димитрова
Христо Иванов

"Не си подадох оставката като лидер на "Да, България" като красив жест. Подадох я, за да поема отговорност. И за да започне най-сетне важният разговор в партията, който да не бъде обременен от това "Ама защо Христо повдига въпроса, той не е ли отговорен", заяви Христо Иванов в предаването "Стълбището" по Дарик радио. По думите му той няма да спре да се занимава с политика и ще участва в разговора за програмите и идеите, който е по-важен.

"Седенето в НС не е най-важното. Най-важното сега е да започнем разговор как може да продължим поновому. Претърпяхме тежка загуба, хората се отдръпнаха от нас, но не отидоха другаде, т.е. оставят вратата за разговор отворена. Този разговор е най-важен, трябва да покажем смирение и готовност за промени, иначе няма да можем да привлечем вниманието на хората", заяви той и пред БНР в предаването "Политически некоректно". Той призна, че действително различното говорене на партиите в коалицията ПП-ДБ и обявяването на решенията им несъгласувано и поотделно е проблем и изрази надежда в новия парламент колегите му да изработят механизъм за обща политическа позиция. "Аз лично никъде не си тръгвам, не съм млъкнал, ще продължа да се опитвам да се противопоставям като активен политически човек на това, което идва", обеща той.

"Пеевски е това, което е, благодарение на нашите слабости. Заради това, че от много време не може да се разберем какво сме ние - апокалиптично радикално против или ще си сътрудничим с други формации", каза още Иванов пред "Дарик". "Знам, че Борисов знае, че ще понесе големи щети, ако ГЕРБ влезе в открита коалиция с ДПС и Слави Трифонов. Тази коалиция няма какво да прави друго освен яка репресия. Борисов ясно призна, че спадът в техните избиратели - около 100 000, се държи на сътрудничеството им с ДПС. И Пеевски започна вече да се държи с Борисов като с Денков преди. Самият Пеевски се чувства несигурен в ДПС", заяви Христо Иванов. Преди два дни в подкаста на "Правосъдие за всеки" той разказа, че Пеевски редовно е присъствал на изпълнителните съвети на ГЕРБ и не само е присъствал, а е ръководил заседанията. Дори е планирал да мести централата на ДПС в НДК, където се помещава ГЕРБ, за по-голяма оперативност, но се отказал, когато се разчуло по-рано, отколкото искал.

Пред БНР Христо Иванов посочи, че Бойко Борисов не иска управление с ДПС, защото знае какво управление го очаква - "изключително грозно, репресивно, корупционно". "Водещ ще е личният интерес на едно лице, които ще иска да изтъргува една или друга политика за облекчаване на своето положение. Ако Борисов има шанс да се измъкне от тази прегръдка, ще опита, но не знам ще успее ли, вече е късно", заяви той. По думите му Борисов "няма къде да ходи", защото има други фактори, които го натискат. Според него Пеевски го държи с обичайните си инструменти - информация за хората и възможност през прокуратурата това да се превръща в неприятности. "Затова той брани прокуратурата и съда", заяви Иванов, от чиито думи се разбра, че ако има правителство, то ще е заради това, че Борисов го е страх. "Борисов панически прави опити да поиска примирие с президента Румен Радев, за да си гарантира, че няма да е на прицел. Уязвимостта му от ДПС води до това, че управлението ще е с огромна корупционна динамика и бързо нарастваща репресия. Тези репресии може да стигнат по-далеч, отколкото сме очаквали", прогнозира още той.

"Фактът, че правителството на Денков бе свалено, ротацията се счупи, е най-голямото доказателство, че това правителство беше неудобно. Ако не беше, щеше да съществува още. Дали сме изпрали Пеевски и Борисов? Не мисля. Никой не почна да мисли добро за тях. Но е факт, че пострадахме ние", заяви Христо Иванов пред Дарик. 

 

Депутат, но за кратко

Бившият председател на "Да, България" Христо Иванов ще положи клетва като депутат, след което ще подаде заявление за напускане на парламента. Това обявиха от партията.

Иванов бе избран за народен представител в 50-ото Народно събрание от 24 МИР. Той обаче заяви, че няма да бъде депутат, както и че ще изпълни всички процедури в Конституцията и Изборния кодекс, т.е. ще положи клетва и веднага след това ще подаде заявление за предсрочно прекратяване на пълномощията му.

Трайна позиция на "Да, България" е, че след приключване на изборния ден компетентният орган, пред който следва да се подаде оставка, е Народното събрание. Наложената практика за подаване на заявление пред ЦИК за заличаване от кандидатските листи след приключване на изборния ден не отговаря на процедура, предвидена в Изборния кодекс, смятат в партията.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Христо Иванов

Още по темата