Медия без
политическа реклама

Преговорите за властта продължават

Борисов обвини ПП-ДБ в ''преяждане с власт'', а Христо Иванов контраатакува Пеевски

23 Февр. 2024Обновена
Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов
Илияна Димитрова
Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов

Разговорите за съдбата на общото упралвение на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, както и за меморандума на дясната формация, ще започнат следващата седмица. Това стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а след това и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и премиерът Николай Денков също заговориха за важността от срещи, на които ще се обсъдят условията и на двете страни, така че да се стигне до ротацията на Денков с Мария Габриел.

Междувременно тонът между председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов се изостри още повече. Вчера водещият политик на Движението остро нападна Иванов, като заяви, че олигарсите зад него искат да вземат прокуратурата, както и че политикът от дясната формация е пил ''мазно турско кафе в скута му'', докато са се случвали конституционните промени. Христо Иванов пък коментира, че Пеевски ''се самовзривява с пошлости''. И през днешния ден двамата си размениха реплики чрез медиите.

Преяджане с власт и бъдещи разговори

От Варна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини ПП-ДБ в ''преяждане с власт''. ''За да покажем ние колко голяма работа сме, казват от ПП, се отказваме от външен министър, но всичко си остава така, всички останали министри си остават наши. Това е преяждане с власт'', заяви Борисов. ''В този документ (меморандумът - бел. ред. ) се казва да няма никой освен ПП-ДБ и ГЕРБ при избора на регулатори'', уточни герберският водач. По думите му, на практика излиза, че всички други граждани, които са гласували за БСП и ''Възраждане'' се ингнорират. 

Борисов се обърна и към съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков с ирония. "Шапка му свалям на Кирил Петков как ни изигра. Евала, в ''Харвард'' добре са ги научили", изригна герберският водач. След което първо заяви, че ''стяга редиците за избори'', а след това побърза да каже, че ротация по всяка вроятност ще има. Ситуацията, по думите му, ще се успокои, след като Мария Габриел и Денков дадат оценка на министрите. 

 Следващата стъпка е среща на ГЕРБ с партньорите в управлението, на която се очаква герберите да поставят своите условия, за да има правителство.

За разговори следващата седмица намекна и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. "Надяваме се събота и неделя да минат и да се седне нормално. Сега чакаме от ГЕРБ някакво предложение. Ние бяхме открити, с отворена позиция'', заяви Петков. Под ''отворена позиция'' той има предвид меморандума за управление, който дясното обединение предложи на герберите.

Премиерът Николай Денков заяви, че в понеделник ще бъде обсъден съставът на МС, след което ще се пристъпи към дискусия с лидерите. Премиерът подчерта, че предложенията в меморандума на ПП-ДБ поставят принципни въпроси и не става дума за търговия. Денков заяви, че предложенията в документа са свързани с дейността на парламента. И допълни, че има смисъл правителството да работи, само ако то изпълня приоритетите си. 

Въпреки че в сряда външният министър Мария Габриел реагира остро на меморандума,  който се превърна в ябълката на раздора за ПП-ДБ и ГЕРБ, днес стана ясно, че двамата с премиера са обсъдили аргументите си и "разговорът влезе в нормално русло".

Спор

Размяната на реплики чрез медиите между шефа на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов не стихна и през днешния ден. 

Днес за БНР Христо Иванов заяви, че коментарите за това ''това кой къде е ходил и в коя стая е разговарял, е изключителна пошлост и поведение на дребни квартални мутри, които искат да изглеждат големи политически фактори''. Иванов заяви, че Пеевски иска да тласне страната към избори, защото не е получил това, което иска. И допълни, че ПП-ДБ споделя отговорността за управлението с ГЕРБ и именно от тях очакват насрещна позиция, но за момента няма раздвижване в преговорния процес. 

Христо Иванов очерта и какво предстои. ''Формулата предвижда Денков да подаде оставка на 6 март. След това ще има преговори в условията на кабинет в оставка, колкото време даде президентът Радев, защото вече ще е в сила "неговият хронометър", посочи Иванов. 

"Ние предлагаме безпрецедентно амбициозен процес на проверки, включване на граждански организации и структури в процеса на номинации, така че да се гарантира максимална конкуренция на входа на процедурата", заяви Иванов във връзка с избора на кандидати за регулаторите. "Едва накрая на всички тези проверки предвиждаме това, което не може да не се случи в едно мнозинство – решение за кого ще гласуваме. Предвиждаме възможност за вето, с аргументи, които не са свързани с "този е мой, този е твой". Ако не можем да се съгласим, не избираме никого'', заяви съпредседателят на ПП-ДБ.

По повод обвиненията на Пеевски за ''делкане на държавата'', както и че Христо Иванов е настоявал за главен прокурор да бъде избран ''ортакът му'' Андрей Янкулов, Иванов заяви, че името на Янкулов е фигурирало в обсъждания на различни етапи, но не е ставало въпрос за пазарлъци. ''Няма делкане, а споделяне на политическата отговорност'', заяви политикът. 

Пред журналисти в парламента пък Пеевски повтори, че правителството го има благодарение на ДПС, както и че този, който се опитва да тласне страната към избори, е Христо Иванов, който ''избива комплекси и иска да е лидер на нова партия''. И допълни, че авторът на меморандума, е Христо Иванов. ''Като гледам всички танцуват по малката бъбрива Шехерезада Христо и той ги подвежда'', заяви Пеевски. И допълни, че в момента няма разговори за бъдещето на правителството. 

Не закъсня и отговорът от Христо Иванов. Пред пленарната зала той заяви, че Пеевски  ''много болезнено преживява идеята, че 100-те процента контрол, който досега е свикнал, че му се дължат, вече не могат да продължат по този начин''. И допусна, че водещият политик на ДПС вероятно има притеснения и заради случая с Мартин Божанов - Нотариуса и случващото се заради този казус. Не уточни обаче какви биха могли да са тези притеснения.

С течение на деня спорът ескалира. Според Пеевски ''Христо Иванов винаги е пречел ДПС да бъде с демократичната общност. За Христо Иванов хората от ДПС са второ качество''. Политикът-бизнесмен призова журналистите да попитат кой олигарх е на бързо набиране в телефона на Иванов. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?